Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pārresoru koordinācijas centrs publiskās pārvaldes reformas vērtē kā vismaz apmierinoši sekmīgas

Līdz šim notikušās reformas publiskajā pārvaldē ir uzskatāmas par vismaz apmierinoši sekmīgām, norādīts Pārresoru koordinācijas centra (PKC) sagatavotajā ziņojumā par Latvijas Stratēģiskās attīstības plāna īstenošanu 2012.gadā.

Plāna trešajā prioritātē "Publiskās pārvaldes reformas" bija iekļauti trīs rīcības virzieni - publiskās pārvaldes funkciju un pakalpojumu optimizēšana, cilvēkresursu efektīva pārvaldība publiskajā sektorā un e-pārvaldes veicināšana un birokrātisko procedūru atvieglošana valsts un pašvaldību iestāžu darbā.

Pirmajā rīcības virzienā ar visaugstāko vērtējumu jeb 2 punktiem novērtēti publiskās pārvaldes pakalpojumu un funkciju pārskatīšanas pasākumi. Trešajā rīcības virzienā augstākais vērtējums saņemts par integrētas un sadarbspējīgas valsts un pašvaldību pārvaldes elektroniskās informācijas telpas veidošanas pasākumiem. Šis uzdevums paredzēja tiešsaistē nodrošināt e-pakalpojumus. Kā norādīts ziņojumā, šis uzdevums tiek pildīts sekmīgi, jo jau 2010.gadā tika pārsniegts 2013.gadam noteiktais mērķa rādītājs.

Tikmēr PKC vērtējumā nepietiekami strauji notiek e-prasmju pilnveidošana iedzīvotājiem. 2011.gadā iedzīvotāju skaits ar zemām datorprasmēm bija tāds pats kā 2009.gadā - 11%, bet 2012.gadā tas palielinājās līdz 12%. Tas gan esot skaidrojams ar aprēķinu metodoloģijas maiņu, jo rādītājs, kas raksturo vidēja līmeņa e-prasmes, ir palielinājies, bet rādītājs, kas raksturo augsta līmeņa prasmes, ir palicis nemainīgs. Latvijā jāturpina darbs pie iedzīvotāju datorapmācībām un jāturpina informēt par radītajām e-iespējām, uzsver PKC eksperti.

Ekspertu vērtējumā, rīcības virzienā "Cilvēkresursu efektīva pārvaldība publiskajā sektorā" pērn esot sekmīgi pilnveidota valsts pārvaldes cilvēkresursu vadības sistēma un paplašināta vienotā atlīdzības sistēma, tomēr ekspertiem nav pārliecības par šo sekmju stabilitāti. Viņi pieļauj, ka, palielinoties ekonomiskajām aktivitātēm, daļa valsts sektorā strādājošo var izvēlēties to pamest par labu darbam privātajā sektorā. Plānā bija izvirzīts mērķis, ka publiskajā pārvaldē šogad nodarbināto skaitam jābūt 8% no valstī nodarbināto skaita, taču eksperti pieļauj, ka tas var netikt sasniegts.

Latvijas Stratēģiskais attīstības plāns 2010.-2013.gadam ir vidēja termiņa plānošanas dokuments, kura funkcija lielā mērā ir pārvarēt 2008.-2009.gada tautsaimniecības krīzes sekas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas