Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pašvaldības aicina Vidzemes un Valmieras šosejām piešķirt ātrgaitas ceļa statusu

Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) attīstības padomes locekļi, diskutējot par nacionālas nozīmes plāniem par ātrgaitas ceļiem, aicināja satiksmes ministru Tāli Linkaitu (JKP) plānoto ātrgaitas ceļa statusu piešķirt gan Vidzemes, gan Valmieras šosejai, informēja VPR sabiedrisko attiecību vadītāja Anita Āboliņa.

VPR attīstības padomes sēdē padomes locekļi tika iepazīstināti ar Latvijas valsts ceļu tīkla attīstību periodā no 2020. līdz 2040.gadam. Ar plānošanas dokumenta vīziju klātienē iepazīstināja Linkaits un VAS Latvijas Valsts ceļi pārstāvis Mārtiņš Lazdovskis.

Attiecībā uz nacionālas nozīmes plāniem par ātrgaitas ceļiem un to pieslēgumu izveidi Vidzemes teritorijā padomē secināts, ka joprojām pastāv diskusija par izvēli starp diviem galvenajiem valsts autoceļiem, kas šķērso Vidzemi: Valmieras šoseju un Vidzemes šoseju.

VPR Attīstības padomes locekļi piedāvājuši vairākus priekšlikumus, tajā skaitā aicinot plānoto ātrgaitas ceļu statusu piešķirt gan Vidzemes šosejai, gan Valmieras šosejai, taču neaizmirst arī par vietējas nozīmes valsts īpašumā esošajiem ceļiem, kuru kvalitātes saglabāšana ir būtisks faktors reģiona iedzīvotāju ikdienas mobilitātei un nereti arī faktors dzīvesvietas izvēlei, sēdē pausto viedokli skaidroja Āboliņa.

Vēl viens no priekšlikumiem, kas izskanēja no klātesošo pašvaldību pārstāvju vidus - ņemt vērā Vidzemē esošo pierobežu un tur esošo ceļu tīklu, kā tas jau darīts citos reģionos, savukārt uz komentāru par Rīgas apvedceļu kā centrālo ātrgaitas kustības mugurkaulu, izskanēja jautājums, ar kādu mērķi jaunā ātrgaitas ceļu koncepcija plānota - nokļūt pēc iespējas ātrāk Rīgā, vai radīt tādu ceļu tīklu, kas būtu labvēlīgs arī tiem, kas izvēlējušies dzīvot un strādāt reģionos. 

Tāpat padomes locekļus interesēja ātrgaitas ceļu projekta ieviešanas termiņi un plāns par budžeta līdzekļu piesaisti šāda grandioza projekta realizēšanai, kā arī - vai jau pašlaik, veicot ceļu infrastruktūras un komunikāciju izbūvi un rekonstrukciju, darbi tiek veikti saskaņā ar nākotnes vīziju.

Āboltiņa norādīja, ka sēdes laikā ar satiksmes ministru tika pārspriests arī jautājums par pievadinfrastruktūras sakārtošanu 3,3 kilometru garumā uz Daibes atkritumu poligonu. VPR attīstības padome pieņēma vienbalsīgu lēmumu, ka minētais ceļa posms jāiekļauj prioritāro ceļu sarakstā, ņemot vērā, ka tas ir stratēģiski nozīmīgs lielai daļai Vidzemes reģiona pašvaldību.

Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA ZAAO vadītājs Gints Kukainis (VL-TB/LNNK) skaidroja, ka esošajos laika apstākļos šī ceļa stāvoklis vērtējams kā kritisks, turklāt ceļa noslodze tuvākajā laikā pieaugs, jo, ņemot vērā Eiropas Savienības (ES) pieaugošās prasības vides jautājumu risināšanā, paredzama reģionālā atkritumu apsaimniekošanas centra Daibe tālāka attīstība.

Prioritāro ceļu sarakstā plānots iekļaut arī ceļa posmu, kas ved uz Malienas atkritumu apsaimniekošanas reģiona reģionālo sadzīves atkritumu apglabāšanas poligonu Kaudzītes Litenē.

Tāpat tika pārrunāts jautājums par sabiedriskā transporta plānošanas funkcijas un citu uzdevumu deleģēšanu plānošanas reģioniem. Kā esot atzinis satiksmes ministrs Linkaits, izskanējuši jau vairāki priekšlikumi, piemēram, ka plānošanas reģioni varētu pārņemt transporta plānošanas funkciju reģionos, tajā skaitā multimodālo satiksmes mezglu izveidi, kā arī uzņemties koordinatora lomu veloinfrastruktūras plānošanai reģionos.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka nav vajadzīgi nekādi speciāli auto ceļu statusi, bet vienkārši jāpaaugstina atļautais ātrums līdz 100km/h. Ar to pilnīgi pietiek. Vai mūsu Briseles pielūdzējiem pietiks drosmes???
VVZ
V
Kādam ir jābūt ātrgaitas ceļam? Tādam, uz kura nav lauksaimniecības tehnikai. Tas nozīmē, ka blakus ceļam ir ceļš šai tehnikai, un tādi ir gan Polijā, gan Vācijā. Zemniekiem arī ir kaut kā jāpārvietojas, lai var audzēt sav produkciju. Kāds ieguvums no šiem "ātrgaitas ceļiem"???
CO2
C
Būs Jums arī ātrgaita. Kā uz Jelgavas šosejas pie Medumiem - aizliedzot kreiso pagriezienu un punkts. Tagad var līkumot apkārt +10km līdz viaduktam. Un kur eko šmeko politika? Ar šo līkumu cik CO2 izmešu pieaugs...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas