Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pedagogi joprojām plāno streikot

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) nav atteikusies no plānotā streika, jo garantijas par to, ka valdība šogad ievēros pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, joprojām nav. To otrdien žurnālistiem apliecināja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Vanaga atgādināja, ka prasīts līdz 16. maijam veikt nepieciešamos grozījumus normatīvajos aktos, lai minimālā pedagogu darba samaksas likme pieaugtu jau no šā gada 1. septembra. Pieļaujot, ka līdz 16. maijam šādi grozījumi, visticamāk, netiks veikti, LIZDA prasīs sasaukt ārkārtas Nacionālās trīspusējās padomes sēdi, lai runātu par šo jautājumu.

LIZDA gatavojas izvērst arī kampaņu pirms gaidāmajām Eiroparlamenta vēlēšaām.

"Aicināsim ikvienu vēlētāju pārdomāt, vai viņi grib atdot savu balsi par partijām, kas nepilda Latvijā spēkā esošus normatīvos aktus, tādējādi izvērtējot, kur ir garantija, ka viņi tos pildīs Eiropas mērogā," sacīja Vanaga.

Arodbiedrības vadītāja arī pauda neizpratni par to, kādēļ notiek tāda kavēšanās.

"Tā ir sociālā dialoga graušana, un mums nav skaidrs – ja ir zināmi četri finanšu avoti, kādēļ ir jātur spriedze un jāpazemo vairāki desmiti tūkstoši pedagogi. Kāpēc nevar šo jautājumu atrisināt mierīgā ceļā, grozot noteikumus un sociālajiem partneriem vienojoties par sadarbības punktiem. Tā ir tāda vietas ierādīšana vai pozīciju demonstrēšana? Grūti saprast, zinot, ka naudas avoti ir, bet juridiski nav sakārtots šis jautājums," teica Vanaga.

Jau vēstīts, ka pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika izpilde iepriekš apstiprinātos termiņos, proti, līdz šī gada septembrim, ir LIZDA pamatprasība jautājumā par streika organizēšanu. Vanaga iepriekš uzsvēra, ka arodbiedrība par valdības rīcības plānā rakstīto ir sašutusi, ņemot vērā, ka koalīcijas pārstāvji, "teju sitot ar dūri pie krūtīm", saka, ka nauda būs jau šogad.

LIZDA pieprasa no šā gada 1. septembra paaugstināt minimālo darba samaksu no 710 eiro līdz 750 eiro par likmi. Par to bija vienojusies iepriekšējā valdība.

Top komentāri

Enģeļa viesis
E
Manas profesionālās nozares šajā valstī nav, bet es nēsu pat iedomājies streikot.... Nezinu vai tā ir laba doma, ja tādā mazā valstī nav arodbiedrību spēku....Latvijā viss ir miniatūrā un ar šādu demogrāfiju viss paliek pat vārdos neizsakāmi skumji...
solon
s
Un pareizi dara, ka plāno! Streiku vispār vajadzētu visuaptverošu un turpināt līdz brīdim, kamēr nav noteikts neapliekamais minimums (visiem - pensionārus ieskaitot!!!) uz vismaz 500EUR, nav saliktas aiz restotiem logiem tās "atbildīgās" amatpersonas, kuras izdomāja, ka dedzinot (Krievijas) gāzi koģenerācijā iegūtā elektroenerģija ir "zaļā" un par to var slaukt no tautas OIK - tas būtu labs sākums Latvjas attīrīšanai un sakārtošanai!
Arturs Priedītis
A
To viņi sola jau 100 gadus...Bet latviešu "skolotājiem" vislabāk būtu no kauna nolīst pagultes tālākajā malā un tur palikt līdz pasaules galam! Latviešu "skolotāju" darba rezultāts 30 gados ir "6.oktobra paaudze" ar tās valdības "583 darāmajiem darbiem" - unikālu cilvēcisko un nacionālo apkaunojumu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas