Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pētījums: Latvijā pērn bijis lielākais lauksaimniecības izlaides vērtības kāpums ES

Lai gan Latvijas lauksaimniecības sektora izlaides vērtība pērn bija 1,4 miljardi eiro, kas ir viens no mazākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā (ES), salīdzinājumā ar 2014.gadu lauksaimniecības izlaides vērtība mūsu valstī pieauga par 8,8%, kas ir augstākais rādītājs blokā, liecina ES statistikas departamenta Eurostat jaunākie dati.

Otrs lielākais lauksaimniecības izlaides vērtības pieaugums pērn salīdzinājumā ar 2014.gadu reģistrēts Lietuvā (+5,9%), kam seko Kipra (+4,7%), Igaunija (+3,9%), Portugāle (+3,8%), Grieķija (+3,5%) un Spānija (+3,4%).

Kopumā šis rādītājs pieaudzis 12 ES dalībvalstīs, Francijā tas saglabājies 2014.gada līmenī, bet 15 valstīs tas samazinājies.

Lielākais lauksaimniecības sektora izlaides vērtības kritums bijis Luksemburgā (-9,9%), Slovākijā (9,7%), Čehijā (-8,6%), Vācijā (-7,8%), Rumānijā (-7,4%) un Somijā (-7,3%).

Lielākā lauksaimniecības sektora vērtība ES pērn bija Francijā (75,2 miljardi eiro jeb 18% no ES kopējā rādītāja), kam sekoja Itālija (55,2 miljardi eiro jeb 13%), Vācija (51,5 miljardi eiro jeb 13%), Spānija (45,5 miljardi eiro jeb 11%), Lielbritānija (29,6 miljardi eiro jeb 7%), Nīderlande (26,7 miljardi eiro jeb 6%), Polija (22,3 miljardi eiro jeb 5%) un Rumānija (15,5 miljardi eiro jeb 4%).

Latvijas lauksaimniecības izlaides kopējā summa 1,4 miljardi eiro bija sestais mazākais rādītājs pēc Maltas (0,1 miljards eiro), Luksemburgas (0,4 miljardi eiro), Kipras (0,7 miljardi eiro), Igaunijas (0,9 miljardi eiro) un Slovēnijas (1,3 miljardi eiro). Lietuvas lauksaimniecības produkcijas izlaides kopējā vērtība pērn bija trīs miljardi eiro.

ES kopumā lauksaimniecības izlaides vērtība pērn bija 411,2 miljardi eiro, kas ir par 1,8% mazāk nekā 2014.gadā.

Lauksaimniecības izlaides vērtība tiek aprēķināta, saskaitot labības izlaidi, lopkopības izlaidi un "citas lietas", piemēram, lauksaimniecības pakalpojumus (piemēram, lauksaimniecības produkcijas pārstrādi vai lauksaimniecības līgumdarbus), kā arī nenodalāmās ar lauksaimniecību nesaistītās sekundārās darbības, piemēram, noteiktas lauksaimniecības tūrisma aktivitātes.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas