Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pētījums: Latvijā skolotāji strādā vidēji 35 stundas nedēļā, kas ir zem ES vidējā rādītāja

Kopš 2013.gada ir samazinājusies to skolotāju daļa, kuri strādā pilnu slodzi, un vidēji Latvijā skolotāji strādā 35 stundas nedēļā, kas ir zem Eiropas Savienības (ES) vidējā rādītāja - 37 stundām, liecina Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) TALIS 2018 veiktais pētījums.

Pētījuma autori secinājuši, ka to skolotāju daļa, kuri strādā pilnu slodzi, no 2013.gada līdz 2018.gadam ir samazinājusies no 82% līdz 75%. Pētnieki atzīmēja, ka šie skaitļi raksturo skolotāju slodzi visās skolās, kurās viņi strādā, un atklājies, ka 10% skolotāju strādā vairāk nekā vienā skolā.

Pētnieki arī salīdzinājuši, ka Latvijā vidēji skolotāji strādā 35 stundas nedēļā, savukārt Japānā tās ir 56 stundas, Kanādā un Anglijā - 47 stundas, turpretī ASV - 46.

Aprēķini par skolotāju darba laika sadalījumu parāda, ka vidēji 42% kopējā darba laika pedagogs strādā klasē ar skolēniem, individuālai plānošanai un stundu gatavošanai skolotājs pavada 14% darba laika, darbu vērtēšanai un atzīmju izlikšanai - 10%, skolēnu konsultēšanai - 7%, komandu darbam un sadarbībai ar citiem skolotājiem - 5%.

Pētījumā norādīts, ka Latvijā vidēji skolotāji 84% mācību stundu laika velta mācību darbam, kārtības uzturēšanai klasē - 10%, savukārt administratīvais darbs klasē prasa 6% no mācību stundas. 

Pētnieki atzīmēja, ka pat Austrumāzijas valstīs, kuras "izslavētas ar disciplīnu" un augstiem sasniegumiem, stundas lietderīga daļa bieži ir zemāka, piemēram, Taivānā tam velta 75% stundas, Korejā - 76%, turpretī Japānā - 79%.

Kā ziņots, TALIS aptauja pirmo reizi notika 2008.gadā un tajā piedalījās 24 valstis. 2013.gadā notika otrais aptaujas cikls, kurā pirmo reizi piedalījās arī Latvija. Šajā aptaujā tika salīdzinātas 34 valstu izglītības sistēmas.

Aptaujas ciklā, kas norisinājās 2018.gada vasarā, dalībnieku skaits sasniedza 48 valstis no visiem pasaules kontinentiem. Latvijā aptaujā piedalījās 137 skolu 2314 skolotāji.

TALIS 2018 pētījumā ir iekļautas deviņas galvenās tēmas - skolotāju mācību prakses, skolas vadība, skolotāju profesionālās prakses, skolotāju izglītība un sākotnējā sagatavošana darbam, skolotāju atgriezeniskā saite un izaugsme, skolas iekšējais klimats, apmierinātība ar darbu, ar skolotāja profesiju saistītās cilvēkresursu problēmas un attiecības ar ieinteresētajām pusēm, kā arī skolotāju pašefektivitāte.

TALIS 2018 aptaujas rezultāti tiks izdoti divos sējumos. Pētījuma veicēji stāstīja, ka pirmais sējums Skolotāji un skolu vadītāji - pilnveide visa mūža garumā publicēts jūnijā un pēta skolotāju zināšanu un prasmju aspektu, kā arī skolu vadītāju profesionalitāti. Savukārt otrs sējums Skolotāji un skolu vadītāji - augstu novērtēti profesionāļi tiks publicēts 2020.gada sākumā, un tajā tiks pētīti profesijas prestiža, karjeras iespēju, sadarbības kultūras un atbildības, kā arī autonomijas jautājumi.

Top komentāri

citādi domājošais
c
Jautājums kā tiek veida stundu uzskaite, un cik stundas Latvijas skolotāji strādā skolā in kind. Vismaz augstskolā individuālā slodze tiek skaisti samazināta, samazinot konsultāciju stundu skaitu, neieskaitot slodzē sēžu un apspriežu laikus, neparedzot bibliotēkas stundas u.c. kvalifikācija sun darba kvalitātes celšanas ikdienas darbus.
Tālis A.
T
Latvijas darba normatīvajos dokumentos darba nedēļa ir 40 stundas. Darba stundu uzskaitē ir izteikta tendence samazināt darba veidus par kuriem tiek skaitītas stundas. Viens no pirmajiem pasākumiem bija samazināt konsultāciju stundu skaitu par diplomdarbu un kursa darbu vadīšanu augstskolā. Tas pats attiecas uz darbu recenzēšanu un aizstāvēšanu. Gala pārbaudījumu komisijas locekļiem uzskaita tikai darbu komisijas sēdēs, bet netiek uzskaitīts laiks, ko pavada komisijas locekli darbus izskatot pirms komisijas sēdēm. Zinot šos faktus, mani māc lielas šaubas par pētījuma objektivitāti. Tas drīzāk ir pasūtījuma pētījums, un atgādina stāstu par slimnieku vidējo ķermeņa temperatūru slimnīcā.
Līga
L
Pirmsskolās ir atvēlētas 4 stundas nedēļā sagatavošanās darbam, kas ietver gan gatavošanos (metodiskie materiāli), plānošanu, vērtējumu kritēriju izstrādi 4 līmeņos katram uzdevumam, pašu vērtēšanu, vides mainīguma nodrošināšanu, sapulču, sēžu laiku, pasākumu plānošanu, scenāriju rakstīšanu, realizēšanu, projektu meklēšanu, gatavošanu, e-klases pildīšanu, dokumentācijas gatavošanu un vēl daudz citu aspektu, jo pārējās 36 stundas ir kontaktstundas ar bērniem un sadarbība ar vecākiem. Nav jāapgūst augstākā matemātika, lai saprastu, ka šīs 4 stundas nesedz darba apjomi, strādātās reālās stundas tiešām tuvojas 57 un tas nav mīts. Tātad nostrādājam daudz uz pašiniciatīvu un bez samaksas. Muļķīgs un neadekvāts pasūtījuma pētījums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas