Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Piešķir vienreizēju dotāciju Stūra mājas ekspozīcijas turpināšanai

Valdība otrdien atbalstīja 22 225 eiro piešķiršanu no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem izstādes "Stūra māja. Lieta nr. 1914/2014" turpināšanai.

Daļa šīs summas - 16 885 eiro - paredzēta telpu pielāgošanai ziemas sezonai Stūra mājas pirmajā stāvā un pagrabstāvā, bet 5340 eiro paredzēti Latvijas Okupācijas muzejam, lai nodrošinātu pastāvīgas ekspozīcijas darbību ar nepieciešamo aprīkojumu.

Nodibinājums Rīga 2014 vēstīja, ka, nesaņemot papildu finansējumu ēkas uzturēšanai, ekspozīcija Stūra mājā publikai pēdējoreiz bija pieejama svētdien, 19.oktobrī. Jau iepriekš aprēķināts, ka Stūra mājas ekspozīcijas turpināšanai nepieciešami 20 000 eiro apkures un elektroapgādes ierīkošanai, tāpat vēl apmēram 10 000 eiro mēnesī vajadzīgi, lai segtu apkures rēķinus.

Kultūras ministrija (KM) uzskata, ka Stūra māja ir saglabājama kā vēsturisks piemineklis un piemiņas vieta tiem Latvijas iedzīvotājiem, kas šajā ēkā cietuši no Padomju Savienības režīma represijām. Tāpēc tai ēkas daļai, kas ar KM rīkojumu atzīta par valsts nozīmes vēsturiska notikuma vietu (pagrabstāvs un pirmais stāvs), jābūt publiski pieejamai, savukārt par pārējās ēkas daļas apsaimniekošanu jālemj ēkas īpašniekam Valsts nekustamie īpašumi.

"Latvijas tautas apziņā Stūra māja ir viena no baisākajām un sāpīgākajām vēstures liecībām, kas saistās ar cilvēku ieslodzīšanu, mocīšanu, nogalināšanu un morālu pazemošanu. Vienlaikus šī vieta glabā mūsu tautas atmiņas, tā ir nomocīto cilvēku piemiņas paudēja, spilgts atgādinājums par totalitāro režīmu nodarījumiem un iedarbīgs brīdinājums nākamajām paaudzēm, lai šādi noziegumi neatkārtotos," norādījusi kultūras ministre Dace Melbārde (NA).

Līdz šim Stūra mājas pagrabstāvā un pirmajā stāvā iekārtotie nodibinājuma Rīga 2014 izstāžu projekti, tai skaitā Latvijas Okupācijas muzeja veidotā izstāde "Stūra māja. Lieta nr. 1914/2014", ir guvuši lielu popularitāti un sabiedrības interesi, tāpēc pastāvīga ekspozīcija būtu piemērots veids, kā nodrošināt Stūra mājas publisko pieejamību.

Izstādes "Stūra māja. Lieta nr. 1914/2014" turpināšanai nepieciešamais finansējums saskaņā ar ēkas īpašnieka Valsts nekustamie īpašumi sniegtajiem finanšu aprēķiniem 2015.gadā ir 193 881 eiro, kur ietverti regulārie maksājumi par ēku un vienreizēji ieguldījumi ēkas infrastruktūrā (nomas, elektrības, ūdens, kanalizācijas, signalizācijas un citu saimniecisko izdevumu nomaksa, apkures ierīkošana, telpu pielāgošana, lai nodrošinātu apmeklētāju servisu un apkalpošanu), vienreizēji izdevumi izstādes satura uzturēšanai (materiālu un mākslinieka pakalpojumu iegāde izstādes papildināšanai, videotehnikas un datortehnikas iegāde, darba apstākļiem piemērota apģērba iegāde izstādes personālam) un regulārie izdevumi izstādes funkcionēšanas nodrošināšanai (personāla atlīdzība, biļešu pārdošanas ārpakalpojums, reklāmas izdevumi, biroja un administratīvie izdevumi, apdrošināšana).

Izstādes "Stūra māja. Lieta nr. 1914/2014" darbības gaitā tiek plānoti ieņēmumi no ekskursijām gida pavadībā. Ņemot vērā pieredzi, kas gūta izstādes darbības laikā 2014.gada vasarā, tiek prognozēts, ka gadā izstādi apmeklēs aptuveni 31 000 apmeklētāju. Ieņēmumi par sniegtajiem pakalpojumiem gadā tiek plānoti 100 997 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas