Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Pirmdien Latvijā sāksies vilku un zeltaino šakāļu medību sezona

Latvijā pirmdien, 15.jūlijā, sāksies vilku un zeltaino šakāļu medību sezona, informēja Valsts meža dienesta (VMD) pārstāvji.

Zeltaino šakāļu medību sezona ilgs līdz nākamā gada 31.martam, bet vilku medību sezona ilgs līdz noteiktā nomedīšanas apmēra izmantošanai, bet ne ilgāk kā līdz 2025.gada 31.martam. 

Šajā sezonā atļauts nomedīt 300 vilku. Tomēr VMD patur tiesības šo skaitu samazināt atbilstoši medību sezonā iegūtajiem datiem par vilku populācijas stāvokli vai noteikt citus vilku medību ierobežojumus.

VMD pārstāvji skaidro, ka vilks Latvijā ir medījama suga, kurai Medību likums un Medību noteikumi nosaka stingrus ieguves apstākļus ierobežotā daudzumā. Pamatojoties uz medījamo dzīvnieku populācijas stāvokļa novērtēšanas datiem, VMD katru gadu nosaka vilku pieļaujamo nomedīšanas daudzumu medību platībās. Arī iepriekšējā medību sezonā Latvijā bija atļauts nomedīt 300 vilku, un attiecīgais limits tika sasniegts 2023.gada noslēgumā.

Medību sezonā tiek noteikts tāds pieļaujamais nomedījamo vilku skaits, kas neapdraud šo dzīvnieku populācijas atjaunošanos. Tāpat tas dod iespēju medniekiem mazināt zaudējumu risku, ko plēsēju koncentrācija un to uzvedības pārmaiņas rada lauksaimniecībai, atzīmē VMD.

Dienesta pārstāvji min, ka vilki katru gadu uzbrūk mājlopiem, nodarot lopkopjiem finansiālus zaudējumus. Līdz šā gada 10.jūlijam VMD ziņots par 39 apstiprinātiem vilku uzbrukumiem, kuros cietuši 90 mājdzīvnieku. Pagājušajā gadā kopumā dienests saņēma informāciju par 120 apstiprinātiem vilku uzbrukumiem, kuros cieta 597 mājdzīvnieki.

Pēc VMD vērtējuma, Latvijā patlaban mitinās apmēram 1400 vilku.

Savukārt zeltainais šakālis atbilstoši Medību noteikumiem ir Latvijas faunai neraksturīga, invazīva suga, un tas ir nelimitētais medījamais dzīvnieks. Šakālim noteikts tāds pats medību termiņš kā vilkam, jo arī vairošanās periods šakāļiem ir tāds pats. 2023.-2024.gada medību sezonā VMD saņēmis informāciju par 18 zeltaino šakāļu nomedīšanu.

VMD ir valsts pārvaldes iestāde, kas uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas