Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Poļu ķirši vietējos brunčos

Kopš pēdējām Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārbaudēm a/s Rīgas centrāltirgus teritorijā notiekošajā Zemnieku jeb Nakts tirgū situācija esot uzlabojusies. Tā apsaimniekotājs apgalvo, ka noteikumu ievērošana tagad tiek kontrolēta katru dienu. Vienlaikus no PVD ģenerāldirektora Māra Baloža noprotams, ka sistemātiskos pārkāpumus novērst nav tik vienkārši, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Ārpuskārtas pārbaudes PVD Nakts tirgū veica pagājušajā nedēļā un pirms Līgo svētkiem, kopumā izņemot vairāk nekā pusotras tonnas augļu, ogu un dārzeņu bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem. Balodis uzskata, ka pārkāpumi jau ir sistemātiski un Rīgas centrāltirgus tikpat kā nekontrolē, kas notiek Nakts tirgū. No vienas puses, runa ir par zema riska produktiem, bet no otras - pavaddokumentu trūkums rada riskus, nespējot izsekot, no kurienes produkts nāk. Lielākā problēma gan nav PVD kompetencē - netiek nomaksāti nodokļi, tādējādi zaudē gan valsts, gan Latvijas audzētāji, jo viņiem ir jākonkurē ar produktiem, kas te ievesti nelegāli. Balodis piebilst, kaRīgas centrāltirgus nav anonīma organizācija, bet pašvaldības uzņēmums ar konkrētiem pienākumiem. Situāciju var mainīt tikai sistēmiska sakārtošana uz vietas tirgū. Ja ir pārkāpumi, tirgošanas atļaujas ir jāanulē.

"Gadījumos, kurus konstatējis un norādījis PVD, acīmredzot attiecīgie nomnieki apzināti ir pārkāpuši godprātīgu tirdzniecības praksi un noteikumus. Mēs varam apliecināt, ka, uzsākot tirdzniecību, preču izcelsmes dokumenti visiem tirgotājiem ir pārbaudīti un tie bijuši atbilstoši normatīvo aktu prasībām," komentējot situāciju, Dienai stāsta Rīgas centrāltirgus pārstāvis Ivars Jakovels.

Uzņēmums gan daļēji no atbildības izvairās, sakot, ka Nakts tirgus administrēšana nodota nomniekam, kas arī veic nakts tirdzniecības organizēšanu un uzraudzību. Pēdējās pārbaudes gan bijis stimuls nomniekam nosūtīt brīdinājuma vēstuli. Tāpat Jakovels piebilst, ka pēdējās pārbaudes rezultātā Nakts tirgū no vairāk nekā 100 tirgotājiem pārkāpumi, kas noslēdzās ar produkcijas izņemšanu, fiksēti četriem. Arī pēdējo gadu laikā konstatēto pārkāpumu skaits ir būtiski samazinājies.

Dienai izdevās sazvanīt arī zemnieku tirgus apsaimniekotāju SIA Nakts tirgus. Lai gan cilvēks, kurš atbildēja uz zvanu, nevēlējās atklāt savu vārdu un uzvārdu, atzīmējot vien to, ka uzņēmumā ir kontrolieris, viņš pastāstīja, ka kopš pēdējām PVD pārbaudēm viņi paši tirgotājus pārbauda katru dienu. Galvenokārt esot konstatēti sīkumi, piemēram, tirgotājiem nav līdzi visu dokumentu. Viņš arī nedomā, ka kāds rīkojas ļaunprātīgi, turklāt par Latvijas preci uzdotās poļu zemenes varot labi atpazīt. Viņš arī varot apgalvot, ka situācija ir krietni uzlabojusies un nākamajā PVD pārbaudē šādu pārkāpumu vairs nebūšot.

Visu žurnālistes Annas Strapcānes rakstu Poļu ķirši vietējos brunčos lasiet otrdienas, 12.jūlija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas