Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

precizēts - NVO rosina atcelt zemākās cenas principu būvniecības iepirkumos

Nevalstiskās organizācijas (NVO) rosina ieviest obligāto būvuzņēmēja nodevu 0,5% apmērā no projekta izmaksām, kā arī izslēgt zemākās cenas principu kā vienīgo kritēriju iepirkumiem - šādi priekšlikumi ietverti vakar valdībā skatītajā Ekonomikas ministrijas (EM) informatīvajā ziņojumā par pasākumiem sabiedriski nozīmīgu ēku būvniecībā un konceptuāliem jautājumiem nākotnes darbībā.

EM apkopojusi NVO viedokli par citiem nepieciešamajiem uzlabojumiem būvniecības jomu regulējošos normatīvos aktos. NVO piedāvājušas vairākas konkrētus priekšlikumus.

NVO norāda, ka no būvuzņēmēja nodevas iegūtos līdzekļus varētu novirzīt būvzinātnes un būvniecības kvalitātes sistēmu attīstībai.

Tāpat rosināts ieviest būvkomersantu, kas veic projektēšanas un būvniecības uzraudzību, akreditāciju un/vai klasifikāciju, liedzot jebkuram būvniecības tirgus dalībniekam bez priekšzināšanām sniegt iepriekš minētos pakalpojumus sarežģītās būvēs.

Varētu arī izslēgt zemākās cenas principu kā vienīgo kritēriju iepirkumiem, noteikt būvkonstrukciju aprēķina atskaiti par obligātu būvprojekta sastāvdaļu un pārtraukt būvkonstrukciju projektēšanā "duālo" pieeju, eirokodus nosakot par vienīgajiem būvkonstrukciju projektēšanas standartiem.

NVO arī uzskata, ka pēc iespējas ātrāk jāievieš Būvniecības informācijas sistēma, lai nodrošinātu būvniecības procesa caurspīdīgumu, kā arī jāizstrādā profesionālie standarti visiem būvniecības procesiem - būvuzraudzībai, autoruzraudzībai un ekspertīzei.

Tāpat ziņojumā teikts, ka 2014.-2020.gada Eiropas Savienības fondu plānošanas perioda aktivitātēm, kas saistītas ar būvju projektēšanu un realizāciju, jāizstrādā finansējuma piešķiršanas kritēriju sistēma, kas veicinātu un atbalstītu kvalitatīvu iepirkumu sagatavošanu, būvprojektu izstrādi un būvju realizāciju.

Jau ziņots, ka Ekonomikas ministrija ar Valsts būvniecības kontroles biroju un valsts līmeņa laboratoriju vēlas stingrāk kontrolēt būvniecības procesu valstī, teikts šodien valdībā skatītajā EM informatīvajā ziņojumā par pasākumiem sabiedriski nozīmīgu ēku būvniecībā un konceptuāliem jautājumiem nākotnes darbībā.

Precizēts priekšlikumu autors - Ekonomikas ministrijas (EM) ziņojumā apkopoti nevalstisko organizāciju, nevis pašas EM priekšlikumi

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas