Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Dabas aizstāvjiem un mežu īpašniekiem krasi atšķirīgs skatījums uz meža apsaimniekošanu

Priekšā izšķiršanās par mežu nākotni

Trešdien plānotajā Meža konsultatīvās padomes sēdē Zemkopības ministrijā (ZM) spriedīs par priekšlikumiem meža apsaimniekošanas normatīvo aktu efektivitātes uzlabošanai, liecina ZM mājaslapā publicētais darba kalendārs. Iespējams, šī spriešana nozīmēs diskusiju par ļoti pretējus viedokļus izraisījušo grozījumu projektu Ministru kabineta (MK) Noteikumos par koku ciršanu mežā, otrdien lasāms laikrakstā Diena.

Jau oktobra vidū savu satraukumu par plānotajiem grozījumiem pauda 11 ar vides aizsardzību saistītas nevalstiskās organizācijas, tajā skaitā Pasaules Dabas fonds, Latvijas Dabas fonds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Latvijas Makšķernieku asociācija, Vides aizsardzības klubs un citas.

Vēstuli premjeram Mārim Kučinskim (ZZS) un zemkopības ministram Jānim Dūklavam (ZZS) nosūtījusi arī Koalīcija par tīru Baltiju, kas sevī apvieno 19 organizācijas no 11 valstīm. Savukārt pirmdien vēstuli Valsts prezidentam, Ministru prezidentam, Saeimas priekšsēdētājai un Ministru kabinetam nosūtīja grozījumu aizstāvji – Latvijas Meža īpašnieku biedrība un Latvijas Kokrūpniecības federācija. Pirmais, kura paraksts redzams vēstules faksimilā, ir Saeimas deputāts Inesis Boķis (Vienotība), kurš ir Latvijas Meža īpašnieku biedrības prezidents. 

Gan vienas, gan otras puses pārstāvji plāno arī piedalīties trešdienas sēdē. Tiesa gan, Pasaules Dabas fonda direktors Jānis Rozītis Dienai atzina, ka vēl pirmdienas pēcpusdienā nebija informēts par padomes sēdē apspriežamajiem priekšlikumiem. Savukārt Latvijas Meža īpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks izteicās, ka darba grupas 12 sēdēs ir izstrādāti vairāki kompromisi un, visticamāk, ZM tiks prezentēta tā noteikumu projekta versija, kas ir šobrīd aktuāla.

"Mūsu viedokļi pilnībā nesaskanēs, jo pieeja ir atšķirīga – mēs uzskatām, ka mežu stāvokli var uzlabot, aktīvi saimniekojot, bet dabas organizācijas – ka neko nedarot," teica Muižnieks. 

Izlasot abas vēstules, kļūst skaidrs, ka argumenti ir līdzīgi – atsauces uz zinātniskiem pētījumiem un nākotnes vīzijas, tikai tās ir pretējas.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 31. oktobra, numurā!

Top komentāri

Mežsargs
M
Ko tad mēs prasām: •Pārņemam pārbaudītu un labu pieredzi no Igaunijas, bet tajā pašā laikā izmantojam iespēju motivēt meža īpašnieku praksē ieviest zinātnes atziņas un radītos produktus - prasības pēc koka diametra, kuru sasniedzot, atļauts veikt ciršanu, izlīdzinām ar ziemeļu kaimiņiem, tajā pašā laikā prasot, ka pēc šādām cirtēm mežs ir jāatjauno ar augstvērtīgu stādmateriālu; •Veikt kļūdu labojumu, ņemot vērā, ka pēdējos 20 gados ar labiem nodomiem veiktie eksperimenti praksē nestrādā, kā rezultātā priežu mežus 5 km piejūras zonā nomaina lapu koki vai krūmāji, - izstrādāt priedes bioloģiskajām īpatnībām atbilstošus šīs sugas atjaunošanas normatīvus, tā panākot priežu mežu biotopu ilgtspēju; •Ieviest principu, ka neatkarīgi no zemes auglības visiem meža īpašniekiem noteikumi ir vienādi - rezultātā tiks samazināts administratīvais slogs pašai kontrolējošai iestādei un noņemti "kārdinājumi", ko rada interpretācijas iespējas.
Lauku uzņēmēja
L
Uzņēmēju organizācijas ir nosūtījušas Ministru prezidentam Mārim Kučinskim un ministriem vēstuli ar aicinājumu atbalstīt meža nozares ekspertu izstrādātos grozījumus MK noteikumos "Meža atjaunošana, ieaudzēšanas un plantācijas mežu noteikumi" un "Noteikumi par koku ciršanu mežā", kā arī apturēt zaļo organizāciju teroru laukos
ja gribam savu Valsti
j
Mēs nevaram balstīt valsts attīstību uz Eiropas vai vietējām kompensācijām un pabalstiem - ir jāstrādā!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas