Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pūce rosina aizliegt pašvaldībām dibināt un izdot preses izdevumus

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) iesniedzis priekšlikumus Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai likumā Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem, paredzot aizliegumu pašvaldībām dibināt un izdot preses izdevumus un citus masu informācijas līdzekļus, kā arī reģistrēt interneta vietni kā masu informācijas līdzekli, portālu Diena.lv informēja ministra padomniece Agnese Vārpiņa.

Ņemot vērā pienākumu nodrošināt preses brīvību, viedokļu paušanas daudzveidību un godīgu konkurenci, ministrs uzskata, ka ir nepieciešams ierobežot publisko tiesību juridisko personu darbību mediju tirgū.

"Beidzot ir skaidri jānodala žurnālistika un sabiedrisko attiecību speciālistu darbs. Pašvaldību informatīvie izdevumi, kuru pienākums par nodokļos samaksāto naudu būtu informēt par pašvaldības pieņemtajiem lēmumiem un saistošajiem noteikumiem, tiek izmantoti politiķu tēla spodrināšanai.

Ierosinājums turpmāk neļaut pašvaldībām dibināt šādus medijus,

tādējādi novēršot gan reklāmas tirgus kropļošanu, gan nodrošinot iedzīvotājus ar objektīvu informāciju, ko var sniegt tikai un vienīgi neatkarīgs plašsaziņas līdzeklis, ir arī viens no veidiem, kā stiprināt kvalitatīvu žurnālistiku reģionos, nodrošināt to ilgtspēju," savu rosinājumu pamatoja Pūce.

Viņš norādīja, ka priekšlikumi neietekmētu pašvaldību tiesības un pienākumu informēt sabiedrību par to darbību, izdodot informatīvos izdevumus.

"Latviju pārliecinoši var uzskatīt par digitālu valsti un, ejot kopsolī ar laiku, pašvaldībām ir jābūt pārmaiņu līderiem. Vietvaru mājaslapas ir lieliska un arvien attīstāma platforma saziņai ar sabiedrību. Pētījumi rāda, ka iedzīvotāju skaits, kuri pakalpojumus vēlas saņemt neklātienē elektroniski, šogad pieaudzis līdz 71%, portāla Latvija.lv lietotāju skaits ir pārsniedzis vienu miljonu un ministrijas apmācīto digitālo aģentu skaits pārsniedz 3500. Turklāt iedzīvotāju ērtībai atvērti 76 novadu un astoņi reģionālas nozīmes Klientu apkalpošanas centri, kur līdz ar valsts un pašvaldību pakalpojumiem pieejama informācija par katras domes darbu," situāciju ieskicē Pūce.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 2019. gada 4. jūnija sēdē diskutēja par pašvaldību informatīvajiem izdevumiem, aktualizējot jautājumu, ka

pašvaldību informatīvie izdevumi vizuālā izskata ziņā bieži neatšķiras no reģionālajiem laikrakstiem, tiek izmantoti atsevišķas politisku spēku interesēs, neatspoguļo viedokļu daudzveidību.

Ņemot vērā, ka plašsaziņas līdzekļi, ko izdod publiskās personas ir pilnībā vai daļēji uzturēti no budžeta līdzekļiem, tie ir jāizmanto visas sabiedrības labā nevis, lai vienpusīgi izceltu kādu grupu vai politiķu intereses. Komisija 2019. gada 4. jūnija sēdē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai rosināja sagatavot grozījumus likumā Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem, nosakot regulējumu pašvaldību informatīvajiem izdevumiem.

Atbildot uz komisijas rosinājumu, Pūce aicina Saeimu grozīt attiecīgo likumu.

Top komentāri

muļa
m
Ja nopietni, daži zagļi bija sagrābuši varu Latvijā un noturējās 28 gadus. Visi valsts un pašvaldību pieejamie resursi bija viņu, kā feodāļu, neierobežotā rīcības brīvībā. Uzpirkt amatpersonas, ielikt savus ierēdņus, par paklausīgu kalpošanu salikt jebkādas algas, pašvaldību laikrakstus izmantot savas ģimenes slavināšanā un citu noķēzīšanā.
Bitīt matos
B
Pretīgs, cinisks, pašapmierināts, varaskārs tipiņš. Izvelc savu trekno pakaļu no Rīgas krēsla un paskaties kas reāli notiek reģionos.
ļuļa
ļ
pareizi, pareizi, nevajag nekādus pašvaldību izdevumus, lielais brālis pūce pateiks kas un kā jāraksta, lai spodrinātu viņa tēlu, nevis kādu citu politiķu! bet ja nopietni - pūce ir idiots. par kādu attīstītu internetu viņš murgo? laukos ir neskaitāmas saimniecības, īpaši ar pensionāriem, kur nekāda interneta nav! daudzās vietās laukos pat mobīlā telefona signāls jāskraida pa pļavu meklējot, par kādu digitālu valsti kopsolī ar laiku šitais sprukstiņš muld!!??
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas