Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

PVD: Lielākoties mājputnu turētāji biodrošības prasības ievēro

Ņemot vērā putnu gripas uzliesmojumus vairākās Eiropas valstīs, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pastiprināto kontroļu ietvaros pēdējo divu nedēļu laikā pārbaudījis vairāk nekā 550 mājputnu novietnes un konstatējis, ka lielākoties mājputnu turētāji izprot situācijas nopietnību un pret biodrošības prasību ievērošanu izturas atbildīgi, portālam Diena.lv pavēstīja PVD pārstāve Ilze Meistere.

"Tomēr 15% līdz šim pārbaudīto mājputnu novietņu konstatētas nepilnības biodrošības pasākumu nodrošināšanā. Neraugoties uz to, ka tieši savvaļas putni rada vislielākos saslimšanas draudus, šajās novietnēs tie varēja brīvi piekļūt mājputnu  pakaišiem, barībai, ēdināšanas un dzirdināšanas vietām, līdz ar to paaugstinot arī dažādu slimību, tostarp putnu gripas, risku," skaidro Meistere.

Kā ziņots iepriekš, putnu gripas draudu dēļ PVD pirms divām nedēļām uzsāka pastiprinātas mājputnu novietņu pārbaudes, vienlaikus aicinot mājputnu turētājus negaidīt līdz brīdim, kamēr prasība mājputnus nelaist ārpus telpām vai nožogotām konstrukcijām kļūs obligāta, bet profilakses nolūkos to darīt nekavējoties, kā arī stingri ievērot biodrošību, nepieļaujot mājputnu kontaktu ar savvaļas putniem.

Lai minimizētu risku, ka putnu gripas uzliesmojuma dēļ tiek radīti ierobežojumi putnkopības nozares uzņēmumiem, pastiprinātās pārbaudes prioritāri tiek veiktas mājputnu novietnēs, kas atrodas 10 km rādiusā ap komerciālajām putnu novietnēm.

PVD atgādina, ka gadījumā, ja kādā no mazajām saimniecībām tiktu konstatēta putnu gripa, komerciālās novietnes, kas atrodas skartās saimniecības tuvumā, ciestu finansiālus zaudējumus, jo putnu gripas apkarošanas periodā karantīnas zonā būtu ierobežojumi mājputnu, to olu, mājputnu gaļas un gaļas produktu  realizācijai. Turklāt valsts līmenī tiktu noteikti eksporta ierobežojumi.

Lai pasargātu mājputnus no iespējamas saslimšanas ar putnu gripu, PVD mājputnu turētājus aicina ievērot biodrošību:

  • turēt mājputnus slēgtā telpā;
  • nepieļaut nepiederošu personu piekļuvi mājputnu turēšanas vietai;
  • mājputnu barošanu un dzirdināšanu organizēt mītnē vai norobežotā teritorijā, novēršot savvaļas putnu piekļūšanu,
  • nodrošināt, lai mājputnu barībai un pakaišiem nevarētu piekļūt savvaļas putni;
  • nepiedalīties tirgos, izstādēs, skatēs un citos pasākumos ar mājputnu piedalīšanos;
  • par visiem gadījumiem, kad ir aizdomas par mājputnu saslimšanu (piemēram, samazinās barības un ūdens patēriņš, tiek novērota mājputnu masveidīga bojāeja, novēro akūtu asiņainu diareju, smakšanu, putniem parādās respiratoras (elpošanas ceļu) infekcijas slimības pazīmes), nekavējoties ziņot praktizējošam veterinārārstam vai PVD.

PVD atgādina, ka no piektdienas, 7. februāra, iepriekš minētās prasības ir obligātas, jo stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 9. jūnija noteikumos Nr.291 Noteikumi par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām. 

Par visiem gadījumiem, kad ir aizdomas par mājputnu saslimšanu (piemēram, samazinās barības un ūdens patēriņš, tiek novērota mājputnu masveidīga bojāeja, novēro akūtu asiņainu diareju, smakšanu, putniem parādās respiratoras (elpošanas ceļu) infekcijas slimības pazīmes), nekavējoties jāziņo praktizējošam veterinārārstam vai PVD.

PVD atgādina, ka visām mājputnu turēšanas vietām ir jābūt reģistrētām Lauksaimniecības datu centrā.

Iedzīvotājus aicināti ziņot, ja tiek novēroti vienuviet vairāki miruši savvaļas ūdensputni. Ziņot var jebkurai PVD pārvaldei, kā arī zvanot uz PVD uzticības tālruni – 67027402.

 

Top komentāri

Nu jā!
N
Latvijas putnu fabrikās eņģeļi strādā, toties, Lietuvā, Ukrainā, Igaunijā un Polijā - velni, zvēri un raganas. Ēdiet TIKAI Latvijas pautus un olas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas