Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +8 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Rīgas brīvostas vadība iznomā zemi firmai, nepārbaudot īpašniekus

Šonedēļ Rīgas brīvosta valde nolēma piešķirt nomā papildus zemes gabalu kompānijai, kura pieder diviem ofšoriem. Viena no šo divu ofšoru amatpersonām saistīta ar Meksikas narkokarteļa naudas atmazgāšanu, svētdien vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga. Lai arī likums brīvostai prasa pārbaudīt kompānijas, kurai iznomāta zeme patiesos īpašniekus - nedz Rīgas brīvostas valdes locekļi, nedz arī ostas policijas drošības dienests, to neizdarīja.

Ceturtdien Rīgas brīvostas valdes sēdē uzņēmumam LD sistems, kas jau no brīvostas nomā 2,5 ha un vēlas Ziemas ostas teritorijā izbūvēt rezervuāru parku, produktu dozēšanas cehu un dzelzceļa estakādi, tika pieškirts papildus viens hehtārs zemes uz 45 gadiem ar nomas maksu - 1536 lati gadā. LD Sistems uzņēmuma reģistra datos ir divi ofšori – Frostray Limited un Kingarov Enterprises Limited, kas reģistrēti Kiprā.

Nekā Personīga kopā ar Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centru savulaik izpētīja naudas atmazgāšanas shēmu, kurā Meksikas narkokarteļa finanšu līdzekļu tika skaitīti caur Latvijas bankām. Šai shēmā vienā no firmām direktore bija Olga Demosthenous. Šī pati kundze ir direktore jau iepriekš pieminētajai firmai Frostray Limited. Brīvostas valdei LD Sistems iesniegtajos dokumentos kā pašmāju uzņēmēji tiek minēti Arta Jamsena un Sigits Dudurs.

Ekonomikas ministrijas pārstāvis Rīgas brīvostas valdē Ģirts Greiškalns, kurš balsojumā par zemes nomu atturējās, uzskata, ka valdes lēmums par zemes iznomāšanu LD Sistems saskaņā ar brīvostu likumu būtu apšaubāms. Likums nosaka, ka līgumus par zemes nomu var slēgt ar firmām, kurām ir pieredze konkrētajā komercadrbības jomā, stabils finansiāls stāvoklis un laba reputācija, taču šajā gadījumā tā nav.

Rīgas brīvostas priekšsēdētājs Andris Ameriks atzina, ka viņam nav radušies jautājumu par LD Sistems patiesajiem īpašniekiem. Viņš zemes iznomāšanu esot atbalstījis. „Mums nav tādu resursu, lai pārbaudītu. Priekš tam ir Ekonomikas policija, Tiesībsargājošās iestādes. Mums ir svarīgi, lai nauda ir legāla un tiktu investēta,” sacīja A.Ameriks. Viņš uzsvēra, gadījumā, ja LD Sistems nepildīs līgumu un neinvestēs solīto – osta līgumu ar firmu lauzīs.

Šogad LD Sistems gadījums nav pirmais, kad rodas jautājumi par ārzonu firmu īpašniekiem, vēstīja Nekā personīga. Gada sākumā ostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs, pildot ostas vadītāja pienākumus slēdza nomas līgumu ar pastarpināti sev piederošu SIA Baltic Infrastructure Development. Firmas īpašnieki bija noslēpušies aiz Singapūrā reģistrētas ārzonu kompānijas. Pēc sacelta skandāla investori no projekta atteicās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas