Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rīgas pašvaldība 2016.gada budžetu plāno ar 1,3 miljonu eiro deficītu

Rīgas pašvaldības 2016.gada pamatbudžeta ieņēmumi tiek plānoti 791 713 481 eiro, bet izdevumi - 793 039 080 eiro, līdz ar to deficīts plānots 1,3 miljoni eiro.

Pretēji sākotnējiem aprēķiniem, kas liecināja, ka atlikums pašvaldības kontos 2016.gada sākumā varētu veidot vien 8,1 miljonu eiro, līdz ar līdzekļu atlikumiem no dažādiem projektiem tas tomēr pārsniegšot pašvaldībā noteikto zemāko robežu - 15 miljonus eiro, sacīja Rīgas domes Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse.

Iedzīvotāju ienākuma nodoklī, kas ir galvenais pašvaldības budžeta ienākumu avots, 2016.gadā plānots iekasēt kopumā 503,2 miljonus eiro. Kopējie ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) līdz ar samazinātās nodokļa likmes atcelšanu nākamgad plānoti 107,4 miljonu eiro apmērā.

Rīgas pilsētas pašvaldības investīciju programmas izdevumi plānoti 50,1 miljona eiro apmērā, no tiem 46,4 miljoni eiro - budžeta programmā Investīciju programmas realizācija, kur 39,9 miljonus eiro veido aizņēmuma līdzekļi un 6,5 miljonus eiro - pašvaldības finansējums, kā arī 3,7 miljonus eiro - mērķdotācija pašvaldības autoceļiem un ielām, lai līdzfinansētu satiksmes infrastruktūras projektus likumā par valsts budžetu 2016.gadam noteiktajā 25% apmērā no projekta kopējās vērtības.

Diviem investīciju programmas objektiem - sociālās dzīvojamās mājas ar sociālajiem dzīvokļiem Aglonas ielā 35 k-1 projektēšanai un rekonstrukcijai un Rīgas pašvaldības izglītības iestāžu renovācijai - tiks piesaistīts aizņēmums 100% apmērā no projektu izmaksām, iekškvartālu piebraucamo ceļu un koplietošanas ceļu renovācijai aizņēmums plānots 50% apmērā, bet satiksmes infrastruktūras objektiem - 75% apmērā no projektu izmaksām.

Ievērojamus līdzekļus no investīciju programmas plāno novirzīt izglītības iestāžu remontdarbiem - ap 24 miljoniem eiro. 2016.gadā darbi norisināsies 57 skolās un 60 pirmsskolas izglītības iestādēs. Lielākie projekti plānoti Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolā, Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā, Rīgas Austrumu vidusskolā un Rīgas Juglas vidusskolā.

Turpināsies arī Rīgas 1.slimnīcas rekonstrukcija, tam plāno novirzīt 2,7 miljonus eiro, siltināšanas un logu nomaiņas darbi Rīgas Dzemdību namā, tam novirzot 0,8 miljonus eiro.

Dzīvojamo māju iegādei no pašvaldības nākamgad atvēlēti 12,7 miljoni eiro. Līdzfinansējumā projektiem, ko plānots īstenot ar Eiropas Savienības fondu atbalstu, no pašvaldības nākamgad plānots atvēlēt kopumā 14,07 miljonus eiro.

Dotācijā SIA Rīgas satiksmei (RS) nākamgad plānots piešķirt kopumā 96,8 miljonus eiro, tostarp 8,1 miljons no valsts, bet 88,6 miljoni eiro - no pašvaldības budžeta. 2015.gadā pašvaldība dotācijai RS atvēlēja identisku summu, bet valsts - 5,2 miljonus eiro, kopējai dotācijai esot ap 94 miljoniem eiro.

Opozīcijas deputāti kritizēja, ka kārtējo reizi izskatīšanai nav pievienoti nekādi piešķiramās dotācijas pamatojuma dokumenti.

Pašvaldībā 2016.gadā nozīmīgākie izdevumu palielinājumi atalgojumam paredzēti mazāk atalgoto darbinieku kategorijām kopsummā par 1,5 miljoniem eiro. Paaugstinoties valstī noteiktajai minimālajai algai, Rīgas pašvaldībā lielākais uzdevums būšot nodrošināt mazāk atalgoto darbinieku darba samaksas palielinājumu. Ir plānots palielināt atalgojumu skolotāju palīgiem (auklītēm) līdz 400 eiro, kā arī lietvedēm, pavāriem, saimnieciskajiem darbiniekiem par kopējo summu 1,2 miljoni eiro. Nākamgad tiks palielināts arī atalgojums bibliotekāriem un pašvaldības policistiem.

Opozīcijas deputāti norādīja uz nepietiekami lielo atalgojuma palielinājumu izglītības iestāžu atbalsta personālam. Deputāte Sarmīte Ēlerte (Vienotība) aicināja atbalstīt pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogus, palielinot atalgojumu arī viņiem.

Savukārt Rīgas pašvaldības speciālā budžeta ieņēmumi no ziedojumiem un dāvinājumiem nākamgad paredzēti 0,2 miljonu eiro apmērā.

Rīga budžetu plāno trīs gadu periodam. Rīgas domes Budžeta komisija pirmo reizi 2015.gada 15.jūnijā apstiprināja Rīgas pilsētas pašvaldības budžeta ietvaru 2016.-2018.gadam. Tas ļaujot ilgtermiņā plānot stabilu un līdzsvarotu pilsētas finanšu politiku.

Pašvaldības finansisti uz finansiālo situāciju pilsētā 2017. un 2018.gadā raugās cerīgi, paredzot proficītu attiecīgi 24 miljonu eiro un 34 miljonu eiro apmērā. Pēc pašreizējiem pašvaldības finansistu aprēķiniem tiek plānots, ka 2017.gada budžeta ieņēmumi varētu būt 805, 5 miljoni eiro, bet izdevumi 783,3 miljoni eiro, savukārt 2018.gadā ieņēmumus pašreiz plāno 823,3 miljonu eiro apmērā, bet izdevumus 789, 3 miljonu eiro apmērā.

Turpmākajos gados nav plānotas izmaiņas NĪN likmēs un piemērojamībā, un NĪN ieņēmumu pieaugums 2017.gadā un 2018.gadā tiek prognozēts 1% apmērā.

Minimālais naudas līdzekļu atlikumu apjoms uz katra nākamā gada sākumu tiek plānots ne mazāk kā 15 miljonu eiro apmērā.

Nākamā gada budžeta projektu šodien atbalstīja Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja, balsojumā atturoties opozīcijas deputātiem.

Pašvaldības 2016.gada budžeta projekts līdz 9.decembrim vēl tiks izskatīts visās domes komitejās, un 15.decembrī to plānots pieņemt Rīgas domes sēdē.

Kā ziņots, pašvaldība nākamgad iecerējusi saglabāt iepriekšējo gadu prioritātes - sociālā palīdzība, atbalsts ģimenēm ar bērniem, izglītība un drošība. Līdz ar to 2016.gadā plānots ievērojamus līdzekļus novirzīt ielu remontiem, asfalta seguma atjaunošanai, velo infrastruktūras attīstībai un vides labiekārtošanas darbiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas