Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rinda jau pienākusi vai vēl jāgaida

Sociālās aprūpes centros (SAC) joprojām ir augsti saslimstības rādītāji. No 10. februāra sākta ilgi gaidītā vakcinācija, kas ir būtiski infekcijas izplatības ierobežošanā. Kopumā vakcinācijas plāns paredz gandrīz 20 000 ilgstošas sociālās aprūpes centru darbinieku un iemītnieku vakcināciju.

Dienai skaidro Vakcinācijas biroja pārstāve Agnese Strazda, kopējo vakcinācijas sarakstu sagatavo Veselības ministrija kopā ar citām veselības jomas iestādēm. ''Sociālās aprūpes centru vakcinācija tiek sākta, prioritizējot tos aprūpes centrus, kur ir mazākais saslimušo īpatsvars. Latvijā ir aptuveni 210 sociālās aprūpes centru, kuru darbiniekus un klientus uzticēts vakcinēt 51 vakcinācijas iestādei atkarībā no centra atrašanās vietas,'' skaidro Strazda.

Ņemot vērā plānotās vakcīnu piegādes, ilgstošas sociālās aprūpes centrus paredzēts vakcinēt februārī.


Prognozē skaita pieaugumu

Labklājības ministrijas (LM) pārstāve Aiga Ozoliņa Dienai stāsta, ka to cilvēku skaits, kuri vēlēsies vakcinēties, varētu pieaugt. Ar AstraZeneca vakcīnām pirmos vakcinēja Rīgas pašvaldības SAC Gaiļezers klientus un darbiniekus, ko izbraukuma vienībā veica a/s Veselības centru apvienība (VCA) poliklīnikas Aura mediķi. ''Cilvēkiem svarīgi ir pārliecināties, kāda ir reakcija, vai novērojamas kādas blakusparādības. Cik zinām, tad visi vakcinētie jūtas labi, tikai vienam darbiniekam paaugstinājusies temperatūra. Jāņem arī vērā, ka decembrī un janvārī bija slimības uzliesmojums. Daudzi ir izslimojuši vai slimo ar Covid-19 un patlaban vakcinēties nevar, tādēļ jānogaida,'' skaidro Ozoliņa. 

Patlaban no SAC Gaiļezers 376 klientiem gatavi vakcinēties ir 115 klientu un 22 darbinieki, bet pēc zināma laika, iespējams, pieteiksies vēl vairāk gribētāju, pieļauj LM pārstāve.

Viņasprāt, prognozēt pozitīvās tendences ļauj piedzīvotais Daugavpilī, kur sākotnēji daudzi no potes atturējās, bet, redzot, ka vakcinētajiem nav novērojamas nekādas problēmas, kļuvuši daudz aktīvāki un piesakās uz vakcīnu.


Gaida ar cerībām 

Rīgas domes Labklājības departamenta Iedzīvotāju informēšanas nodaļas vadītāja Lita Brice Dienai stāsta, ka saraksti ar sociālās aprūpes centru klientiem un darbiniekiem bijuši sagatavoti jau savlaicīgi. Rīgas pašvaldības pārziņā ir SAC Gaiļezers, SAC Stella Maris un SAC Mežciems, bet pārējie galvaspilsētā ir privātpersonu vai nevalstisko organizāciju dibināti. 

10. un 11. februārī ilgi gaidīto vakcīnu saņēma SAC Gaiļezers 86 iemītnieki un 13 aprūpētāji. Vakcinācija sākta arī Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centra (RPBJC) struktūrvienībā Imanta, kur vakcīnu saņems 35 no 52 darbiniekiem. RPBJC kopumā ir septiņas struktūrvienības. 15. februārī izbraukuma vakcinācijas brigāde no klīnikas Medicīnas centrs ARS vakcinēs 109 darbiniekus no kopumā 200. Tātad pagaidām potēties gatavi ir apmēram puse. 16. februārī sāks vakcināciju SAC Stella Maris, kurā no 98 klientiem vakcinēs 83 klientus un 12 darbiniekus. To paveiks SAC ģimenes ārsts ar Rīgas veselības centra atbalstu. ''Ģimenes ārsts pirmdien veiks atkārtotas pārbaudes, lai pārliecinātos, vai veselības stāvoklis ir atbilstošs un var vakcinēt,'' norāda Brice.Patlaban nav vēl zināms, kad vakcinācija notiks SAC Mežciems, kur arī vakcinēs ģimenes ārsts. Šajā aprūpes centrā vēlmi vakcinēties izteikuši 183 klienti un 47 procenti no darbiniekiem. Diemžēl arī šajā pansionātā daudzus skāris Covid-19 un uz savu vakcīnu nāksies nogaidīt.

Kā skaidro infektologi, vakcināciju var veikt vismaz četras nedēļas pēc simptomu sākuma vai četras nedēļas pēc pirmā pozitīvā Covid-19 testa rezultāta. Pēc Covid-19 pārslimošanas vakcīnu vēlams saņemt triju mēnešu laikā, kad atkārtota saslimšana ir maz ticama.

Brice norāda, ka klienti ir ļoti noilgojušies tikties ar saviem tuviniekiem un iziet ārpus pansionāta teritorijas, tāpēc izsaka vēlmi vakcinēties. ''Viņi ir piekusuši no izolācijas. Vakcīna ir kā biļete, lai atgrieztos normālā dzīvē. Starp pirmajiem, kas vakcinējās, bija arī aprūpes centru vadītāji, un, manuprāt, tas ir labs piemērs pārējiem darbiniekiem, kuri vēl šaubās. Viņi atklāj, ka jūtas labi,'' teic RD Labklājības departamenta pārstāve. 

Patlaban darbinieku skaits ir pietiekams, bet nav noslēpums, ka viņi strādā vairākās iestādēs. Lielākā daļa no pansionātos strādājošajiem medicīnas darbiniekiem jau ir vakcinējušies, atzīst Brice. Savukārt VCA iestāžu darbinieki ir sagatavojušies iedzīvotāju vakcinācijai pret Covid-19 un varēs šo darbu veikt gan vakcinācijas kabinetos, gan strādājot izbraukuma vienībās visā Latvijā un nodrošinot iespēju pēc vajadzības vakcinēt 50 000 iedzīvotāju nedēļā.

VCA poliklīnikas Elite mediķu izbraukuma vienība 11. februārī devās uz centru Dzintara melodija, VCA Olvi mediķi – uz SAC Vārkava un Rušona, bet VCA Pļavnieki mediķu izbraukuma vienības sāka vakcināciju trijos SAC Jēkabpilī. 15. februārī izbraukumā uz aprūpes centriem dosies VCA Dubulti mediķi, savukārt VCA Liepāja dosies vakcinēt Pāvilostas SAC klientus, tiklīdz būs saņemta vakcīna. Pirms vakcīnas ievadīšanas mediķi apskatē pārliecinās par personas veselības stāvokli un katram izmēra ķermeņa temperatūru.

Nacionālā veselības dienesta informācija liecina, ka Latvija piektdien saņēmusi 3600 Moderna vakcīnas devu un 9600 AstraZeneca vakcīnas devu. Visas saņemtās vakcīnas tiks izmantotas, lai turpinātu ilgstošas sociālās aprūpes centru (SAC) darbinieku un klientu vakcināciju, kā arī to mediķu vakcinācijai, kas izlēmuši vakcinēties. Saskaņā ar otrdienas veselības ministra Daniela Pavļuta (A/P) prezentāciju Ministru kabinetam no 22. līdz 28. februārim valsts varētu saņemt vēl 8400 Moderna Covid-19 vakcīnas devu. Savukārt 20. februārī Latvija no AstraZeneca varētu saņemt vēl 22 621 vakcīnas devu. Jau būtiski lielāka AstraZeneca vakcīnu krava Latviju varētu sasniegt 3. martā, kad valstī tiek gaidītas 32 896 vakcīnas devas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas