Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Rinkēvičs Bonnā uzsver Latvijas ieguldījumu Afganistānas stabilizācijas procesā

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pirmdien konferencē Bonnā uzsvēra Latvijas apņemšanos turpināt ieguldījumu Afganistānas ilgtermiņa stabilizācijas procesā. 

"Svarīgi nodrošināt, ka tās pozitīvas pārmaiņas, kas sasniegtas ar starptautisko spēku iesaisti, būtu neatgriezeniskas," atzīmēja ministrs. Šī mērķa īstenošanā Latvija kā atbildīga starptautiskās sabiedrības locekle arī turpmāk piedalīsies ISAF misijā Farjabas provincē Afganistānā. Latvija atbalsta sarunu sākšanu starp ES un Afganistānu par Sadarbības un Attīstības līgumu, kas nodrošinās abu pušu attiecību attīstību kvalitatīvi jaunā līmenī, pauda E.Rinkēvičs.

Ministrs akcentēja, ka Afganistānas stabilizācijas militāriem pasākumiem jāiet roku rokā ar civilās atjaunotnes centieniem, valsts ekonomiskās attīstības un demokrātiskas valsts pārvaldes formu stiprināšanu. Ministrs uzsvēra, ka ilgtermiņa stabilitāte un izaugsme iespējama, risinot reģiona ekonomiskās un sociālās problēmas, kā arī veicinot reģionālo sadarbību un attiecību stiprināšanu ar Afganistānas kaimiņvalstīm. 

Pēc viņa teiktā, Zīda Ceļa iniciatīvas īstenošana būtu labs piemērs šādai sadarbībai un ieguvēji būtu gan Afganistāna, gan citas reģiona valstis, gan arī Latvija. "Kopš 2009.gada mūsu valsts ir uzkrājusi ievērojamu pieredzi kā viens no Ziemeļu apgādes tīkla transporta mezgliem, veiksmīgi nodrošinot nemilitāro kravu tranzītu uz Afganistānu. Latvija vēlas šo sadarbību attīstīt un paplašināt arī pēc pārejas perioda beigām 2014.gadā," pauda E.Rinkēvičs.

Pirmdien Bonnā notiek Starptautiskā Afganistānas konference. Konferences mērķis ir izstrādāt konkrētu Afganistānas attīstības ietvaru, kas nodrošinātu ilglaicīgu Afganistānas sadarbību ar starptautisko sabiedrību un veicinātu plašāku politisko procesu attīstību valstī laikā, kad uzsvars no kaujas operācijām pakāpeniski tiek pārnests uz civilo iesaisti un reģionālo sadarbību, un afgāņu varas iestādes pakāpeniski no ISAF pārņem atbildību par drošību dažādās valsts provincēs. Konferencei jādod skaidrs signāls, ka starptautiskā iesaiste Afganistānā pēc militārās operācijas beigām ne tikai saglabāsies, bet arī pastiprināsies.

Starptautiskajā Afganistānas konferencē plānots apspriest situāciju pēc pilnvērtīgas varas nodošanas Afganistānas valdībai pēc 2014.gada. Tāpat konferencē uzmanība tiks vērsta uz starptautiskās sabiedrības ilgtermiņa sadarbības iespējām un iesaisti Afganistānas iekšpolitiskajos procesos, kā arī politisko procesu attīstība ilgtermiņa stabilitātes nodrošināšanai šajā valstī.

Konferencē piedalās aptuveni 1000 dalībnieku no 90 valstīm un to vada Afganistānas valdības delegācija. Būtiska loma konferencē atvēlēta ANO pārstāvju delegācijai un Vācijai kā rīkotājvalstij. Pirmā Afganistānas konference arī notika Bonnā 2001.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas