Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sākti dzelzceļa stacijas ēkas būvniecības darbi Rail Baltica Rīgas Centrālajā mezglā

Pilnsabiedrība "BeReRix" ir sākusi būvdarbus, kas ir tieši saistīti ar Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas ēkas dienvidu daļas būvniecību dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" projektā, aģentūrai LETA pavēstīja "BeReRix" pārstāvji.

Būvdarbi sākas ar pagaidu atbalsta sienas jeb rievsienas izbūves darbiem posmā no stacijas AB tuneļa līdz Timoteja ielai. Šie darbi turpināsies līdz 2022.gada sākumam un tiem sekos intensīvi pašas stacijas ēkas būvniecības darbi.

Būvdarbi tiek veikti paaugstinātas drošības apstākļos, ievērojot visus nosacījumus būvdarbiem tiešā sliežu ceļu, kontakttīklu un elektroapgādes būvju tuvumā. Vilcienu kustības laikā rievsienas būvniecības darbi netiks veikti. Būvdarbu laikā īslaicīgi tiks mainītas vilcienu apstāšanās vietas, kā arī slēgtas atsevišķas pasažieru ejas uz/no vilciena platformām. Šīs izmaiņas būs īslaicīgas un būvdarbu laikā mainīsies, tāpēc pasažieriem jāseko līdzi Stacijas ēkā izvietotajiem informatīvajiem plakātiem un norādēm.

Stacijas ēkas dienvidu daļa būs pats pirmais "Rail Baltica" ēkas siluets. Ir veikti visi sagatavošanas, infrastruktūras pārneses un izbūves darbi, kas bija nepieciešami, lai ķertos klāt Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas jaunās Dienvidu daļas būvniecībai. Būvdarbi sākti ar rievsienas izbūvi, kam sekos ēkas pāļu urbšanas darbi un intensīva būvniecība līdz 2023.gada nogalei, skaidroja "BeReRix" iesaistīto pušu vadītājs Andis Linde.

Intensīvi turpinās arī būvdarbi Lāčplēša ielā, kur notiek "Rail Baltica" jaunā dzelzceļa pārvada būvniecības darbi. Patlaban ir sākti 950 pāļu urbšanas darbi, kas veidos tilta pamatus un nodrošinās nepieciešamo atbalsta funkciju. Pirms pāļu urbšanas darbiem tika veikts padziļināts apkārtējo ēku novērtējums, savukārt būvdarbu laikā "BeReRix" veic rūpīgu apkārtējo ēku monitoringu, atbilstoši ekspertu izstrādātai programmai.

Papildus satiksmes ierobežojumi Lāčplēša ielā netiks veikti, saglabāsies jau šobrīd esošie satiksmes un gājēju plūsmas ierobežojumi Lāčplēša ielas posmā no Kalupes ielas līdz Satekles ielai.

Pilnsabiedrībā "BeReRix" apvienojušies Beļģijas būvniecības uzņēmums "Besix Group", Latvijas būvnieks "Rere būve" un Itālijas būvnieks "Rizzani de Eccher", ar mērķi īstenot projekta "Rail Baltica" nozīmīgu daļu - Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas kompleksa projektēšanu un pārbūvi, jaunu Eiropas platuma sliežu un dzelzceļa tilta pār Daugavu, uzbēruma un pieguļošās infrastruktūras projektēšanu un būvniecību.

Arhitektūras risinājumus izstrādā itāļu "Crew" kopā ar Latvijas "Arhis srhitekti". Būvkonstrukciju risinājumus nodrošina beļģu uzņēmumi "Greisch", "TUC Rail", itāļu DEAL un Latvijas uzņēmumi "Ceļuprojekts" un "BICP". Sliežu risinājumus gatavo Beļģijas eksperti no "TUC Rail, sadarbojoties ar "Konstruktionsgruppe Bauen Latvija". Ēkas inženiertīklus izstrādā "Belam-Riga". Projektēšanas komandā darbojas arī vietējie projektēšanas un inženiertīklu eksperti - "Ceļuprojekts", "Citrus Solutions", "O3FM", "Sprinkleru serviss", "Aqua-Brambis", "El-sana", "Kārlis", "JKIB inženieri".

Kopš 2020.gada janvāra "BeReRix" intensīvi sadarbojas arī ar uzraugošo būvinženieru komandu "Egis-Deutche Bahn", ko veido "Egis Rail SA", "DB Engineering & Consulting GMbH" un "Egis Batiments International".

"Rail Baltica" projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. Baltijas valstīs plānots izbūvēt jaunu, 870 kilometru garu Eiropas sliežu platuma (1435 milimetru) dzelzceļa līniju ar vilcienu maksimālo ātrumu 240 kilometri stundā.

Sākotnēji tika lēsts, ka "Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, ieskaitot atzaru, ko nolemts izbūvēt starp Kauņu un Viļņu, un daļa šo izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem, taču, pieaugot būvmateriālu cenām un darbaspēka izmaksām, šo skaitli nāksies koriģēt.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas