Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Ilustratīvs attēls

Savākti 10 000 parakstu par Kopdzīves likuma pieņemšanu Latvijā

Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv savākti 10 000 parakstu par Kopdzīves likuma pieņemšanu Latvijā.

Parakstu vākšanu pirms nepilniem trim gadiem sācis politiķis Juris Pūce (LA), kurš patlaban ir Rīgas domes deputāts.

Pūces ieskatā likuma pieņemšanas nepieciešamību nosaka tas, ka vairums Latvijā dzīvojošo pāru jau patlaban nav laulāti, bet viņu savstarpējās juridiskās attiecības un attiecības pret valsti nav pietiekami aizsargātas. Piedāvātais likumprojekts paredz izdarīt izvēli, kādu jau izdarījušas vairums Rietumu valstu, tajā skaitā Igaunija, uzsvēra Pūce.

Lai sāktu iniciatīvu, iepriekš 100 Latvijā pazīstamas personas bija parakstījušas aicinājumu atbalstīt Kopdzīves likuma pieņemšanu. Šo personu vidū ir gan sportisti un kultūras nozares pārstāvji, gan zinātnes un politikas jomas pārstāvji. Aicinājumā bija teikts, ka divu pieaugušu cilvēku kopdzīves reģistrēšana nodrošinātu līdztiesību visiem sabiedrības locekļiem, izrādot cieņu pret viņu dzīves ceļu. Neatkarīgi no tā, vai tie ir pretējā dzimuma vai viendzimuma pāri. Aicinājuma autori norāda, ka, ļaujot diviem pilngadīgiem cilvēkiem reģistrēt attiecības juridiski, netiks grautas ģimenes vērtības un nepasliktināsies demogrāfiskā situācija. "Mums ir jāpārstāj baidīties no draudiem, kuri patiesībā nemaz neeksistē," uzsvērts iniciatīvā.

Pūce iniciatīvas pieteikumā uzsvēra, ka patlaban valsts aizsardzība nav pieejama nelaulātiem pāriem - valsts dažādā veidā apgrūtina šo pāru dzīvi un rada necilvēcīgas situācijas, kuras šie pāri nevar atrisināt. "Partneris, kura nelaulātais dzīvesbiedrs cietis negadījumā, nedrīkst pieņemt nepieciešamos medicīniskos lēmumus sava dzīvesbiedra vietā. Nelaulāts dzīvesbiedrs nesaņem sava partnera kopšanas tiesības invaliditātes gadījumā. Nelaulāti dzīvesbiedri nesaņem nodokļu atvieglojumus, nevar mantot, nesaņem atbalstu no valsts vai pašvaldības dzīvesbiedra bojāejas gadījumā. Šo un līdzīgu apstākļu iespaidā valsts nedrīkst radīt šķēršļus Latvijas pilsoņiem tikai tāpēc, ka tie nav izvēlējušies vai šobrīd nemaz nevar laulāties ar saviem dzīves partneriem," pauda Pūce.

Kopdzīves likuma pieņemšana Pūces ieskatā dotu iespēju nelaulātiem pāriem reģistrēt savu kopdzīvi un kļūt par juridiski atzītu ģimeni, tāpat kā šie cilvēki sabiedrības acīs jau ir ģimene. Kopdzīves likuma projekts ir izstrādāts pēc Igaunijā pieņemtā Kopdzīves likuma parauga. Tas paredz nelaulātiem pāriem iespēju pie notāra reģistrēt savu kopdzīvi, kas dos tiem atbilstošas civilas un administratīvas tiesības.

Pieņemot Kopdzīves likumu, Latvija atzīs katra cilvēka tiesības uz savu personisko ceļu uz laimi, uzsvēra Pūce, piebilstot, ka tādējādi tiks nodrošināta līdztiesība starp laulātiem un nelaulātiem pāriem, kopā dzīvojošas pilngadīgas personas spēs atrisināt daudzās juridiskās problēmas, ko rada pašreizējās tiesiskās sistēmas nepilnības, tai skaitā nodrošinās nelaulātu pāru tiesības uz valsts aizsardzību un aizsargās ārpus laulības dzimušus bērnus, un piešķirs dažāda veida ģimenēm līdzīgas tiesības attiecībās ar valsti.

Top komentāri

Luce
L
Bet kā būs ar tām personām, kas juridiski ir precējušies ar citām personām, bet kopdzīvē ir ar citām personām?
Topošais aizbraucējs
T
Un tad, kad visi strādājošie cilvēki būs aizbraukuši, tad Jūs tie, kas skandina par Tipisko/tradicionālo ģimeni, ka jāsaglabā vērtības un jāsaudzē mūsu bērni no LGBT pārstāvjiem, kas medijos tik ļoti tiek popularizēti kā visa ļaunuma sakne, kā agresīvie cilvēki, kas visus jūs padarīs par gejiem un lesbietēm, un tad visa tauta pārtaps par tiem agresīvajiem un pretīgajām radībām. Kad visi tie, kas grib dzīvot kopā, bet negrib precēties, lai tikai nodrošinātu pieeju pie sava partnera slimnīcā vai visiem saprotamas mantiskās lietas, kas pēc likuma pienākas tiem izredzētajiem, kas dzīvo laulībā. Jā, protams, ir ģimenes, kas ir precējušās un dzīvo laimīgi un nekrāpj savu partneri, vai neiekausta to ballītes karstumā. Protams ir ģiemens, kas dzemdē bērnus mīlestībā, ne tikai lai saņemtu pabalstus. Bet 50 % no visām šīm ģimenēm nedzīvo Latvijā. Un pēc tam, kad visi būs padzīti, tad Jūs klupsiet virsū sirmjgalvjiem, ka tie Jums uzbrūk ar savu vecumu? Tautieti attopies!
Puris Jūce
P
Tautām, kuras izmirst ar šādām lietām nevajadzētu nodarboties. tas der tikai pārapdzīvotības rajonos. Un, kad šādu likumu pieņems, vai ieguvēja puse dos ģimenes siltumu un Latvija'izzudīs bērnu nami?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas