Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Ārstniecības iestādēm piegādāto devu apjoms ir mazāks par pasūtīto

Senioriem atliek tikai gaidīt savu kārtu uz vakcīnu

Veselības ministrija aicina aktīvi pieteikties Covid-19 vakcīnai cilvēkus no prioritārās grupas vecumā virs 70 gadiem, taču daudzi no tiem, kas jau pieteikušies, nav saņēmuši informāciju, kad viņus vakcinēs. Tuvākā mēneša laikā bija iecerēts vakcinēt vienu trešdaļu no senioru grupas, skaidro Vakcinācijas biroja vadītāja Eva Juhņēviča. Protams, plāni atkal var mainīties, jo pagaidām uz nezināmu laiku apturēta vakcinācija ar AstraZeneca vakcīnu, kas martā piegādāta vislielākajā apjomā.

Kopumā Latvijā ir 187 700 senioru vecumā virs 70 gadiem. Vakcinācijas birojs informē, ka līdz 15. martam vakcinēti jau vairāk nekā

35 000 senioru. No visiem vakcīnu saņēmušajiem senioriem 35% ir Rīgā, 26% Pierīgā, 26% Kurzemē, 19% Latgalē, pa 12% Vidzemē un Zemgalē.

Dienas redakcijā vērsušies vairāki seniori, kuri ir neizpratnē, kā norit vakcinācijas process un kā tiek regulētas pieraksta rindas. "Es sekoju līdzi informācijai un nolēmu, ka noteikti vakcinēšos. Lūdzu mazdēlam palīdzēt mani pieteikt, un viņam tas izdevās vietnē manavakcina.lv, tikko tā sāka darboties. Mudināju arī savas vecākās māsas un citus radus, lai piesakās. Viņi vēl šaubījās, taču nu jau viņi ir sen vakcinēti, bet es joprojām neesmu saņēmusi zvanu, kad varēšu," Dienai stāsta 76 gadus vecā Zigrīdas kundze. Mazdēlam piekodinājusi, lai norāda, ka vēlas vakcinēties savā dzīvesvietā – Vecmīlgrāvī. Saņemot informāciju, ka vakcinācija notiks Latvijas Jūras medicīnas centrā (LJMC), uz norādīto numuru nācies zvanīt vairākkārt, tomēr izdevies reģistrēties. Samērā drīz uzzinājusi, ka 82, 85 un 86 gadus vecās māsas uzrunājuši ģimenes ārsti un viņas aicinātas vakcinēties ārstu praksēs Juglā, Maskavas ielā, Salaspilī. Kāda paziņa no Purvciema pieteikusies daudz vēlāk pa tālruni 8989 un arī jau vakcinēta Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas vakcinācijas kabinetā.

Situācija liecina, ka vairāk veicas tiem senioriem, kurus vakcinē viņu ģimenes ārsti. Patlaban vakcinācija notiek 705 ģimenes ārstu praksēs un 117 ārstniecības iestādēs, kā arī 12 feldšeru un vecmāšu punktos.  

Latvijas Jūras medicīnas centra vakcinācijas kabineta vadītāja virsmāsa Alija Stepanova Dienai skaidro, ka jūtas kā ķīlniece, jo no pieprasītajām vakcīnu devām saņem niecīgu daļu. Piemēram, februārī un martā pieprasītas 650 devas, bet no janvāra līdz martam kopumā saņemtas tikai 160 devas. Līdz šim vakcinēti 122 mediķi un 74 seniori, kuri ir 90 un vairāk nekā 80 gadu veci. Prioritārajā grupā seniori vecumā virs 70 gadiem pagaidām reģistrēti vairāk nekā 300. "Saņemu sarakstus no ģimenes ārstiem, kuru prakses ir Vecmīlgrāvī un citur, kā arī no manavakcina.lv un pa tālruni pieteikušos cilvēku sarakstus. Pēc tam veidoju vakcinējamo kopējo sarakstu. Būtu vakcīnas, nebūtu problēmu. Solīja, ka būs pagājušajā nedēļā, bet 11. martā saņēmām tikai 60 vakcīnu devu," stāsta Stepanova. Vakcinācijas kabineta vadītāja apgalvo, ka galveno uzmanību pievērš personas kodam, kas ļauj noteikt cilvēka vecumu. Nevienam nezvana un datumu nesaka, jo pati nezina, kad un cik vakcīnu saņems.

Ārstniecības iestādēs, kur vakcinācija norit raitāk, gaidot savu kārtu, nereti dzirdēts, kā personāls apspriežas, kuru aicināt, jo palikušas neizlietotas devas. Atliek secināt, ka nepalīdz vienota reģistrācija vai arī katrs veido sarakstus pēc savas izpratnes. Arī sociālajos tīklos iedzīvotāji ir kritiski noskaņoti – "notiek nestandartizēta pieraksta haotiska šķirošana".

Nacionālā veselības dienesta pārstāve Anna Karolīna Šaule Dienai skaidro: "Ārstniecības iestādes gaidīšanas saraksts ir dinamisks, jo pacienti mēdz atteikties no vakcinācijas, saslimt vai veikt vakcināciju†citās ārstniecības iestādēs. Nav pamata satraukumam, jo brīdī, kad ārstniecības iestādei (LJMC) tiks piegādātas nepieciešamās vakcīnas devas, iedzīvotāji vakcinācijas gaidīšanas saraksta kārtībā saņems savu vakcīnu pret Covid-19." 

Ārstniecības iestādes līdz katras nedēļas ceturtdienas plkst. 11.00 nodod Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC) pasūtījumu par nepieciešamajām vakcīnas devām. Tālāk pieprasījumu izvērtē speciālisti, balstoties uz pieejamo vakcīnu devu daudzumu un pasūtīto flakonu daudzumu, proti, vienā flakonā atkarībā no vakcīnas ir 5–10 devas. Ārstniecības iestādēm piegādāto vakcīnu devu apjoms ir mazāks par pasūtīto, atzīst Nacionālā veselības dienesta pārstāve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas