Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Slēptā nabadzība Latvijā: dzīve ar Dieva žēlastību un cilvēku labestību

Pērn 100 000 Latvijas iedzīvotāju mēneša ienākumi bija mazāki par 45 latiem mēnesī un katram piektajam Latvijas iedzīvotājam krīze joprojām nav beigusies, secināts Baltijas žurnālistikas centra jaunajā pētījumā.

Portāls rebaltica.lv stāstā par divu bērnu māmiņu Zani Valdmani no Cesvaines atklāj šokējošo realitāti, ar kādu saskaras tūkstošiem valsts iedzīvotāju. 

Kā vientuļā māmiņa, Zane atrodas lielākajā nabadzības riskam pakļautajā grupā Latvijā. Kopumā 425 tūkstoši jeb apmēram piektdaļa no Latvijas iedzīvotājiem, ir pakļauti nabadzības riskam. Tas nozīmē, ka viņu mājsaimniecību ienākumi ir apmēram 150 lati mēnesī vai mazāk, un šajās mājās bieži nepietiek naudas īrei, siltumam, pārtikai, dažkārt nav tualetes ar ūdeni, telefona vai televizora.

Portāls rebaltica.lv raksta: Kad Zane Valdmane ar divus gadus veco meitiņu Madi uz rokām atver dzīvokļa durvis, ģimenes hroniskais naudas trūkums pirmajā acu uzmetienā nav redzams. 36 gadus vecās Zanes atlētiskā figūra, skaistās, zaļās acis un koptā seja ar mazām smaidu krunciņām ap lūpu kaktiņiem izstaro veselību un dzīves prieku. Mazajā divistabu dzīvoklī Saldū, kur Zane dzīvo ar meitu un 13 gadus veco dēlu Artūru, valda miers, kārtība un viegla svecīšu smarža.

Bet, sarunājoties šaurajā virtuvē pie neliela galda, idilliskā ģimenes bilde lēnam sarūk. Pie virtuves izlietnes saliktas zobu birstes, jo dzīvoklī nav ne vannas istabas, ne dušas. Made un Zane mazgājas virtuvē, mazā bļodā, Artūrs - sporta zāles dušās. Virtuvē nav ledusskapja, jo Zanei tam nav naudas un nebūtu arī ar ko samaksāt par elektrību. Nav veļas mašīnas. Virtuves sienas izlīmētas ar tapetēm no trim dažādiem ruļļiem. Tos Zane ieguvusi, pateicoties baznīcas ziedojumiem.

Rebaltica.lv raksta, ka pašreiz Zanes mēneša ienākumi ir daudz lielāki nekā pēdējos divus gadus, jo viņa beidzot izcīnījusi alimentus no Artūra tēva. Kopā ar alimentiem viņas mēneša ienākumi ir 161 lats. No tiem 70 lati ir stipendija par bezdarbnieku apmācībām, kuras lielākoties finansē ES fondi, 8 lati - valsts ģimenes pabalsts par katru bērnu, un 75 lati - alimenti, kas šomēnes, kā gandrīz katru mēnesi, kavējas un ir jāpiedzen ar tiesas izpildītāja palīdzību.

Zanes mazais, divistabu dzīvoklis Saldū izmaksā 60 latus mēnesī. Vēl jāpieskaita 20 lati par malku un komunālajiem maksājumiem. Ar atlikušo 81 latu jeb vidēji 2,60 latiem dienā Zanei nepietiek, lai pabarotu bērnus un sevi. Jau divus gadus naudas trūkst apģērbam un skolas lietām, zobārsta apmeklējumiem un Artūra skolas ekskursijām.

Kā Zane izdzīvo? “Daļa ir mana izdoma. Daļa - vienkārši Dieva žēlastība un cilvēku labvēlība. Mūsu draudzei kaut ko atsūta vācu ģimenes. Man piezvana draudzene no Sarkanā Krusta un palūdz iztulkot materiālus zviedru delegācijai. Zviedri man kaut ko noziedo.” Vismaz trīs reizes mēnesī Zane aizņemas piecus latus no dažādām draudzenēm. “Tur man vairāk nav kompleksu. Kā vēl es varu izdzīvot? Un tā no mēneša uz mēnesi. Katru mēnesi nezini kā izrāpsies ārā.”

Bet bads un naudas prasīšana nav salīdzināmi ar bērna nosodījumu. “Artūrs šo situāciju panes ļoti smagi. Viņš apvainojas uz mani, nevis uz pasauli vai tēvu, bet tieši uz mani. Tas rada vissmagāko spriedzi,” Zane piebilst klusākā balsī, ko pārtrauc Mades jautrie smiekli.

Bet tas nekas, Zane skaidro, jo viņai ir daudz labāk nekā citām Saldus vientuļajām mammām. “Ja tu esi bezdarbnieku kursos vai simtlatnieku programmā, pie mums tas jau skaitās ļoti grezni,” Zane norāda. Vairums māmiņu ar bērniem, ko Zane iepazinusi sociālā dienesta organizētā bēbīšu skolā, saņem tādu pašu apmācību stipendiju kā viņa, bet nesaņem alimentus. “Kā viņas izdzīvo, es nesaprotu,” Zane skaidro, jo, saņemot šo stipendiju, piestrādāt valsts neļauj.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas