Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Streļčenoks: Latvenergo lietā KNAB intensīvi sadarbojas starptautiskā līmenī

Tā dēvētajā Latvijas energokompānijas Latvenergo lietā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) intensīvi sadarbojas starptautiskā līmenī, ceturtdien intervijā LNT raidījumā 900 sekundes  teica KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks.

"Jaunumi vienmēr ir un par tiem esmu informēts. To, ko varu paust sabiedrībai, ir, ka ļoti intensīvi notiek sadarbība starptautiskā līmenī, ņemot vērā to, ka lieta neaprobežojas ar Latvijas robežu,"  teica KNAB vadītājs.

Streļčenoks atklāja, ka KNAB sadarbojas ne tikai ar Šveici, bet arī citām valstīm. "Šveices piemērs pierāda, ka KNAB  aktivitāte šajā lietā realizējas ļoti veiksmīgi," teica KNAB vadītājs.

Skaidrojot, kāpēc Šveices prokuratūra jau sodījusi Francijas elektrostaciju iekārtu un inženierijas koncernu Alstom par kukuļdošanu Latvenergo  amatpersonām, bet KNAB par kukuļa ņemšanu nav, Streļčenoks atzina, ka izmeklēšana prasa informācijas apkopošanu ne tikai no Šveices, bet arī citām valstīm. "Mēs nevaram nodot atsevišķas lietas daļas, mums ir jāizmeklē viss kopumā,"  skaidroja KNAV vadītājs.

Viņš pagaidām neizteica prognozes, kad KNAB lietu varētu nodot prokuratūrai. "Darbs notiek ļoti intensīvi. No visām 45 krimināllietām, kas pašlaik ir birojā, trim ir pievērsta vislielākā uzmanība un resursi. Tas ir  Latvenergo, Daimler  un oligarhu lieta,"  teica Streļčenoks.

Jau ziņots, ka   Šveices  ģenerālprokuratūra ir sodījusi Alstom par savulaik notikušo kukuļdošanu vairākām  Latvenergo bijušajām amatpersonām.

Šveices  ģenerālprokuratūras publiskotais lēmums par sodu liecina, ka kukuļi tikuši doti bijušajam Latvenergo prezidentam Kārlim Miķelsonam, bijušajam viceprezidentam Aigaram Meļko un bijušajam ražošanas tehniskajam direktoram Gunāram Cvetkovam, lai Alstom uzņēmumi Zviedrijā Alstom Power Sweden un Alstom Hydro Sweden iegūtu Pļaviņu hidroelektrostacijas modernizēšanas līgumus.

Vēstīts arī, ka saistībā ar Latvenergo amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām laikā no 2006.gada līdz 2010.gada jūnijam   KNAB  2010.gada 14.jūnijā sāka kriminālprocesu par noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, ko izdarījusi organizēta grupa. Iespējamie noziegumi saistīti ar publiskajiem iepirkumiem un rekonstrukcijas darbiem.

Toreiz kriminālprocesa ietvaros bija arī aizturētie, no kuriem vairāki strādāja valsts uzņēmumos Latvenergo un Sadales tīkls.

KNAB  aizdomās turētos vaino vairāk nekā 1,2 miljonu eiro noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

Kriminālprocesa ietvaros apcietinājums tika piemērots Miķelsonam, Meļko un uzņēmējam Andrejam Livanovičam, taču vēlāk viņi pret drošības naudu no cietuma tika atbrīvoti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas