Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vāc parakstus par Kopdzīves likuma pieņemšanu

Ar simts Latvijā zināmu cilvēku atbalstu portālā Manabalss.lv izveidota iniciatīva, lai veicinātu Kopdzīves likuma pieņemšanu, portālu Diena.lv informēja iniciatīvas pārstāvis Juris Pūce (Latvijas attīstībai).

Likuma pieņemšanas nepieciešamību nosaka tas, ka vairums Latvijā dzīvojošo pāru jau šobrīd nav laulāti, bet viņu savstarpējās juridiskās attiecības un attiecības pret valsti nav pietiekami aizsargātas. Piedāvātais likumprojekts paredz izdarīt izvēli, kādu jau izdarījušas vairums Rietumu valstu, tai skaitā, mūsu kaimiņvalsts Igaunija.

Lai uzsāktu iniciatīvu, 100 Latvijā pazīstamas personas aicina atbalstīt Kopdzīves likuma pieņemšanu. Aicinājumā teikts: "Divu pieaugušu cilvēku kopdzīves reģistrēšana nodrošinātu līdztiesību visiem sabiedrības locekļiem, izrādot cieņu pret viņu dzīves ceļu. Neatkarīgi no tā, vai tie ir pretējā dzimuma vai viendzimuma pāri." Aicinājuma autori norāda, ka "ļaujot diviem pilngadīgiem cilvēkiem reģistrēt attiecības juridiski, netiks grautas ģimenes vērtības un nepasliktināsies demogrāfiskā situācija. Mums ir jāpārstāj baidīties no draudiem, kuri patiesībā nemaz neeksistē".

Sagatavotais likumprojekts paredz nelaulātiem pāriem iespēju pie notāra reģistrēt savu kopdzīvi, kas dos tiem atbilstošas civilas un administratīvas tiesības, nodrošinot laulātiem un nelaulātiem pāriem līdztiesību.

Iniciatīvas atbalstītāju vidū ir politiķis Juris Pūce, LU rektors Mārcis Auziņš, rakstniece Dace Rukšāne, ekonomists Ojārs Kehris, uzņēmēja Baiba Rubesa, uzņēmējs un mākslas mecenāts Jānis Zuzāns, mākslinieki, Purvīša balvas laureāti Katrīna Neiburga un Andris Eglītis, politologi Ivars Ījabs un Iveta Kažoka, mācītājs Juris Cālītis, akadēmiķis Ivars Lācis, zvērināti advokāti Lauris Liepa un Uldis Cakars, reklāmisti Edgars Skulte un Ainārs Ščipčinskis, mūziķis Jānis Šipkēvics, u.c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas