Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vāc parakstus par šogad paredzēto eksāmenu atcelšanu

Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana par valsts pārbaudes darbu un eksāmenu atcelšanu Covid-19 pandēmijas dēļ.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Anete Pelša. Viņa vēlas panākt, lai tiktu atcelti 2021.gadā noteiktie valsts pārbaudes darbi un eksāmeni Latvijas skolās.

Pelšas ieskatā tas ir nepieciešams, lai atslogotu pedagogus un skolēnus. Viņasprāt, atceļot valsts pārbaudes darbus un eksāmenus, tiktu dota iespēja izglītības sfērai "nedaudz atjēgties no saspringuma un kvalitatīvi saplānot gan mācību procesu, gan eksāmenu un valsts pārbaudes darbu norisi mācību iestādēm turpmāk šai Covid-19 krīzē un nākotnes krīžu gadījumiem".

Iniciatīvā skaidrots, ka skolēniem šādi tiktu dota ļoti nepieciešamā atelpa un samazināts stresa līmenis, lai spētu mierīgi, kvalitatīvi apgūt šā mācību gada vielu un iegūt atestātus ar gada vidējo vērtējumu. Šādi tiktu iegūts laiks, lai izveidotu rīcības plānu nākamajam mācību gadam, ja epidemioloģiskā situācija valstī nemainās vai pat pasliktinās. Tai skaitā būtu lietderīgi izveidot arī iespēju attālinātai eksāmenu kārtošanai, bet tam ir nepieciešams mierīgi, nopietni sagatavoties.

Kā ziņots, ja pēc ārkārtējās situācijas beigām, kuras ilgums patlaban noteikts līdz 7.februārim, 9.klašu skolēniem nebūs iespējamas mācības vai individuālas konsultācijas klātienē, tad gaidāmos valsts pārbaudes darbus aizstās ar monitoringa darbiem, trešdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē norādīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Vienlaikus ministre norādīja, - ja pēc 7.februāra nebūs nekādu uzlabojumu un klātienes procesi neatsāksies, tad skolotājus lūgs monitoringa darbus īstenot krietni ātrākā periodā, nekā bija ieplānoti diagnosticējošie darbi.

Tāpat politiķe uzsvēra, ka monitoringa darbs nav tieši saistīts ar gada vērtējumu, bet gan skolēna kompetenču un prasmju pilnveidošanu.

Turpretī par vidusskolas posmu, ministre pauda cerību, ka drīzumā būs iespēja atsākt organizēt klātienes konsultācijas skolu beidzējiem, jo tas esot izšķirīgāks posms par 9.klasi.

"No vienas puses var domāt, ka šā brīža apstākļos jāatsakās no centralizētajiem eksāmeniem. Pērn veicām 12.klašu skolēnu aptauju, ko plānojam veikt arī šogad. Pērn [centralizēto eksāmenu jautājumā] viedokļi dalījās 50 pret 50," teica Šuplinska, piebilstot, ka pēc šā gada aptaujas atklāsies aktuālais situācijas vērtējums.

Viņa minēja, ka par eksāmenu atcelšanu vairāk runā skolas, kuru izglītības līmenis augstāks un "daudzveidīgāks", jo tajās skolēni cīnās par ierobežotajām augstskolu budžetu vietām. Šuplinska atgādināja, ka pagaidām iecerēts, ka 12.klašu beidzējiem būs jākārto trīs obligātie eksāmeni un viens izvēles eksāmens, ja skolēns nolēmis studēt un viņam nepieciešams kārtot kādu atsevišķu eksāmenu.

Kā ziņots, 2020./2021.mācību gadā eksāmeni par vidējo izglītību notiks pēc aizvadītā mācību gada parauga, liecina paziņojums Valsts izglītības satura centra (VISC) mājaslapā.

VISC informēja, ka šobrīd turpinās gatavošanās 2020./2021.mācību gada noslēguma pārbaudījumiem, tomēr tiek ņemta vērā esošā epidemioloģiskā situācija valstī un plānoti iespējamie diagnosticējošo darbu un noslēguma pārbaudījumu norises scenāriji.

Paziņojumā centra mājaslapā teikts, ka eksāmeni par vidējo izglītību plānoti trīs stundas gari, visos eksāmenos paredzētas skenējamas atbilžu lapas un valodu eksāmenos nebūs valodas lietojuma daļas. Pirms eksāmena tiek plānots konsultāciju laiks.

VISC norādīja, ka līdz šī mācību gada noslēgumam vēl ir pietiekami daudz laika, lai jau šobrīd varētu izpētīt un izpildīt iepriekšējo gadu eksāmenu uzdevumus, iepazītos ar metodiskajiem materiāliem un elektroniskajiem resursiem, kas var būt noderīgi gatavošanās procesā.

LETA jau ziņoja, ka gadījumā, ja eksāmenu sesijas laikā būs noteikta ārkārtējā situācija vai eksāmenus nevarēs kārtot klātienē, 12.klašu skolēniem izliks gada vērtējumu.

Šuplinska iepriekš norādīja, ka gadījumā, ja 12.klašu absolventi mācību gadu beigs ar vidējo vērtējumu gadā, augstskolām būs jāveido savus iestājpārbaudījumus un jākoriģē uzņemšanas noteikumi.

Patlaban paredzēts, ka 12.klašu skolēni kārtos trīs eksāmenus - latviešu valodā, matemātikā un svešvalodā. Eksāmens svešvalodā no pavasara brīvlaika ir pārcelts uz 11.-14.maiju. Ja skolēnam, lai iestātos augstskolā, nepieciešams vērtējums, piemēram, fizikā, ķīmijā, bioloģijā, vēsturē, viņš pēc izvēles tajā var kārtot eksāmenu.

Izglītības un zinātnes ministrija norādīja, ka eksāmeni vēlākais var notikt jūnijā, papildtermiņos - jūlijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas