Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Vairāk nekā 50 tiesneša Strazda lietvedībā bijušās krimināllietas nodotas diviem citiem tiesnešiem

Vairāk nekā 50 krimināllietas, kuras iepriekš bija Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Ziedoņa Strazda lietvedībā, tagad ir nodotas izskatīšanai diviem citiem šīs tiesas tiesnešiem - Dzintrai Zemitānei un Ilzei Vanagai.

Kā aģentūru LETA informēja Strazda palīdze Ieva Sala, Zemitānes un Vanagas lietvedībā šīs krimināllietas nodotas, pamatojoties uz tiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājas Aigas Freimanes rīkojumu saistībā ar to, ka tiesnesis Strazds ir slims un nav zināms, cik ilgs laiks būs nepieciešams, lai viņš izveseļotos un varētu atgriezties darbā.

Ņemot vērā to, ka Zemgales priekšpilsētas tiesā ir tikai trīs tiesneši, kuri specializējušies krimināllietu izskatīšanā, - Strazds, Zemitāne un Vanaga -, neatlika nekas cits, kā Strazda lietvedībā bijušās krimināllietas sadalīt starp tiesnesēm Zemitāni un Vanagu. Protams, līdz ar to ir ievērojami palielinājusies šo tiesnešu noslodze. Kā liecina publiski pieejamie dati Tiesu informatīvajā sistēmā, piemēram, oktobrī tiesnesei Zemitānei ir noteiktas 39 tiesas sēdes, bet tiesnesei Vanagai - 33.

Kriminālprocesa likums paredz - ja lietas iztiesāšanas gaitā kādu no tiesnešiem aizstāj cits tiesnesis, tad krimināllietas iztiesāšana jāsāk no jauna. Tas nozīmē, ka visas krimināllietas, kuras bija sācis skatīt tiesnesis Strazds, Zemitānei un Vanagai būs jāsāk izskatīt no jauna, aģentūrai LETA apstiprināja Sala.

Cita starpā no jauna būs jāsāk izskatīt arī krimināllietu, kurā apsūdzība celta bijušajai Rīgas Mūzikas internāta vidusskolas direktorei Maijai Leipcigai. Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja advokāts Pāvels Rebenoks, šī lieta ir interesanta tāpēc, ka tiesnesis Strazds, skatot to, konstatēja nopietnas pretrunas starp vairāku liecinieku pirmstiesas izmeklēšanā un tiesā sniegtajām liecībām. Šīs pretrunas vedinot domāt, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāji, iespējams, ietekmējuši lieciniekus.

"Redzot, kur tā [Leipcigas] lieta virzās, KNAB darbiniekiem, iespējams, radās nodoms kaut kādā veidā "noņemt tiesnesi [Strazdu] no trases", lai nākamais tiesnesis uz to lietu raudzītos citādi," aģentūrai LETA iepriekš sacīja advokāts Rebenoks. Viņš tagad aizstāv tiesnesi Strazdu, kuru KNAB izmeklētāji pirms mēneša aizturēja aizdomās par fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanu.

Leipcigas krimināllietu, kuru Strazds tā arī nepaguva iztiesāt, tagad būs jāskata tiesnesei Zemitānei. Tiesas sēde šajā lietā paredzēta 2013.gada 22.janvārī.

Kā ziņots, šā gada 7.augustā KNAB izmeklētāji tiesnesi Strazdu aizturēja uz aizdomu pamata par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar iespējamu fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu. Šajā kriminālprocesā par aizdomās turēto tika atzīta arī Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide.

Abiem tiesnešiem pēc aizturēšanās pasliktinājās veselības stāvoklis un iestājās darba nespēja, tāpēc viņu lietvedībā esošās lietas tika noņemtas no izskatīšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas