Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Vecas turbīnas, jauni auto

Valdības dienaskārtībā un laikrakstu lappusēs ik pa laikam uznirstošais Norvik bankas un vēja parku attīstītāja SIA Winergy miljonos mērāmais konflikts, kurā aiz abu pušu savstarpējiem pārmetumiem stāv aizdomas par miljonu izkrāpšanu no bankas, iestājies pavērsiens. Jauns, šoreiz Finanšu policijas (FP), kriminālprocess sola sniegt atbildes, kur varētu būt palikusi vismaz daļa no naudas, kas bija paredzēta jaunu vēja turbīnu iegādei, bet, kā uzskata Ekonomikas policijas (EP) izmeklētāji, daļēji "izmantota noziedzīgās grupas dalībnieku vajadzībām", tajā skaitā pērkot dārgus luksusklases auto un nekustamos īpašumus Jūrmalā un citviet, otrdien vēsta laikraksts Diena.
Valsts ieņēmumu dienesta FP pārvalde ierosinājusi jaunu kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un ar nodokli apliekamo ienākumu un objektu slēpšanu. Šajā kriminālprocesā pagaidām nefigurē nevienas personas vārds, tomēr FP lēmumā, kas ir Dienas rīcībā, norādīts, ka tas ierosināts, pamatojoties uz konkrētu Norvik bankas iesniegumu, bet tajā savukārt figurē bijušās šīs bankas Korporatīvo klientu pārvaldes vadītājas, kādreizējās iekšlietu ministra Māra Gulbja sievas Tīnas Petersones vārds. Viņas vēlākais dzīvesbiedrs igauņu uzņēmējs Andruss Petersons ir EP izmeklētāju šķetinātās shēmas centrā.

Petersone rakstiskās atbildēs Dienai uzsver, ka EP izmeklētāja Voldemāra Mūrnieka lēmums par procesa uzsākšanu par noziedzīgi iegūtu mantu "nekādā mērā neattiecas uz fiziskām personām, šajā procesā par mantu netiek vērtēta nevienas iesaistītās personas vaina kāda nodarījuma izdarīšanā, tas vērsts tikai uz veselu rindu uzņēmumu mantu". Tiesa, lēmuma sākumā uzskaitītas deviņas fiziskas personas, kurām lietā piemērots aizdomās turamā statuss, pārliecinājās Diena.

2011. gada 26. janvārī un 11. februārī SIA Winergy kontā divos maksājumos ienāca kopumā 1,089 miljoni eiro, kas bija daļa no Norvik bankas aizdevuma elektrības apakšstacijas un piebraucamo ceļu izbūvei topošā vēja parka Kurzeme vajadzībām. Pāris nedēļu riņķojusi no konta uz kontu, lielākā daļa šī vairāk nekā miljona eiro aizdevuma - kopumā 702 560 eiro - nonāca Igaunijas uzņēmumā AS  Tavid, no kuras tika izņemta jau skaidrā naudā, liecina Dienas rīcībā esošais EP lēmums par kriminālprocesa uzsākšanu. "Minētais liecina par to, ka SIA Winergy saņēma ievērojami vairāk naudas līdzekļu apakšstacijas būvniecībai, nekā bija nepieciešams, un pārējos naudas līdzekļus legalizēja, pārskaitot tos uz saistītiem uzņēmumiem un ar AS Tavid starpniecību iegūstot skaidras naudas līdzekļus," pausts EP izmeklētāja Mūrnieka lēmumā.

Savukārt no aptuveni 36 miljoniem eiro, kas bankā ņemti vēja ģeneratoru iegādei, tikai 23,6 miljoni pārskaitīti par jaunām iekārtām to ražotājam Siemens, daļa iepirkto vēja turbīnu patiesībā bijušas lietotas un pirms uzstādīšanas vestas uz Igauniju remontēt. Oficiāli skaitījās, ka trīs no vēja turbīnām uz Latviju pa jūru piegādātas no Anglijas, tomēr izmeklētāji, nopratinot valdes locekli uzņēmumā, kas bija nolīgts turbīnu transportēšanai, atklāja, ka patiesībā vēja ģeneratoru detaļas no Ventspils ostas tālāk aiztransportētas uz Igauniju remontēšanai. Pēc remonta tas pats uzņēmums kravu vedis atpakaļ, "kur detaļas izkrautas pļavā Ventspils novadā, kaut kur pie Popes". Kriminālprocesā, izsekojot finanšu līdzekļu kustību vairāku iesaistīto uzņēmumu banku kontos, noskaidrots, ka vēja ģeneratori faktiski tika piegādāti no igauņu uzņēmuma OU Meritreid, kas nodarbojas ar lietoto vēja ģeneratoru remontu un pārdošanu.

Tādējādi vairāk nekā 13 miljonu eiro varētu būt "iztērēti personīgajām vajadzībām", kā norādīts EP izmeklētāja Mūrnieka sagatavotajā lēmumā. Par vairākiem miljoniem eiro, kas no Norvik bankas ņemti vēja parka attīstīšanai, patiesībā pirkta laba dzīve, uzskata izmeklētāji.

Izmeklētāji saņēmuši informāciju no Eiropas Nacionālo līdzekļu atguves dienesta (ARO), ka 2011. gadā uz kriminālprocesā iesaistītiem, ar Petersonu saistītiem Igaunijas uzņēmumiem reģistrēta virkne luksusa transportlīdzekļu, gan automašīnas, gan motocikli. Norvik bankas apkopotā informācija no Igaunijas publiskajiem reģistriem liecinot, ka Petersons lietojis 2012. gada izlaiduma Maserati Granturismo MC Stradale automašīnu, kuras īpašniece reģistros norādīta viņa māte - Ruti Petersone. Winergy lietā iesaistītajam uzņēmumam Firepower ticis iegādāts 2014. gada izlaiduma Toyota Land Cruiser džips. Igaunijas uzņēmums TNHL OU, kura valdē darbojas Petersone, iegādājies 2012. gada izlaiduma Lexus RX450H markas džipu. TNHL OU kapitāldaļas pieder Kiprā reģistrētajai Saleve Ventures Limited. Vēl vienu šīs pašas sērijas Lexus džipu, tikai gadu jaunāku, iegādājies uzņēmums DL Center OU, tā valdē ir Petersona iepriekšējā sieva Evita Petersone. Pats Petersons, 15. oktobrī satikts Latgales priekšpilsētas tiesā, kur skata vienu no Winergy lietām, ir nerunīgs un ar asu rokas kustību aizsedz žurnālista mobilo tālruni, nevēloties, ka tiktu filmētas aizdomās turamās personas.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 20.oktobra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas