Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Vēlas liegt Latvijā uzturēties Krievijā un Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem

Sniedzot atbalstu atbildīgajām nozarēm - Satiksmes un Iekšlietu ministrijām - Tieslietu ministrija (TM) iesniegs Saeimā likumprojektu tiesiskā regulējuma izmaiņām, kas liegtu Latvijā uzturēties Krievijā un Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem, aģentūru LETA informēja TM.

Plānotās izmaiņas paredzētu Latvijas teritorijā iebraukušo transportlīdzekļu ar Krievijas un Baltkrievijas reģistrācijas numuriem īpašniekiem uzlikt pienākumu noteiktā laikā šos transportlīdzekļus pārreģistrēt Latvijā, noteiktu sekas un transportlīdzekļu īpašnieku atbildību šo pienākumu nepildīšanas gadījumā, kā arī novērstu šo personu izvairīšanos no atbildības par ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu.

Gadījumā, ja trīs mēnešu laikā netiktu veikta transportlīdzekļa pārreģistrācija vai izbraukšana no Latvijas, sekotu sankcijas, tostarp transportlīdzekļa konfiskācija.

"Jebkuram ciemiņam, kas ierodas Latvijā, ir jāciena mūsu valsts likumi un kārtība. Eiropas Savienības (ES) robežas šķērsošana ar Krievijā reģistrētu transportlīdzekli, līdz ar to arī atrašanās Latvijā, ir sankciju pārkāpums. Ja transportlīdzekļi ar Krievijas un Baltkrievijas numurzīmēm laicīgi netiktu pārreģistrēti, iespējams, tos varētu konfiscēt par labu Ukrainai, atbalstot tās armiju frontes līnijā," uzsvērusi tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Vienlaikus Krievijas un Baltkrievijas pilsoņi, kuru valstis īsteno nelegālu un asiņainu karu Ukrainā un kuri tomēr vēlas pārvietoties Latvijas teritorijā, tiks aicināti to darīt jau ar Latvijā reģistrētām numurzīmēm, ar kājām vai sabiedrisko transportu, ievērojot likumu un cienot ceļu satiksmes noteikumus, norāda tieslietu ministre.

TM izmaiņas tiesiskajā regulējumā balsta uz Eiropas Komisijas skaidrojumu, kurā norādīts, ka pērn ES noteiktās sankcijas pret Krieviju attiecināmas arī uz Krievijas iedzīvotāju personīgajiem transportlīdzekļiem ar Krievijas reģistrāciju, līdz ar to attiecīgas valsts pilsoņi ar saviem transportlīdzekļiem ES teritorijā nedrīkst uzturēties.

Eiropas Komisija norādījusi, ka sankciju atbilstoša un samērīga piemērošana ir katras dalībvalsts kompetencē. Latvijā plānotās izmaiņas noteiktu aizliegumu arī Baltkrievijā reģistrētajiem transportlīdzekļiem, ņemot vērā arī ES noteiktās sankcijas pret Baltkrieviju.

Likumprojektu plānots sagatavot tuvākajā laikā, norādīja ministrijā. Kamēr vēl notiek likumprojekta sagatavošana detaļas, par topošajiem nosacījumiem ministrijā nekomentēja.

Jau ziņots, ka atbilstoši Eiropas Komisijas skaidrojumiem un Ārlietu ministrijas sniegtajam viedoklim no otrdienas, 12.septembra, plkst.18 personām ar Krievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem liegts iebraukt ES caur Latvijas-Krievijas un Latvijas-Baltkrievijas robežšķērsošanas vietām.

Līdz šim jau bija spēkā aizliegums ES robežu šķērsot kravu pārvadātājiem, proti, Krievijā reģistrētiem vilcējiem un piekabēm. Aizliegums neattiecas uz Krievijā reģistrētajiem autopārvadājumu uzņēmumiem, kuri pārvadā kravas ar autotransportu tranzītā caur ES starp Kaļiņingradas apgabalu un Krieviju.

Turpmāk transportlīdzekļu, kas reģistrēti Krievijā, iebraukšana ES caur Latvijas robežšķērsošanas vietām ir aizliegta. Personām, kuras pārvietojas ar Krievijā reģistrētu transportlīdzekli, nebūs iespēja iebraukt ar to ES, šķērsojot Latvijas robežu. Personām ar šādiem transportlīdzekļiem no robežšķērsošanas vietas būs jāatgriežas atpakaļ Krievijā vai Baltkrievijā.

Ja persona atteiksies pildīt muitas iestādes norādījumus, tajā skaitā doties atpakaļ uz Krieviju vai Baltkrieviju, saskaņā ar muitas jomas normatīvajiem aktiem būs iespējams lemt par transportlīdzekļa konfiskāciju.

Latvijas tiesību akti paredz kriminālatbildību par sankciju neievērošanu. Tādējādi cilvēki tiek aicināti atturēties no atkārtotiem mēģinājumiem iebraukt ES cauri dažādam robežšķērsošanas vietām.

Minētais iebraukšanas aizliegums neattieksies uz transportlīdzekļiem, kas paredzēti ES un dalībvalstu diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību, tostarp delegāciju, vēstniecību un misiju izmantošanai, tiem pārvietojoties.

Vienlaikus personām tiks atļauts atgriezties no ES Krievijā ar vieglajiem transportlīdzekļiem, kas reģistrēti Krievijā, ja tie netiek deklarēti kā preces un tiek izmantoti tikai kā pārvietošanās līdzeklis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas