Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Vērtēs priekšlikumus par kritērijiem koku rindu un aleju ciršanai gar autoceļiem

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides un klimata politikas apakškomisija šodien vērtēs Satiksmes ministrijas (SM) darba grupas radītos priekšlikumus par kritērijiem koku rindu un aleju ciršanai gar valsts autoceļiem un pašvaldību ceļiem.

Jau vēstīts, ka SM pērn decembrī tika uzdots izstrādāt priekšlikumus izmaiņām normatīvajos aktos saistībā ar jauna termina - ainaviskie ceļi - ieviešanu un skaidrojumu, kādos gadījumos jāsaglabā alejas arī tad, ja tās nav sasniegušas aizsargājamas alejas statusu.

Apakškomisijas toreizējais priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka (ZZS) aģentūrai LETA pērn sacīja, ka normatīvajos dokumentos attiecībā uz ceļiem un to piegulošajām teritorijām ainavām un to estētiskajai kvalitātei pievērsta maza uzmanība. Alejas un atsevišķi augošus kokus pie autoceļiem var izzāģēt nepamatoti un pastāv standarta skatījums, ka koks tuvu ceļam ir drauds ceļa satiksmes drošībai, lai gan ceļu satiksmes drošība jāsamēro ar ainavisko vērtību un situācijas ir dažādas.

"Vecu koku alejas ar augstu vērtību ir aizsargātas, jo ir izstrādāts saraksts ar aizsargājamajām alejām, kas kā dabas objekti ir jāaizsargā. Tajā pašā laikā liela daļa nav aizsargāta kaut gan to ainaviskā vērtība nav mazāka, bet varbūt šajās alejās ir jaunāki koki," skaidroja Līdaka.

Pēc viņa teiktā, normatīvajos aktos nav jāveic būtiskas izmaiņas, lai novērstu iepriekš minētās nepilnības, taču apakškomisija atbalstīja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) rosinājumu ieviest jaunu terminu ar skaidrojumu, kas ir ainaviskie ceļi un kādos gadījumos ceļa posms tiek pasludināts par ainavisku ceļu. Šādos ceļa posmos, piemēram, varētu ierobežot braukšanas ātrumu, saglabājot atsevišķas tuvāk ceļu klātnei esošas koku alejas. SM sadarbībā ar DAP un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu uzdots izstrādāt priekšlikumus attiecīgā termina ieviešanai un formulēt gadījumus, kad alejas ar mērķi nodrošināt ainavu daudzveidību ir jāsaglabā.

Tāpat Līdaka atgādināja, ka Saeimā izskatīšanai trešajā lasījumā ir iesniegti arī grozījumi likumā "Par autoceļiem", kuros iekļauts punkts, ka pēc iespējas ir jāsaglabā dabas daudzveidība un ainaviskā vērtība, ceļu projektēšanā, būvniecībā. "Situācijās, kad pašvaldība vēlas saglabāt aleju, bet autoceļu uzturētāji saka, ka koki ir bīstami, grozījumi likumā pašvaldībai dos zināmu priekšrocību teikt, ka, lūk, likumā minēts, ka alejas jācenšas iespēju robežās saglabāt," teica Līdaka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas