Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

VID apkopojis atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par VID izsūtītajām vēstulēm

Valsts ieņēmumu dienests (VID) apkopojis atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par VID izsūtītajām vēstulēm, un tās pieejamas VID tīmekļvietnē un sociālo tīklu kontos, aģentūru LETA informēja VID pārstāvji.

Šī gada 23.septembrī VID sāka pakāpeniski uzrunāt tos cilvēkus (privātpersonas), kuriem saskaņā ar VID veikto datu analīzi ir būtiskas neatbilstības starp viņu oficiāli deklarētajiem ienākumiem un banku sniegto informāciju par viņu banku kontu apgrozījumu.

Saņemot vēstules, iedzīvotāju interese un atsaucība ir ļoti augsta, tāpēc VID apkopojis biežāk uzdotos jautājumus un piedāvā uz tiem atbildes gan savā tīmekļvietnē, gan citos informācijas kanālos.

VID pārstāvji informē, ka savus skaidrojumus sniedz un par iespējām korekti deklarēt savus ienākumus interesējas ne tikai tie cilvēki, kas saņēmuši VID vēstules, bet arī tie, kurus ir sasniegusi informācija par šādu VID aktivitāti.

Biežāk uzdotie jautājumi pamatā ir saistīti ar to, kā rīkoties, saņemot šādu vēstuli, cik plaša informācija par cilvēka ienākumiem un naudas plūsmu viņu bankas kontos jau ir VID rīcībā, par to, kādēļ šādas vēstules saņem arī ilgstoši ārvalstīs dzīvojoši Latvijas valstspiederīgie. Atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem izvietotas tīmekļvietnē "www.vid.gov.lv" sadaļā "VID vēstules: jautājumi un atbildes" un VID kontos sociālajās platformās "Facebook" un "X".

Tīmekļvietnē ir pieejams arī VID sagatavotais ceļvedis, kurā soli pa solim ir izskaidrots, kādi ienākumi ir jādeklarē un kādos gadījumos no tiem ir vai nav jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kā arī, kā to pareizi izdarīt. Šāds ceļvedis tiek pievienots arī visām izsūtītajām vēstulēm. 

Tādēļ VID aicina ikvienu, kurš saņēmis šādu VID vēstuli, nesatraukties, vispirms mierīgi iepazīties ar šo ceļvedi un rīkoties atbilstoši konkrētajai situācijai - sniegt paskaidrojumu brīvā formā VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) vai arī iesniegt gada ienākumu deklarāciju. Un tikai specifiskos, neskaidros gadījumos nepieciešams sazināties un konsultēties ar VID.

VID pakāpeniski izvērtēs iedzīvotāju sniegto informāciju, un tikai nepieciešamības gadījumā, ja būs kādi papildu jautājumi vai neskaidrības, sazināsies ar cilvēku VID EDS, lai precizētu iesniegto vai iegūtu papildu informāciju.

Līdz šim vēstules ir izsūtītas elektroniski, EDS, taču turpmāk plānots tās sūtīt arī pa pastu uz cilvēka deklarēto dzīves vietu, ja cilvēks nav EDS lietotājs. 

Šīs vēstules tiek izsūtītas tiem cilvēkiem, kuriem rūpīgas datu analīzes rezultātā ir konstatētas vislielākās neatbilstības, proti, starpība starp viņu bankas kontu apgrozījumu un deklarētajiem ienākumiem ir vismaz 20 000 eiro vai vairāk. 

Vēstuļu mērķis ir vērst cilvēku uzmanību uz iespējamo nodokļu nenomaksas risku (nedeklarētiem ienākumiem), aicinot izvērtēt kontos saņemtās naudas summas un deklarēt iepriekš nedeklarētos ienākumus, ja tādi tiek konstatēti, vai sniegt pamatotu izskaidrojumu par šīs naudas plūsmas iemesliem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas