Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Vides dienests pērn konstatējis 59 nepilnības HES ekspluatācijā

Valsts vides dienests (VVD) pagājušajā gadā, veicot pārbaudes 128 hidroelektrostacijās (HES), konstatējis 59 nepilnības to ekspluatācijā, informē VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina.

Kopumā normatīvo aktu kontroles veiktas 138 reizes. Par administratīvā pārkāpuma lietvedības sākšanu pieņemti trīs lēmumi. Astoņās HES vides inspektori veikuši kontroli, reaģējot uz sūdzībām par to darbību. Divos gadījumos veiktas HES avārijas izskatīšanas pārbaudes.

Lēmumi par administratīvās lietvedības sākšanu pieņemti par Bikstupes dzirnavu, Nigras un Palsmanes ūdensdzirnavu HES darbību, lietvedības gan izbeigtas par Nigras un Palsmanes HES darbību. Savukārt saņemtas sūdzības par Jaunannas, Karvas, Padures, Viduskroģes HES un atkārtotas sūdzības par Cieceres dzirnavu un Ogres HES darbību. Veiktas avārijas izskatīšanas pārbaudes Nigras un Palsmanes ūdensdzirnavu HES.

VVD veikto pārbaužu rezultāti liecina, ka, savlaicīgi nerisinot HES ekspluatācijas problēmas, var tikt radīts apdraudējums vides un ūdens ekosistēmām.

Nepilnības konstatētas saistībā ar hidrotehnisko būvju darbības uzskaites žurnāla aizpildi un ūdens caurplūduma norādīšanu tajos, kā arī savlaicīgu atskaišu nesniegšanu par HES darbību VVD. Tāpat HES aizsprostu tuvumā netiek lietotas informatīvās zīmes un ūdens līmeņa mērīšanai tiek izmantotas nepiemērotas mērlatas un ierīces. Būtisku ietekmi uz vidi var radīt nepiemērotu zivju aizsargsprostu lietošana, minimālā garantējamā un ekoloģiskā caurplūduma nenodrošināšana, kā arī normāla ūdens uzstādinājuma līmeņa pārsniegšana un pazemināšana, norāda VVD.

Kopumā VVD Latvijā uzrauga 158 HES, kuru darbības jauda nepārsniedz divus megavatus, un trīs lielās Daugavas kaskādes HES. 2014.gada hidroelektrostaciju kontrolēs saimnieciskā darbība netika konstatēta sešās HES - Aizputes dzirnavu, Alsungas, Aiviekstes, Dižgramzdas, Griezes, un Mazsālijas. VVD rīcībā esošā informācija liecina, ka patlaban nedarbojas arī Dursupes dzirnavu, Kaķīša dzirnavu, Mordangas dzirnavu un Kameņecas HES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas