Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

VNĪ sadarbībā ar Valsts darba inspekciju veiks pārbaudes lielākajos būvniecības objektos

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) sadarbībā ar Valsts darba inspekciju veiks drošības pārbaudes visos lielākajos būvniecības objektos, portālu Diena.lv informēja VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits.

Viņš norādīja, ka VNĪ pārstāvji tikās ar Valsts darba inspekcijas pārstāvjiem, lai kopīgi apvienotu resursus būvdarbu drošības kontroles nodrošināšanai būvniecības objektos.

"Mēs regulāri veiksim plānotus reidus visos objektos, kuros notiek aktīvi būvdarbi, par to informējot un sadarbojoties ar Valsts darba inspekciju, apvienojot mūsu rīcībā esošos resursus. Valsts darba inspekcija sniedza atsevišķus ieteikumus, kā VNĪ kā būvdarbu pasūtītājiem veikt iekšējās pārbaudes un uzlabot metodes būvnieku kontrolei. Uzsākto sadarbību turpināsim, jo mums ar Valsts darba inspekciju ir vienots mērķis - pēc iespējas mazināt negadījumu skaitu, kā arī uzlabot darba drošības normu ievērošanu atbilstoši normatīvu prasībām," norādīja Ivanovskis-Pigits.

VNĪ pārbaudes ieplānojis 10 lielākajos būvniecības objektos.

Tostarp reidi sākti tādos projektos kā ieejas mezgla atjaunošana Smilšu 1, Rīgā, Latvijas Okupācijas muzeja pārbūve un Padomju Okupācijas piemiņas memoriāla izveide, ēkas fasādes atjaunošana un jumta krāsošana Kaļķu ielā 1, kā arī energoefektivitātes paaugstināšanas projektos Daugavpilī - Latvijas valsts arhīva filiāles - Daugavpils zonālā arhīva ēkā Komandanta 9 un Staņislava Broka mūzikas skolā Kandavas ielā 2a. Reidi plānoti arī pārējos VNĪ objektos, piemēram, robežšķērsošanas vietā Terehova un centralizētās prokuratūras ēkas pārbūvē Aspazijas bulvārī 7.

Atbilstoši Valsts darba inspekcijas datiem būvprojektos darba drošības pārkāpumi ir regulāra parādība - trešdaļa gadījumu fiksēta tieši būvniecības nozarē, un tieši šī nozare ir līderis smagu un letālu traumu ziņā. Kopā 2019.gada laikā reģistrēts 1768 negadījumi darbā, no kuriem 152 gadījumos darbinieki ir guvuši smagas traumas, bet 16 gadījumi ir bijuši letāli.

Tostarp pēc negadījuma Smilšu ielā 1, kad novembra sākumā no jumta nokrita un gāja bojā strādnieks, VNĪ apturējis darbus visos objektos, kur darbus veic SIA Delta Construction. "Esam pieprasījuši detalizētu informāciju un uzsākuši reidus visos objektos, kuros noslēgti līgumi ar Delta Construction. Pēc pieprasītās informācijas saņemšanas no būvnieka katrā objektā atsevišķi tālāk vērtēsim sadarbības iespējas", informēja Ivanovskis- Pigits.

Tāpat VNĪ ir informējusi visas saistītās organizācijas - Valsts darba inspekciju, Rīgas būvvaldi, Valsts policiju - par gatavību sadarboties un sniegt nepieciešamo informāciju. Tāpat VNĪ kopā ar Valsts ieņēmumu dienestu un Iepirkumu uzraudzības biroju izstrādās papildu priekšlikumus būvniecības pasūtījumu uzraudzības sistēmas pilnveidošanai. Ja būs nepieciešams, tiks rosināts pieņemt arī atbilstošus grozījumus normatīvajos aktos.

Jau ziņots, ka personu apvienība Delta Construction un SCM Latvia darbu veikšanai Smilšu ielā 1 kā apakšuzņēmēju bija piesaistījusi kompāniju RK Līvi, par ko VNĪ kā pasūtītājs netika informēts. VNĪ ir pieprasījusi informāciju no personu apvienības par apakšuzņēmējiem nodoto darbu raksturu un apjomu, lai pārliecinātos par to, vai nav pārkāpts Publisko iepirkumu likums, saskaņā ar kuru darbu izpildītājiem par apakšuzņēmēju piesaisti ir jāinformē, ja nodotie darbi pārsniedz 10% no pasūtījuma apjoma. Savukārt atbilstoši noslēgtajam būvdarbu līgumam darba drošības noteikumu ievērošana objektā ir tieša personu apvienības Delta Construction un SCM Latvia atbildība.

Vienlaikus RK Līvi noliedz, ka bojā gājušais cilvēks būtu viņu darbinieks, savukārt VNĪ apšauba sniegto skaidrojumu. Notikušā apstākļus izmeklē Valsts policija.

VNĪ ir viena no lielākajām Latvijas kapitālsabiedrībām, kas veic nekustamo īpašumu pārvaldīšanu, apsaimniekošanu un attīstīšanu, kā arī nodrošina valsts institūcijas ar publisko funkciju veikšanai nepieciešamajām telpām. VNĪ kapitāla daļas 100% pieder valstij, kuras kapitāla daļu turētājs ir Finanšu ministrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas