Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

VUGD nepieciešami 25 miljoni latu 93 jaunu transportlīdzekļu iegādei

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) autobāze šobrīd sastāv no 340 transportlīdzekļiem, lielākā daļa no tiem, 211 transporta vienības, ir vecākas par 20 gadiem. VUGD informējusi Ministru kabinetu (MK), ka dienestam nepieciešami 25 miljoni latu 93 jaunu transportlīdzekļu iegādei, portālu Diena.lv informēja VUGD.

Otrdien, 4.jūnijā, MK tika izskatīts informatīvais ziņojums Par situāciju Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta nodrošināšanā ar nepieciešamajiem ugunsdzēsības un glābšanas transportlīdzekļiem un to iegādei nepieciešamo finansējumu. Tas tika izstrādāts, lai informētu MK locekļus par situāciju VUGD nodrošinājumā ar ugunsdzēsības un glābšanas transportlīdzekļiem pamatfunkciju izpildei un sniegt priekšlikumus par veicamajiem pasākumiem, lai  nodrošinātu ugunsgrēku dzēšanas un glābšanas darbu veikšanu un  ierašanos notikuma vietā normatīvajos aktos noteiktajā laikā operatīvai ugunsdzēsības glābšanas darbu uzsākšanai. MK sēdē tika nolemts šo jautājumu tālāk skatīt likumprojekta Par valsts budžetu 2014.gadam un tālāko divu gadu budžetu sagatavošanas procesā.

Kā norāda iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis: "Šobrīd dienesta nodrošinājums ar transportlīdzekļiem ir sasniedzis kritisko robežu. Uz ugunsgrēkiem un glābšanas darbiem ugunsdzēsēji glābēji dodas pat ar 30 gadus vecu tehniku. Šādā situācijā runāt par operatīvu palīdzības sniegšanu vairs nav iespējams. Nerisinot šo jautājumu, mēs riskējam ar cilvēku dzīvībām un materiālajām vērtībām."

"Ministru kabineta noteikumi nosaka, cik ilgā laikā ugunsdzēsējiem glābējiem ir jānokļūst notikuma vietā, piemēram, mazapdzīvotās lauku teritorijās tās ir 25 minūtes. Situācijā, kad attālums no ugunsdzēsības depo ēkas līdz notikuma vietai ir 30 km un pat līdz 50 km, kā arī transportlīdzekļu nepietiekamā skaita un liela skaita esošo transportlīdzekļu tehniskā nolietojuma dēļ, dienestam nav iespējams operatīvi ierasties notikuma vietā normatīvos noteiktajā laikā," problēmu skaidro VUGD priekšnieka pienākumu izpildītājs pulkvedis Intars Zitāns.

Informatīvajā ziņojumā tiek norādīts, ka, ja netiks rasts risinājums jaunu transportlīdzekļu iegādei, tad VUGD tehniskā bāze pēc dažiem gadiem būs pilnībā sagruvusi.

"Lai to apturētu, ir nepieciešama vismaz 93 automobiļu iegāde, kas prasīs apmēram 25 miljoni latu. Ja tuvākā laikā nenotiks materiāltehniskā stāvokļa uzlabošana, veco tehniku nebūs iespējams uzturēt tādā gatavībā, lai nodrošinātu operatīvu dienesta ierašanos notikuma vietā. Bez jaunajām automašīnām, mēs būsim spiesti koncentrēt pieejamos resursus lielākajās apdzīvotajās vietās un pilsētās, bet tajā pašā laikā slēgt ugunsdzēsības posteņus mazās apdzīvotās vietās un attālos lauku rajonos. Tie varētu būs apmēram 40 posteņi," norāda I.Zitāns.

Ja tiks realizēts šāds scenārijs, tad attālums starp struktūrvienībām jau palielināsies no  50 līdz 80 km, kas savukārt krasi ietekmēs ierašanās laikus notikuma vietā un tādējādi radīs draudus iedzīvotājiem un to īpašumam, videi.

Kā iespējamais risinājums tiek piedāvāts papildu finanšu līdzekļu piešķiršana jaunu ugunsdzēsības un glābšanas transportlīdzekļu iegādei 2014., 2015. un 2016.gadā, kas ir arī valstiski izdevīgākais. Savukārt, ja papildu finanšu līdzekļu piešķiršana jaunu ugunsdzēsības un glābšanas transportlīdzekļu iegādei notiek finanšu līzinga veidā, paredzot ilgtermiņa saistības ilgāk kā trīs gadu garumā, tad procentu maksājumos tiek pārmaksāti vairāki miljoni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas