Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Zelenska vizītes laikā izziņos jauno Latvijas palīdzības pakotni Ukrainai

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs ceturtdien, 11.janvārī, preses konferencē pēc tikšanās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski izziņos jauno Latvijas palīdzības pakotni Ukrainai, atbildot uz aģentūras LETA jautājumu, atzina prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Savukārt Ministru prezidentes preses sekretārs Aleksis Zoldners, komentējot turpmāko palīdzību, aģentūrai LETA sacīja, ka 2024.gadā Latvijas budžetā ir paredzēti līdzekļi Ukrainas rekonstrukcijai. To izlietošana ir uzticēta Ārlietu un Ekonomikas ministrijām. Papildus tam Aizsardzības ministrija ir sagatavojusi militārā atbalsta Ukrainai pakotni 2024.gadam, kurā ietilps munīcija, ekipējums un karavīru apmācība.

Plānots, ka turpināsies arī Ukrainas karavīru rehabilitācija vismaz tikpat lielā apmērā kā 2023.gadā, kā arī pieredzes apmaiņa medicīnas jomā, tai skaitā mikroķirurģijas un rehabilitācijas jautājumos. Atbalsts Ukrainai turpina būt arī Latvijas starptautisko iemaksu un attīstības sadarbības prioritāte, sacīja Zoldners.

Saskaņā ar Ministru prezidentes biroja apkopotajiem datiem, Latvija kopš Krievijas agresijas pret Ukrainu sākuma 2022.gada 24.februārī ir sniegusi Ukrainai dažāda veida atbalstu 596 miljonu eiro apmērā, kas atbilst aptuveni 0,86% Latvijas iekšzemes kopprodukta. "Būtiski, ka šo atbalstu sniegušas ne tikai valsts un pašvaldības, bet arī sabiedrība kopumā, gan aktīvi iesaistoties dažādās pilsoniskās aktivitātēs, gan ziedojot," piebilda Zoldners.

Šonedēļ Ukrainas prezidents viesojas Baltijas valstīs. Trešdien Zelenskis ieradās iepriekš neizziņotā vizītē Lietuvā, ceturtdien viņš apmeklēs Latviju, bet pēc tam dosies arī uz Igauniju.

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa 8.janvārī paziņoja, ka nākamajos četros gados Igaunija turpinās sniegt Kijivai militāro palīdzību 0,25% apmērā no Igaunijas iekšzemes kopprodukta. Savukārt līdzšinējās palīdzības apmērs sasniedzis 500 miljonus eiro.

"Igaunijas ieguldījums Ukrainas uzvaras nodrošināšanā nākamajos četros gados būs 0,25% no IKP. Ja katra valsts ieguldīs 0,25%, tas ir tas, kas Ukrainai nepieciešams, lai uzvarētu šajā karā," pēc kārtējās Igaunijas Valsts aizsardzības padomes sēdes pirmdien Kallasa sacīja žurnālistiem, aicinot Eiropas, Ziemeļamerikas un citas valstis sekot Tallinas piemēram.

Arī Lietuvas amatpersonas atzinušas, ka šodienas vizītes gaitā gaidāms paziņojums par papildu palīdzības paketi Ukrainai.

Kā vēstīts, Ukrainas prezidenta oficiālā vizīte Latvijā ceturtdien pēcpusdienā sāksies ar viņa sagaidīšanas ceremoniju pie Rīgas pils, kam sekos Rinkēviča un Zelenska oficiālais foto un ieraksts viesu grāmatā. Zelenska vizītes laikā iecerētas Latvijas un Ukrainas delegāciju sarunas, pēc kurām notiks Rinkēviča un Zelenska kopīgā preses konference.

Vēlāk Zelenskis tiksies ar Saeimas priekšsēdētāju Daigu Mieriņu (ZZS) un Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV).

Plānots, ka vizītes laikā tiks pārrunāta Latvijas un Ukrainas divpusējā sadarbība, turpmākais Latvijas un sabiedroto atbalsts Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju, kā arī ar Ukrainas eiroatlantisko integrāciju saistīti jautājumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas