Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Ārpolitika raksturos Baraka Obamas prezidentūru

Aizejošais ASV prezidents Baraks Obama otrdien Čikāgā teiks atvadu vārdus amerikāņiem un pārējai pasaulei. Gaidāms, ka viņš emocionālā uzrunā, uz kuru biļetes tika izdalītas bez maksas, atskatīsies uz astoņiem amatā aizvadītajiem gadiem, īpaši akcentējot savas prezidentūras iekšpolitiskos un ārpolitiskos panākumus, kā arī atklās domas par Savienoto Valstu nākotni. Analītiķi uzskata, ka Obamas ārpolitiskās veiksmes un neveiksmes ir viņa prezidentūras nozīmīgākais mantojums, neraugoties uz to, ka pēc Obamas stāšanās amatā ASV sekmīgi atkopās no ekonomiskās krīzes, bet miljoniem amerikāņu kļuva pieejama veselības apdrošināšana.

Obama 2009. gada janvārī ievācās Baltajā namā kā pirmais melnādainais Savienoto Valstu prezidents. Miljoniem amerikāņu, arī rekordliels skaits minoritāšu, bija balsojuši par viņu, cerot, ka gados jaunais un harismātiskais politiķis palīdzēs pārvarēt gadu desmitiem senās rasu nesaskaņas ASV daudzetniskajā sabiedrībā. 

Diemžēl arī astoņus gadus pēc Obamas stāšanās amatā starprasu spriedze ir spēcīga. Regulāri pienāk ziņas par kādu baltādaina policista nošautu melnādaino, bet par ASV nākamo prezidentu kļuvis Donalds Tramps, kurš priekšvēlēšanu kampaņas laikā solīja ierobežot musulmaņu iebraukšanu valstī un apsaukāja meksikāņus par izvarotājiem.

Obama nāca pie varas laikā, kad Savienoto Valstu ekonomika piedzīvoja dziļāko recesiju kopš Lielās depresijas gadiem. Šajā laikā ik mēnesi aptuveni 600 tūkstoši amerikāņu palika bez darba, bet vairāki tautsaimniecībai ļoti nozīmīgi autobūves uzņēmumi atradās bezdibeņa malā. "Ekonomika, kuru viņš pārņēma 2009. gadā, atradās briesmīgā stāvoklī," domnīcas Center for American Progress ekonomiste Keita Bāna sacīja laikrakstam The Columbus Dispatch.

Viņa prezidentūras termiņa beigās bezdarba līmenis ir samazinājies līdz 4,7%, ir radīti vairāk nekā 11 miljoni jaunu darba vietu, bet iekšzemes kopprodukts piedzīvo izaugsmi. Tajā pašā laikā ASV ir saglabājies augsts iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzības līmenis.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 10.janvāra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits