Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Obama klauvē pie tautas sirdsapziņas

Pēc kārtējām nāvējošajām apšaudēm mācību iestādēs ASV prezidents Baraks Obama amerikāņu sabiedrībai pārmetis pasivitāti centienos panākt stingrāku šaujamieroču kontroli un nosodījis Kongresu, kas nespējot pretoties šaujamieroču lobija milzīgajam spiedienam. Šogad ASV mācību iestādēs notikuši vairāk nekā 30 šaušanas incidentu, kuros dzīvību zaudējuši gandrīz 20 cilvēku, ceturtdien raksta laikraksts Diena

Pēc 2012. gada 14. decembrī Konektikutas štata mazpilsētas Ņūtaunas pamatskolā notikušā slaktiņa, kurā dzīvību zaudēja 20 bērnu vecumā no sešiem līdz septiņiem gadiem un seši pieaugušie, nesen pārvēlētais valsts prezidents Obama paziņoja, ka viena no viņa otrā prezidentūras termiņa prioritātēm būs stingrāka šaujamieroču aprites kontrole.

Kopš Ņūtaunas apšaudes, ko sarīkoja kāds 20 gadu vecs bijušais skolas audzēknis, ASV ir notikušas vismaz 74 apšaudes izglītības iestādēs, liecina dati, ko šonedēļ publicēja bezpeļņas organizācija Ewerytown for Gun Safety, kas iestājas par stingrāku šaujamieroču kontroli. Tieši puse - 37 - no incidentiem notikuši šajā gadā, un tajos dzīvību zaudējuši vismaz 19 cilvēku.

Regulārie šaušanas incidenti skolās satrauc ASV prezidentu Obamu, kurš šonedēļ kaunināja amerikāņus par nespēju piespiest mainīt vairākuma kongresmeņu nostāju jautājumā par bargākiem šaujamieroču aprites likumiem.

"Mēs esam vienīgā attīstītā valsts pasaulē, kur tas [masu apšaudes] notiek tik regulāri. Tā nav nevienā citā vietā," Obamu citē CNN. "Tas kļūst par normu. Un mēs to uztveram kā kaut ko pašu par sevi saprotamu, kas man kā bērnu tēvam šķiet šausminoši. Bet pagaidām caur Kongresu nav iespējams izlaist pat vieglākos ierobežojumus. Mums par to būtu jākaunas."

Atbildot uz ieroču turēšanas tiesību aizstāvju vidū populāro argumentu, ka biežajās masu apšaudēs nav vainojama ieroču pieejamība, bet daudzu amerikāņu mentālās problēmas, prezidents sacīja, ka "Savienotajām Valstīm nav monopoltiesību uz trakiem cilvēkiem". "Mēs neesam vienīgā valsts, kur slimo ar psihozi. Bet pie mums jebkurš var piebāzt māju ar ieročiem," uzskata Obama.

Plašāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā Obama klauvē pie tautas sirdsapziņas ceturtdienas, 12.jūnija, laikraksta Diena 10.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits