Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Zelenskis ieradies Tallinā

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, turpinot vizīti Baltijas valstīs, ieradies Igaunijā, kur ceturtdien tiksies ar valsts augstākajām amatpersonām un uzrunās Igaunijas parlamenta deputātus.

Zelenskis, kurš trešdien ieradās iepriekš neizziņotā vizītē Lietuvā un paziņoja, ka apmeklēs arī abu pārējo Baltijas valstu galvaspilsētas, Tallinas lidostā ieradās trešdienas vakarā no Viļņas.

Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs ceturtdienas rītā Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR apliecināja, ka Ukrainas prezidenta ierašanās un nakšņošana Igaunijā ir noritējusi raiti.

"Protams, mēs būtu priecājušies, ja informāciju par ierašanos būtu izdevies noslēpt mazliet ilgāk, jo runa ir par ļoti augsta riska apmeklējumu. Galu galā šī ir Krievijas visvairāk medītā persona, kas ir arī vairāku slepkavības mēģinājumu objekts," paskaidroja Pevkurs.

Igaunijas Policijas un robežsardzes departaments apliecināja, ka Zelenska vizītes drošības garantēšanā piedalīsies ne tikai policisti, bet arī taktisko uzdevumu vienība "K-Komando" un Drošības policija. Ceturtdien Tallinā gaidāmi satiksmes ierobežojumi un personu apliecinošu dokumentu pārbaudes. Tallinā ir noteikta lidojumu aizliegumu zona.

Zelenskim Tallinā paredzēta tikšanās ar Igaunijas prezidentu Alaru Karisu, parlamenta spīkeru Lauri Husaru un premjerministri Kaju Kallasu, kā arī viņš teiks uzrunu Rīgikogu deputātiem.

Vizītē galvenā uzmanība tiks pievērsta Krievijas agresijas atvairīšanai un ilgtermiņa, pastāvīga un iedarbīga atbalsta Ukrainai nodrošināšanai, informēja Igaunijas prezidenta kancelejā.

"Demokrātiskās valstis ir daudz darījušas, lai palīdzētu Ukrainai, bet mums kopā ir jādara vairāk, lai nodrošinātu, ka Ukraina uzvar un agresors zaudē. Tad ir cerība, ka šī būs pēdējā militārā agresija Eiropā, kad kāds ar raķetēm, bezpilota lidaparātiem un artilēriju vēlas diktēt savam kaimiņam, kādas politiskās izvēles viņš var izdarīt," sacīja Igaunijas prezidents.

Savukārt Kallasa trešdien pirms Zelenska vizītes uzsvēra, ka ik dienu pēdējo gandrīz divu gadu laikā kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā pasaule ir vērojusi Ukrainas drosmi un izturību.

"Es un domāju, ka visa Igaunijas tauta, būs pagodināta uzņemt Ukrainas prezidentu Tallinā," sacīja Igaunijas premjerministre.

"Igaunija tic Ukrainas uzvarai. Mums jāatbalsta Ukraina tik ilgi, cik tas ir nepieciešams, un arī tik daudz, cik tas ir nepieciešams Ukrainas uzvarai. Šis ir izšķirošs laiks, un mums ir jāturpina koncentrēties. Ja mēs ļausim agresoriem ignorēt starptautiskās tiesības un diktēt spēles noteikumus, mēs nonāksim daudz bīstamākā pasaulē," brīdināja Kallasa.

Pats Zelenskis platformā "X" rakstīja, ka ceturtdienas darba kārtībā Tallinā ir sarunas par Ukrainas integrāciju Eiropas Savienībā un NATO, plašāka Eiropas atbalsta koordināciju Ukrainai un sadarbību kiberkarā un dronu tehnoloģijās.

"Bet galvenokārt mēs pateicamies par bezkompromisa atbalstu Ukrainai kopš 2014.gada un jo īpaši tagad, pilna mēroga Krievijas agresijas laikā," uzsvēra Ukrainas prezidents.

Jau vēstīts, ka trešdien Zelenskis ieradās iepriekš neizziņotā vizītē Lietuvā, kur tikās ar valsts prezidentu Gitanu Nausēdu un pie Prezidenta pils Viļņā teica uzrunu iedzīvotājiem. Pēc Tallinas apmeklējuma ceturtdienas pēcpusdienā Ukrainas prezidents ieradīsies Rīgā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits