Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

2011. gada kuriozākās tiesu prasības Savienotajās Valstīs

Amerikas Savienotajās Valstīs sastādīts aizvadītā gada pašu neparastāko un kuriozāko tiesas prāvu reitings. Saraksta pirmajās vietās nonākušas kāda cietumnieka sūdzība par viņa savulaik sagrābtajiem ķīlniekiem, kā arī divu pieaugušu bērnu prasība pret viņus ne visai mīlējušo māti, vēsta Newsru.com, atsaucoties uz interneta vietni Faces of Lawsuit Abuse.

Par savdabīgā tiesāšanās konkursa absolūto uzvarētāju aizvadītajā gadā kļuvis 23 gadus vecais ASV Kanzasas štata Auroras pilsētas iedzīvotājs Džess Dimiks. Būdams notiesāts uz 11 gadus ilgu cietumsodu, Dž. Dimiks pieprasīja no saviem bijušajiem ķīlniekiem 235 tūkstošus ASV dolāru ārstniecības izdevumu segšanai un kā morālo kompensāciju. Savā prasībā Dž. Dimiks apgalvoja, ka kļuvis par krāpšanas upuri: noziedznieks it kā solījis ķīlniekiem naudu apmaiņā pret to, ka tiks paslēpts no policijas. Tomēr neapzinīgie pilsoņi piemānīja noziedznieku un izdeva viņu likuma sargiem.

Interneta balsojumā vairāk nekā puse aptaujas dalībnieku uzskatīja, ka tieši Džesa Dimika rīcība bijusi pati kuriozākā aizvadītajā gadā.

Reitinga otrajā vietā atrodas brāļa un māsas Maineru no Ilinoisas štata prasība. 23 gadus vecais Stīvens un divdesmitgadīgā Ketrīna tiesājās ar savu māti, vainojot viņu vecāku pienākumu nepietiekamā pildīšanā. Kā kompensāciju abi pieaugušie bērni pieprasīja no mātes Kimberlijas Heritas 50 tūkstošus ASV dolāru.

Tiesā iesniegtajā prasībā abas atvases detalizēti aprakstīja visas pretenzijas, kas uzkrājušās laika posmā pēc 1995. gada, kad Kimberlija izšķīrās ar savu vīru, bet abiem bērniem bija attiecīgi 7 un 4 gadi.

Kā izriet no prasības, māte aprobežojusies ar apsveikuma kartiņām un reti dāvinājusi bērniem dāvanas. Viņa nav spēlējusi ar tiem iemīļotās spēles un reiz pat mēģinājusi aizvest mazo Stīvenu uz policijas iecirkni, kad tas atteicies automašīnā piesprādzēties ar drošības jostu. Tāpat māte reiz atsacījusies nopirkt meitai svētku kleitu, un arī šī pretenzija tika ietverta tiesai iesniegtajā prasībā.

Tiesnesis atzina, ka Kimberlija Herita, visticamāk, ne tuvu nav bijusi pati labākā māte, tomēr tas nav nodarījums, par kuru iestātos juridiskā atbildība.

Savukārt trešo vietu absurdo prasību topā ieņēma 32 gadus vecā daudzbērnu māte Tova Džedrsone no Ņūdžersijas štata Bringfīldas pilsētas, kura, izpārdošanas laikā paliekot bez atlaides 80 centu apmērā, iesniedza tiesā prasību pret veikalu tīklu Century 21 par 5 miljoniem ASV dolāru.

Īpašu uzmanību šī lieta piesaistīja arī tādēļ, ka sūdzību T. Džedrsones vārdā palīdzēja sastādīt viņas tēvs Harijs Kacs, kurš strādā par advokātu. K. Kacs ir visās ASV zināms „skandalētājs”, kurš daudzkārt iesniedzis prasības federālajā tiesā, tostarp arī pret tādām lielām kompānijām kā Dick's Sporting Goods, Casual Male un The Children's Place. Visas sūdzības gan tikušas noraidītas vai nokārtoti ārpustiesas kārtībā.

No T. Džedrsones daudz neatpaliek reitinga ceturtajā vietā nokļuvušais 42 gadus vecais „kriminālais elements” no ASV Pensilvānijas štata Tomass Halovejs. 2010. gada 6. decembrī tiesa viņu atzina par vainīgu pistoles, ar kuru viņš sarīkoja apšaudi kādā Pitsburgas bārā, nelikumīgā nēsāšanā.

2010. gada 5. februārī T. Halovejs un kāds viņa oponents bārā Envy sarīkoja īstu kovboju dueli, kuri gaitā abi guva dzīvību neapdraudošus ievainojumus. Tomēr T. Halovejs pēc tam iesniedza tiesā prasību par morālo kompensāciju „sakarā ar pārdzīvojumiem, sāpēm un ciešanām”, kā  arī prasību par ārstēšanās izdevumu atlīdzināšanu. Kopumā T. Halovejs prasīja 20 tūkstošus ASV dolāru, taču nevis no sava oponenta, bet gan no bāra, kurā notika apšaude, īpašnieka. T. Halovejs, kurš kopš 1995. gada brīvībā atrodas mazāk laika, nekā ieslodzījuma vietās, uzskatīja, ka bārs nebija nodrošinājis apsardzi, kura neļautu tajā ienākt klientiem ar šaujamieročiem. Tiesa tomēr noraidīja arī šo prasību.

Par kuriozām atzīto prasību viss saraksts un balsošanas rezultāti atrodami interneta vietnē Faces of Lawsuit Abuse.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits