Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Abdeslāms bēguļoja un plānoja jaunus uzbrukumus

Eiropā līdz pagājušajai piektdienai visvairāk meklētais cilvēks - Parīzes terora aktu dalībnieks Salāhs Abdeslāms - četrus mēnešus ne tikai slēpies no policijas, bet arī kalis plānus par jauniem uzbrukumiem. Izmeklētāji apgalvo, ka plašs radinieku un paziņu loks Beļģijas galvaspilsētā Briselē viņam palīdzējis tik ilgi izvairīties no nonākšanas varasiestāžu rokās. Drošības iestādes turpina meklēt divus Abdeslāma sabiedrotos, otrdien lasāms avīzē Diena.

Briselē dzimušais un uzaugušais Francijas pilsonis Abdeslāms ir vienīgais dzīvs palikušais no desmit teroristu grupējuma, kas pagājušā gada 13. novembra vakarā Francijas galvaspilsētas centrā sarīkoja bruņotu uzbrukumu sēriju, kopumā nogalinot 130 cilvēku un ievainojot vairāk nekā 300.

26 gadus vecajam vīrietim vajadzēja uzspridzināties pie stadiona Stade de France, kurā tovakar notika Francijas un Vācijas valstsvienību futbola spēle, bet viņš pēdējā brīdī pārdomāja un uzsāka bēguļošanu, kas izvērtās četru mēnešu garumā.

Pēc atgriešanās Briselē, kur viņu no Parīzes nogādājuši divi bērnības draugi, Abdeslāms slēpies pārsvarā pamestos mitekļos bez elektrības un ūdens. Vienā no tādiem viņš atradās arī pagājušajā otrdienā, kad Briseles Forestas rajonā policijas operācijas laikā izcēlās apšaude. Tajā nogalināja Abdeslāma sabiedroto, bet viņam pašam izdevās aizbēgt.

Pēdējās dienas pirms aizturēšanas 18. martā viņš slēpās attāla radinieka dzīvoklī Briseles bēdīgi slavenajā Molenbekas rajonā, kas vietējo varasiestāžu uzmanības lokā nonācis saistībā ar islāma radikāļu aktivitātēm. Miteklis atradās tikai pārsimt metru no terorista vecāsmātes mājām, raksta izdevums The Wall Street Journal.

Izmeklētājiem izdevās sadzīt viņam pēdas pēc pagājušajā ceturtdienā notikušajām Abdeslāma vecākā brāļa Brāhīma, kurš uzspridzinājās Parīzes uzbrukumu laikā, bērēm. Bēru laikā drošības iestādes ievēroja vairākas personas, kuras sāka novērot. To vidū bija arī Abdeslāma radinieks Abids Aberkans, kurš pēc pagājušajā otrdienā notikušās apšaudes viņam piedāvāja pajumti savas mātes miteklī.

Caurlūkojot Aberkana telefonsarunu sarakstu, izmeklētāji ievēroja telefona numuru, ko, iespējams, bija izmantojis S. Abdeslāms. Telefona numurs policiju aizveda līdz vietai, kur terorists slēpās. "Abdeslāms paļāvās uz plašu draugu un radinieku loku, kas palīdzēja viņam slēpties," apgalvoja prokurors Frederiks van Leuvs.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 22.marta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits