Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

ANO izmēģinās modernas bēgļu novietnes

ANO komisariāts bēgļu jautājumos (UNHCR) tuvākajā laikā izmēģinās modernas bēgļu novietnes, kuru izstrādi ir finansējis slavenais zviedru dizaina uzņēmums IKEA.

Pirmie jauno kotedžtipa novietņu prototipi, kas ir veidoti no plastikāta un kompozītmateriāliem un ko bez instrumentu palīdzības var uzsliet četrās stundās, drīzumā tiks nogādāti vairākās UNHCR bēgļu nometnēs. «Mēs izvietosim 26 novietnes Etiopijā. Drīz vēl 12 nonāks Irākas pierobežā, kur mitinās sīriešu bēgļi, un vēl 12 nosūtīsim uz Libānu, arī sīriešu vajadzībām,» UNHCR Inovāciju nodaļas vadītājs Olivjē Delarū sacīja aģentūrai AFP.

Pašlaik lielāko daļu bēgļu nometņu veido ļaužu pārpildītas brezenta teltis, kurās dienās valda tveice, bet naktīs ir auksti. Tās nav aprīkotas ar elektrību, tāpēc pēc saulrieta tajās nevar nodrošināt gaismu un siltumu.

UNHCR cer, ka nākotnē bēgļiem varēs nodrošināt cilvēcīgākus apstākļus, jo jaunajām novietnēm uz jumta būs saules paneļi, kas ražos elektrību. Novietņu sienas ir veidotas tā, lai dienās tās pasargātu telpas no sakaršanas, bet naktīs tajās būtu silti.

IKEA labdarības fonds novietņu projektā ir ieguldījis četrus miljonus dolāru (divi miljoni latu), novietņu dizainu izstrādājusi Zviedrijas nevalstiskā organizācija Refugee Housing Unit.

Pēc tam kad UNHCR būs apkopojis bēgļu viedokli par jaunajām novietnēm, kurās vienlaikus var dzīvot pieci cilvēki, tā lems, vai dot zaļo gaismu masveida ražošanai. Pašlaik vienas novietnes cena ir 8000 dolāru (4000 latu), vēlāk tā varētu noslīdēt līdz tūkstoš dolāriem (500 latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits