Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ANO sūtne brīdina Mjanmas militāristus

Apvienoto Nāciju Organizācijas īpašā sūtne Mjanmas jautājumos Kristīne Šrānere-Burgenere brīdinājusi varu valstī apvērsumā sagrābušo militāristu vadību, ka tai nāksies saskarties ar ''smagām sekām'', ja militāristi brutāli vērsīsies pret apvērsumu nosodošajiem protestētājiem, vēsta BBC. Savukārt apvērsuma vadības pārstāvis paziņojis, ka militāristu realizētā varas pārņemšana bijusi pamatota, jo valdība nav reaģējusi uz krāpnieciskajām darbībām vēlēšanās novembrī, un ka militāristi nodos varu jaunai valdībai, kas tiks izveidota pēc jaunām vēlēšanām.

''Mūsu mērķis ir panākt vēlēšanu sarīkošanu un nodot varu tajās uzvarējušajai partijai,'' otrdien paziņoja militāristu vadības pārstāvis brigādes ģenerālis Zavs Mins Tuns, vēsta Al Jazeera. Viņš gan neprecizēja, kad militāristi plāno rīkot vēlēšanas. Viņi apvērsuma dienā, 1. februārī, paziņoja, ka ievieš Mjanmā ārkārtas stāvokli uz vienu gadu.


Pasaule sekojot

Šrānere-Burgenere pirmdien notikušajā telefonsarunā ar Mjanmas huntas otro augstāko vadītāju Soe Vinu uzstāja, ka arī Mjanmas militāristiem pilnībā jāievēro cilvēku tiesības uz miermīlīgu pulcēšanos un viedokļu paušanu un ka nedrīkst vardarbīgi vērsties pret protestētājiem.

''Viņa nodeva vēstījumu Mjanmas militāristiem, ka pasaule uzmanīgi seko tur notiekošajam un ka neproporcionāla spēka izmantošana pret civiliedzīvotājiem izraisīs nopietnas sekas,'' medijiem Ņujorkā pavēstīja ANO runasvīrs Farhans Haks.

Naktī uz otrdienu Mjanmā jau otro nakti pēc kārtas uz astoņām stundām tika bloķēts internets. Protestētāji uzskata, ka tas tiek darīts tādēļ, lai traucētu jau desmit dienas notiekošo protesta aktivitāšu organizēšanu un lai atvieglotu protestētāju aizturēšanu. Interneta bloķēšana neļauj sociālajos tīklos izplatīt ziņas par policijas un militāro vienību pārvietošanos. Iedzīvotāji stāsta medijiem, ka tagad ar bažām nākas gaidīt interneta darbības atjaunošanu no rīta, lai uzzinātu, kas noticis naktī.

Arī otrdien lielāko pilsētu ielās bija vērojama pastiprināta policijas un karavīru vienību izvietošana. Valsts otrajā lielākajā pilsētā Mandalajā jau pirmdien policisti pielietoja spēku protestētāju izdzenāšanai, izmantojot gumijas lodes. Vairāki protestētāji tika ievainoti. Pēdējo dienu laikā, palielinoties spēka struktūru pārstāvju skaitam ielās un viņu aizturēto skaitam, ir samazinājušās protestētāju aktivitātes. Politieslodzīto atbalsta asociācija, kas uzskaita aizturētos, izteikusi bažas, ka militāristi izmanto interneta bloķēšanu ''neattaisnojamu aktivitāšu, to skaitā nepamatotu arestu, veikšanai''.

Kopš apvērsuma aizturēti vismaz 426 cilvēki, no viņiem 391 otrdien vēl atradās apcietinājumā.


Pielāgo likumus

Izskanējušas bažas, ka vēl asāka vēršanās pret protestētājiem var sākties tagad, kad militārā vadība izsludinājusi grozījumus sodu likumos, piedraudot ar līdz pat 20 gadu cietumsodu par dažādām protestu akcijām. Sods draud pat par skrejlapām, protesta plakātiem un dziesmu dziedāšanu. Militāristi plāno arī ieviest jaunu kiberdrošības likumu, kas ļautu aizliegt internetā jebkuru viņiem netīkamo saturu, ierobežot interneta nodrošinātāju darbību un kontrolēt datus un informāciju. 

Mobilo sakaru operatora Telenor vadītājs Sigve Breke ierakstā Twitter pauda viedokli, ka Mjanmas kiberdrošības likuma veidotājiem vajadzētu ievērot tādas Mjanmas cilvēku pamattiesības kā runas brīvība un privātums.

Šodien paredzēta tiesas sēde, kurā plānots videokonferences režīmā iztaujāt mājas arestā atrodošos civilo līderi Aunu Sanu Su Či un prezidentu Vinu Mjinu. Neviens no viņiem nav rādīts sabiedrībai kopš aizturēšanas apvērsuma dienā, un viņiem nav dota iespēja publiski izpausties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits