Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Everesta iekarošana radījusi arī virkni problēmu

Tieši pirms 60 gadiem šajā dienā divi drosmīgi vīri - jaunzēlandietis Edmunds Hilarijs un viņa nepāliešu pavadonis šerpa Tenzings Norgejs - kļuva par pirmajiem cilvēkiem, kas spēra kāju uz Pasaules jumta, kā mēdz dēvēt mūsu planētas augstāko virsotni Everestu.

Tas tiek uzskatīts par vienu no nozīmīgākajiem cilvēces sasniegumiem, kuru centušies atkārtot tūkstošiem cilvēku no visas pasaules. Daļai no viņiem ir izdevies nokļūt 8848 metrus augstajā virsotnē un uz brīdi iejusties E. Hilarija un T. Norgeja ādā.

Tomēr lepnumu par cilvēku spējām izturēt šo pārbaudījumu aizēno daudzie nāves gadījumi ceļā uz virsotni, kā arī postaža, ko Himalaju kalniem ir nesusi kalnos kāpšanas komercializācija.

Svinēs arī karaliene

Pirmie mēģinājumi sasniegt punktu, kas atrodas vistuvāk debesīm, notika jau 30 gadus, pirms to paveica E. Hilarijs un T. Norgejs, tomēr tie bija lemti neveiksmei.

Abi varoņi iekļāvās Lielbritānijas valdības finansētā komandā, kas bija jau devītā par britu naudu organizētā ekspedīcija, kam beidzot vajadzēja pievarēt Everestu.

Vēsturiskais kāpiens sākās 1953. gada 13. aprīlī un triumfāli noslēdzās pēc vairāk nekā diviem mēnešiem, kad 29. maijā duets bija veiksmīgi ticis pāri gandrīz nepārvaramai klinšu sienai, ko mūsdienās dēvē par Hilarija kāpnēm, un sasnieguši Everesta virsotni.

Kalna galotnē E. Hilarijs esot paspiedis pārinieka roku, bet T. Norgejs viņam atbildēja ar apskāvienu.

Abi pionieri kļuva par nacionālajiem varoņiem (piemēram, E. Hilarija attēls rotā Jaunzēlandes piecu dolāru banknoti), bet amerikāņu izdevums Time viņus iekļāva starp simt ietekmīgākajām XX gadsimta personībām.

Lai atzīmētu nozīmīgo gadadienu, trešdien Lielbritānijas Karaliskajā ģeogrāfijas biedrībā Londonā notiks svinīga pieņemšana, kurā piedalīsies E. Hilarija dēls Pīters un T. Norgeja dēls Jamlins, kā arī Lielbritānijas karaliene Elizabete II.

Pašā Everestā par godu tā iekarošanas 60. gadadienai notiks augstkalnu maratons un uzkopšanas talka alpīnistu bāzes nometnē.

Milzu peļņas avots

E. Hilarijs un T. Norgejs ir iedvesmojuši daudzus sekotājus. Kopš 1953. gada Everesta virsotni ir sasnieguši vairāk nekā 4400 cilvēku. Šogad to jau ir paveikuši ap 500 kāpēju, kuru vidū ir pirmais astoņdesmitgadnieks un pirmā sieviete ar kājas protēzi, raksta AFP.

Pateicoties alpīnisma ekipējuma uzlabojumiem, pēdējo sešdesmit gadu laikā ievērojami ir palielinājies veiksmīgo Everesta iekarošanas mēģinājumu skaits. Vēl 1990. gadā tikai 18% mēģinājumu noslēdzās ar E. Hilarija un T. Norgeja panākuma atkārtojumu, tad 2012. gadā - jau 56%, apgalvo izdevums National Geographic.

Everests ir kļuvis par milzīgu peļņas avotu Nepālas valdībai, jo rietumnieki ir gatavi maksāt no 10 tūkstošiem līdz 100 tūkstošiem dolāru (no 5,4 tūkstošiem līdz 54 tūkstošiem latu) par kāpšanas atļaujām un pavadoņiem.

Līdz ar kāptgribētāju strauju pieaugumu bieži vien posmos starp bāzēm izveidojas milzīgas rindas un sastrēgumi, tāpēc ir raisījušās diskusijas, vai ir normāli, ka tagad Everestu pieveikt mēģina arī nepieredzējuši alpīnisti, kuru nezināšanas dēļ var notikt traģēdija.

Daudzie kāpēji aiz sevis atstāj arī ļoti daudz drazas. Aprīlī noticis arī incidents, kad alpīnisti sakāvās ar pavadošajiem šerpām.

Nozīmīgās gadadienas kontekstā izskan aicinājumi izturēties saudzīgāk pret Everestu un apzināties tā vērtību. «60. gadadiena, kopš cilvēki pirmoreiz sasniedza Everesta virsotni, ir īstais laiks, lai mēs padomātu par to, ko mēs šim kalnam esam izdarījuši. Mums ir jāmācās no savas pieredzes kalnos,» uzskata T. Norgeja mazdēls Taši Tenzings, kas pats ir pieveicis Everestu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits