Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Irāņi atbalsta mēreni konservatīvu politisko kursu

Reformu atbalstītāji un relatīvi mērenie kandidāti guvuši pēdējo desmit gadu laikā labākos rezultātus Irānas parlamenta vēlēšanās, bet sieviešu skaits likumdevējā būs rekordliels. Tomēr sagaidāms, ka Irānas ultrakonservatīvā elite pēc zaudējuma prezidenta Hasana Rohanī sekotājiem centīsies traucēt viņa mēģinājumus veikt sociālas un ekonomiskas reformas, kā arī nepieļaut centienus uzlabot attiecības ar Persijas līča pretējā krastā esošajām sunnītu karaļvalstīm un Rietumiem, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Irānas parlamenta un Ekspertu sapulces (ietekmīga garīdznieku institūcija, kas uzrauga valsts augstāko garīgo līderi un reālo vadītāju ājatollu Alī Hāmeneī un, ļoti iespējams, izraudzīsies viņa pēcteci) vēlēšanas, kas notika pagājušajā piektdienā, bija sava veida referendums 2013. gadā ievēlētā Rohanī centieniem salabt ar Rietumiem, kā rezultātā tika noslēgta vienošanās par Teherānas kodolprogrammas ierobežošanu un daļēji atceltas Irānai noteiktās starptautiskās sankcijas.Reformu piekritēji un tā sauktie mērenie konservatīvie, no kuriem daudzi pēc rietumvalstu standartiem nav uzskatāmi par demokrātijas atbalstītājiem, Teherānā ieguva visas 30 deputātu vietas, kas galvaspilsētai atvēlētas 290 locekļu lielajā Irānas parlamentā. Provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecina, ka reformisti un mērenie kopā varētu būt ieguvuši vismaz 158 deputātu vietas, raksta The Washington Post.Savukārt stingrā kursa piekritēji, kuri ar aizdomām uzlūko Rohanī panākto kodolvienošanos ar lielvarām un nevēlas neko dzirdēt par attiecību normalizēšanu ar Rietumiem, jaunajā likumdevēja sasaukumā ieguvuši 68 vietas. Līdz šim viņi kontrolēja 112 krēslus. Viņi var cerēt uz vēlēšanu otro kārtu, kurā tiks izlemts vēl vairāk nekā 50 vietu sadalījums.Irānas parlamentā ievēlētas vismaz 14 sievietes, kas ir lielākais skaits kopš Islāma revolūcijas 1979. gadā. Ļoti iespējams, ka pēc vēlēšanu otrās kārtas aprīlī viņu skaits sasniegs 20.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 2.marta, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais S...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits