Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Islāmistu propaganda nonāk mobilajos telefonos

Islāma ekstrēmisti savas propagandas izplatīšanai vairs neaprobežojas tikai ar interneta sniegtajām iespējām, bet tagad sākuši izmantot arī mobilos telefonus, liecina pētījums.

Vācijā dzīvojošais džihādistu pētnieks Niko Pruha un drošības eksperts Naidžels Stenlijs atklājuši, ka vairāki ekstrēmistu grupējumi ir izveidojuši nodaļas, kuru uzdevums esot izstrādāt propagandas materiālus, kas paredzēti lietošanai aizvien lielāku popularitāti iegūstošajos viedtelefonos. Viņi izveidotos materiālus marķē ar savu logotipu, lai garantētu to autentiskumu, raksta BBC.

Pētījuma autori stāsta, ka viņu rīcībā nonākušas lietošanai viedtālruņos paredzētas informācijas paketes, kurās bijuši iekļauti fragmenti no musulmaņu svētajiem rakstiem Korāna, dažādi uz džihādu jeb svēto karu aicinoši audioieraksti, kareivīgas dziesmas, pasaulē meklētākā terorista Osamas Bin Ladena runas, kā arī fotoattēli no 2001. gada 11. septembra uzbrukumiem ASV un videorullīši, kas uzņemti islāma kaujinieku militāro kampaņu laikā.

N. Stenlijs stāsta, ka lielāko daļu materiālu veidojuši profesionāļi, par ko liecinot augstā kvalitāte. «Pie tā ir ticis piedomāts, viss ir pamatīgi apsvērts un tam ir augsta ražošanas kvalitāte,» klāsta pētnieks.

Visbiežāk šīs informācijas nosūtīšanai izmanto īsviļņu datu pārraides tehnoloģija Bluetooth, ar kuru propagandas materiālus vienlaikus iespējams nosūtīt lielam skaitam cilvēku un tādā veidā, lai saņēmējs neuzzinātu, kas ir sūtītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits