Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kolumbieši sper soli tuvāk cerētam mieram

Kolumbija pirmdien pāršķīra traģisku nācijas vēstures lappusi, jo spēkā stājās valdības un kreiso dumpinieku grupējuma Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki (FARC) vienošanās par uguns pārtraukšanu un ieroču nolikšanu. Tādējādi kolumbieši nonākuši ļoti tuvu tam, lai miermīlīgā ceļā izbeigtu vienu no pasaulē ilgākajiem militārajiem konfliktiem, kas iecirtis dziļas rētas Dienvidamerikas valsts sabiedrībā. Viņiem drīzumā būs jādodas pie balsošanas urnām, lai dotu savu akceptu miera līgumam.

Kubas galvaspilsētā Havanā pagājušajā trešdienā veiksmīgi noslēdzās četrus gadus ilgušās miera sarunas starp Kolumbijas valdību un FARC. Abas puses paziņoja, ka panākušas galējo vienošanos par to, lai izbeigtu bruņoto konfliktu, kas sākās 1964. gadā pēc tam, kad Kolumbijas valdības spēki vardarbīgi vērsās pret zemniekiem, kuri atbalstīja komunistus. 

Tiek lēsts, ka 52 gadus ilgās karadarbības laikā dzīvību zaudējuši pat līdz 260 tūkstošiem cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji. Konflikta dēļ savas mājas bijuši spiesti pamest aptuveni seši miljoni kolumbiešu.  

Lai spētu sevi finansiāli nodrošināt, FARC iesaistījās narkotiku tirdzniecībā un nolaupīja cilvēkus, lai pieprasītu milzīgas izpirkuma maksas. Cilvēktiesību organizācija Human Rights Watch lēš, ka 20–30 procenti FARC kaujinieku ir nepilngadīgie, vairums no kuriem ir piespiesti pievienoties grupējumam, kas līdz šim kontrolēja trešo daļu Kolumbijas teritorijas.  

Kolumbija, ASV un Eiropas Savienība FARC pasludinājušas par teroristisku organizāciju, savukārt vairākas Dienvidamerikas valstis, kurās ilgus gadus pie varas atradušies kreisie populisti, tā neuzskata.  

Miera sarunas 2012. gadā iniciēja Kolumbijas valdība. Valsts prezidents Huans Manuels Santoss pēc pagājušajā nedēļā panāktās galējās vienošanās paziņoja, ka "ir pielikts punkts ciešanām, sāpēm un kara traģēdijai", raksta The Christian Science Monitor. "Atvērsim kopā durvis jaunam mūsu vēstures posmam." Viņš arī parakstīja dekrētu, kas paredz no pirmdienas pārtraukt valdības militārās operācijas pret FARC.  

Arī dumpinieku grupējuma līderis Timoleons Himeness pavēlējis saviem kaujiniekiem pārtraukt uguni. "Nekad vairs vecākiem nevajadzēs apglabāt savus karā nogalinātos dēlus un meitas," sacīja Himeness. 

Visu Ulda Ķezbera rakstu lasiet otrdienas, 30.augusta laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits