Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Paredz viesstrādnieku naudas samazināšanos

Jaunā koronavīrusa izraisītās pandēmijas laikā ieviestie ierobežojumi ne tikai mainījuši miljoniem cilvēku ikdienas dzīvi un pārvietošanos pasaulē, bet nozīmīgi ietekmējuši arī finanšu plūsmu. Vienas no lielākajām izmaiņām skārušas naudu, ko viesstrādnieki pārskaita vai nogādā uz dzimteni, lai uzturētu ģimenes.

Globāli šī nozīmīgā ''dzīvības līnija'', kuras apjomi daudzās nabadzīgajās valstīs pārsniedz ārvalstu tiešo investīciju apjomus, pandēmijas laikā ir nozīmīgi sarukusi, un eksperti prognozē arī tālāku kritumu. Atsevišķās valstīs – Meksikā, Pakistānā, Kenijā un Bangladešā – pērn viesstrādnieku atsūtītās naudas apjoms ir pat pieaudzis, taču analītiķi norāda, ka tas, iespējams, noticis tādēļ, ka daudzi viesstrādnieki vienkārši atgriezušies dzimtenē kopā ar ārvalstīs nopelnīto naudu un, iespējams, šogad vairs nedosies peļņā uz ārzemēm.


Kritiski svarīgs avots

Pasaules Bankas aprēķini rāda, ka pērn viesstrādnieku pārskatītās naudas apjoms pasaulē samazinājies par 50,5 miljardiem ASV dolāru – līdz 666,2 miljardiem dolāru, salīdzinot ar 716,7 miljardiem dolāru gadu pirms tam. 2020. gadā šīs pārskaitītās naudas apjoms salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu samazinājies par 7%, kas ir vairāk nekā 5% samazinājums globālās finanšu krīzes laikā 2009. gadā.

2021. gadā tiek prognozēts viesstrādnieku naudas pārskaitījumu kopapjoma samazinājums vēl par 7%, rēķinoties ar to, ka pandēmija turpinās ietekmēt globālo ekonomiku.

Analītiķi no Economist Intelligence Unit (EIU) jaunajā pētījumā Covid-19 un migrantu pārskaitījumi: vai attīstās slēpta krīze? pauž viedokli, ka pārskaitījumu apjoma atkārtota samazināšanās vēl vairāk paildzinās nabadzīgāko valstu ekonomiku atlabšanu, palielinot problēmas ar līdzekļu pieejamību valstu ikdienas funkcionēšanai un radot papildu spiedienu uz šo valstu valūtām.

Pasaules Bankas ekonomists Dilips Ratha intervijā ASV National Public Radio stāsta, ka viesstrādnieku sūtītā nauda ir būtisks iztikšanas avots viņu ģimenēm dzimtenē, kur no viena cilvēka atsūtītajiem līdzekļiem pārtiek četri, pieci, pat desmit cilvēku. Netieši tā balsta pat lielāku skaitu cilvēku, kas ir vietējā sabiedrībā ap šo ģimeni. Turklāt jaunattīstības valstīs viesstrādnieku pārskaitījumi ir kritiski svarīgs ienākumu avots.

Piemēram, Meksikā viesstrādnieku naudas pārvedumu apjoms ir lielāks nekā līdzekļi, ko iegūst no naftas eksporta. Ēģiptē viesstrādnieki iesūta septiņas reizes vairāk naudas, nekā ienes nodevas par Suecas kanāla izmantošanu.

EIU pētījumā teikts, ka trijās no lielākās viesstrādnieku pārskaitītās naudas saņēmējvalstīm pērn tās apjoms pieaudzis. Meksikā tas sasniedzis 40,5 miljardus ASV dolāru (39 miljardi 2019. gadā), Pakistānā – 24,1 miljardu dolāru (22,2 miljardi), Bangladešā – 19,8 miljardus (18,4 miljardi). Taču citās viesstrādnieku naudas lielākajās saņēmējās – Indijā, Ķīnā, Filipīnās, Ēģiptē, Nigērijā, Vjetnamā un Ukrainā – pērn bija vērojams šo līdzekļu sarukums.


Dažviet pieauga

Eksperti uzskata, ka viesstrādnieku naudas pieaugums Pakistānā un Bangladešā saistīts ar tikai 2020. gadam unikāliem faktoriem, kas nākamgad varētu neturpināties. To vidū ir viesstrādnieku ārvalstīs iekrātās naudas ievešana, viņiem atgriežoties mājās pēc darba zaudēšanas ārzemēs. Īpaši tas skāra tos viesstrādniekus, kuri strādāja Persijas līča valstīs. To ekonomikas smagi cieta naftas cenu krituma un tūrisma plūsmas apstāšanās dēļ. Papildu faktors bija arī ceļošanas ierobežojumi, kas nozīmēja, ka skaidras naudas pārvešanas vietā vairāk tika izmantoti naudas pārskaitījumi. Savukārt Meksika samazināja peso vērtību, tā stimulējot dolāru pārskaitījumus. Tās viesstrādnieki ASV tur saņēma arī pandēmijas pabalstus. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits