Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Republikāņu ballīte, kas nesaliedēs partiju

Nacionālās basketbola asociācijas aktuālo čempionu Klīvlendas Cavaliers mājvietā - Quicken Loans arēnā - pirmdien pulcējās Republikāņu partijas pārstāvji un atbalstītāji no ASV malu malām, lai piedalītos politiskā spēka nacionālajā sanāksmē, kas notiek reizi četros gados - ASV prezidenta vēlēšanu gadā. Tā ir kulminācija mēnešiem ilgajām republikāņu priekšvēlēšanām, kurās par partijas kandidātu novembrī notiekošajās ASV prezidenta vēlēšanās tika izraudzīts ekscentriskais miljardieris Donalds Tramps. Četru dienu ilgās sanāksmes laikā formāli apstiprinās viņa nomināciju.

Tika prognozēts, ka uz republikāņu konventu Ohaio štata galvaspilsētā ieradīsies aptuveni 50 tūkstoši cilvēku, no kuriem 15 tūkstoši būs mediju pārstāvji. Lai uzņemtu grandiozo politisko un arī izklaides pasākumu, Klīvlenda iztērējusi 50 miljonus dolāru (gandrīz 45 miljoni eiro), vēsta izdevums The Intercept. Sanāksmes norises vietās strādā 8000 brīvprātīgo, bet par kārtību un drošību pilsētā rūpējas 4000 policistu. Papildu drošības pasākumus nācies ieviest pēc šomēnes Dalasā notikušā asiņainā uzbrukuma policistiem.

Republikāņu priekšvēlēšanās, kas notika visos ASV štatos un teritorijās, partijas atbalstītāji balsoja par vairākiem kandidātiem, bet galvas tiesu populārāks izrādījās iepriekš vēlētus amatus neieņēmušais Tramps, kura kampaņas sauklis ir "Atjaunosim Amerikas varenību!". Daudzus balsotājus neatturēja viņa nereti naidīgie paziņojumi, piemēram, ka meksikāņi, kas ierodas ASV, ir noziedznieki un izvarotāji, un aicinājums aizliegt iebraukt valstī musulmaņiem.

Trampa izlēcieni, kas rezonēja arī citur pasaulē, izraisīja spēcīgas galvassāpes partijas vadībai, jo tā nekādi nespēja ielikt rāmjos bijušo televīzijas šovu zvaigzni. Nepiepildījās arī republikāņu istablišmenta cerības, ka galu galā veselais saprāts ņems virsroku un partijas atbalstītāji dos priekšroku kādam uzskatos un uzvedībā mērenākam kandidātam. Jau maija sākumā Tramps sasniedza 1237 delegātu robežu, kas nepieciešama partijas nominācijas iegūšanai.

Ņemot vērā partijas vadības milzu nepatiku pret Trampu, bija mēģinājumi panākt, ka delegāti konventā var balsot "pēc sirdsapziņas", t. i., par kandidātu, ko atbalsta personīgi. Ideja tika noraidīta.

Protestējot pret Trampa izvirzīšanu, daļa delegātu neieradās uz konventu. Nozīmīgo pasākumu neapmeklēs arī vairāki prominenti Republikāņu partijas biedri, no kuriem zināmākie ir divi bijušie ASV prezidenti - Džordžs Bušs vecākais un viņa dēls Džordžs V. Bušs. "Es drīzāk apmeklētu laba drauga publisku pakāršanu," šādi savu lēmumu neierasties kāds partijas biedrs, kurš strādāja iepriekšējos trijos konventos, paskaidrojis portālam Politico.com.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 19. jūlija, laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits