Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Startē skrējiens uz Balto namu

ASV vidējo rietumu štatā Aiovā pirmdien tiek dots starts priekšvēlēšanu un vēlēšanu sapulču maratonam, kurā noskaidrosies Demokrātu un Republikāņu partijas kandidāti 8. novembrī paredzētajās Savienoto Valstu prezidenta vēlēšanās. Vēlētāju aptaujas liecina, ka republikāņu konkurencē Aiovā uzvarēs miljardieris Donalds Tramps, kurš atļāvās ignorēt pēdējās partijas kandidātu televīzijas debates. Sīva cīņa gaidāma demokrātu nometnē, jo aptaujās plecu pie pleca atrodas Hilarija Klintone un Bērnijs Sanderss.

Laikraksta Chicago Tribune žurnālists Rekss Hapke uzracis kādu interesantu faktu: kandidātiem, kas uzvar balsojumā Aiovā, stipri sašaurinās izredzes kļūt par nākamo prezidentu. Viņš raksta, ka kopš 1976. gada tikai trīs republikāņu kandidāti, kuri uzvarējuši vēlēšanu sapulcēs Aiovā, ieguvuši partijas nomināciju nacionālajās vēlēšanās. Demokrātu pieredze ir tikai nedaudz spožāka - pieci Aiovas uzvarētāji ieguvuši partijas nomināciju.

Trampa dominance

Jau kopš pērnās vasaras, kad nekustamo īpašumu magnāts un bijušais televīzijas šovu vadītājs Tramps paziņoja par nodomu iesaistīties cīņā par Republikāņu partijas nomināciju ASV prezidenta vēlēšanās, viņš ir gozējies vēlētāju aptauju augšgalā. Viņa dominanci pār pārējiem republikāņu kandidātiem nav iedragājuši naidīgie izteikumi par meksikāņu imigrantiem, sievietēm un musulmaņiem.

Telekanāla NBC News un laikraksta The Wall Street Journal pasūtītajā aptaujā, ko veicis sabiedriskās domas izpētes institūts Marist, noskaidrojies, ka par miljardieri gatavojas balsot 32% Aiovas republikāņu vēlēšanu sapulču dalībnieku. Par tuvāko sekotāju - Teksasas senatoru Tedu Krusu - gatavojas balsot 25%, Floridas senatoru Marko Rubio atbalstīšot 18% sapulču dalībnieku.


Uzlecošais Sanderss

Demokrātu nometnē cīņa par Aiovas vēlētāju balsīm būs daudz neprognozējamāka. NBC News/The Wall Street Journal/Marist aptaujā 48% potenciālo vēlēšanu sapulču dalībnieku norādījuši, ka gatavojas balsot par bijušo ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni, 45% savu balsi plāno atdot par senatoru no Vērmontas štata Sandersu.

74 gadus vecais Sanderss (līdzīgi kā Tramps) ir spējis uzrunāt daudzus savas partijas vēlētājus, kuri ir neapmierināti ar tā saukto isteblišmentu. Viņš nenogurstoši runā par aizvien pieaugošo ienākumu nevienlīdzību starp bagātākajiem un nabadzīgākajiem amerikāņiem un iestājas pret milzīgo naudas ietekmi uz politisko lēmumu pieņemšanu.

Par spīti Sandersa augošajai popularitātei, viņš aizvien atpaliek no Klintones nacionālajā līmenī.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 1.februāra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits