Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vides aktīvisti turpina globālo protesta akciju

Kustības Extinction Rebellion (XR; Dumpis pret izmiršanu) aktīvisti otrdien turpina globālo protesta akciju, pieprasot no politiķiem aktīvāku rīcību cīņā ar klimata izmaiņām.

Kustība šonedēļ iecerējusi "miermīlīgi okupēt ietekmes centrus un nobloķēt tos", līdz valdības sāks risināt klimata un ekoloģisko krīzi.

Londonā simtiem vides aktīvistu šodien turpināja protestēt pilsētas centrā, un vairāki cilvēki pielīmējās pie Transporta departamenta ēkas. Policija, kas gādāja par netraucētu satiksmes plūsmu, lūdza protestētājus pārvietoties uz Trafalgaras laukumu.

Protesti jau otro dienu turpinās arī Austrālijas pilsētās, citviet Eiropā un citās pasaules daļās.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons pirmdien aicināja protestētājus pārstāt bloķēt Londonas ielas, norādot, ka viņiem būtu jāpamet savas "pēc marihuānas smirdošās nometnes".

33 gadus vecais Maiks Gamns, kurš strādā Nacionālajā Veselības aprūpes dienestā, kritizēja Džonsona sacīto, ka vides aktīvisti ir hipiji. Viņš uzsvēra, ka aktīvistu vidū ir daudz dažādu cilvēku, ne tikai personas, ko varētu dēvēt par hipijiem. Gamns izmantoja vienu no savām ikgadējā atvaļinājuma dienām, lai piedalītos protestos.

Lielbritānijas policija divās dienās protestu laikā aizturējusi 471 cilvēku.

Demonstrācijas šodien turpinājās arī Parīzē, kur aktīvisti ierīkojuši nometni vienā no galvenajiem pilsētas laukumiem un nobloķējuši satiksmi pie Parīzes domes.

"Mēs paliksim šeit līdz beigām un, ja viņiem nāksies mūs aizvākt, aiznesot (..) vai izmantojot asaru gāzi, mēs būsim šeit, mēs paliksim šeit, neesot vardarbīgi," paziņoja kāds protestētājs no Šveices. 25 gadus vecais vīrietis pauda cerību, ka tas tikai stiprinās aktīvistu apņēmību.

Austrālijā protestētāji Brisbenā nobloķēja vairākus krustojumus, un trīs cilvēki pieķēdējās pie mucām, kas pildītas ar cementu. Policija aizturēja aktīvistu, kurš paštaisītās šūpolēs karājās zem tilta, blakus karogiem ar protesta saukļiem.

Kvīnslendā policija aizturēja 29 cilvēkus vecumā no 19 līdz 75 gadiem, bet Sidnejā tika aizturēti seši cilvēki, kuri protestēja, guļot uz asfalta krustojumā.

Sidnejas Haidparkā protestēja vairāk nekā 100 cilvēki, kuri bija saģērbušies kā bites, lai pievērstu uzmanību bišu izmiršanai.

Melburnā aktīvistu grupa nakšņoja Karltona dārzā, bet pēc tam devās protesta gājienā. Policija aizturēja 59 cilvēkus par krustojuma bloķēšanu.

Pērtā aptuveni 50 protestēju sapulcējās pie laikraksta The West Australian biroja. Laikraksta otrdienas numura pirmā lapa tika tīšām atstāta tukša, lai protestētāji to varētu izmantot kā plakātu.

Extinction Rebellion, kas izveidojās pagājušajā gadā, pašreiz ir nodaļas aptuveni 50 valstīs. Kustība vēlas panākt neitralitāti oglekļa dioksīda emisijas jomā līdz 2025.gadam.

Pirmdien kustības aktīvisti nobloķēja satiksmi vairākās Eiropas pilsētās un demonstrācijā Ņujorkā notašķīja sevi ar mākslīgām asinīm.

Berlīnē aktīvisti nobloķēja Potsdamas laukumu un novietoja uz ielām galdus, krēslus un puķupodus. Aktīvisti arī ierīkoja nometni pie Vācijas kancleres Angelas Merkeles biroja un nobloķēja satiksmi rotācijas aplī Tīrgartena parkā.

Top komentāri

ļuļa
ļ
a) diena, kauns. nesauciet teroristus par aktīvistiem. tas, ko šitie sūdabrāļi dara, ir pielīdzināms terorismam. b) ar vidi tam nav nekāda sakara, visur, kur šitie pāriet pāri, paliek drausmīga miskaste. c) tie ir bagātu vecāku bērneļi, kas var atļauties darba dienā nestrādāt un būt droši par savu eksistenci d) kāpēc policija nesargā nodokļu maksātājus un neiztrenkā šitos te ar ūdensmetējiem, bet novirza satiskmi citur e) kāpēc jūs nerakstiet par tām mātēm vācijā, kas netika pakaļ bērniem bērnudārzā, un mazajiem iestājās histērija, jo mammas kavējās līdz divām stundām. un tie ir vides aktīvisti jūsuprāt?
Irlielāmērāticams
I
ka, ieraudzījuši šī "dumpja" finansētājus... cilvēki nokaunētos .
Scorseze
S
Plānprātīgie, neizglītotie un pamuļķi sāk diktēt savus noteikumus visai pasaulei. Tas paliek uzkrītoši ar katru dienu arvien vairāk. Ar jaukiem saukļiem varētu cerēt, ka cilvēku dzīvei būtu jāsāk uzlaboties, taču nē, tā ir viena viltīga cilvēku dzīves sarežģīšanas un nejēdzības pastiprināšanas akcija, kurā ieguvēji nav pat tie, kuri tik kvēli iet šajās bezjēdzīgajās demonstrācijās:) Patiesā labuma guvēji no šīs "klimatošanas" smaida un labpatikā berzē savas rokas, jo mazāk izglītoti un pērkami ir cilvēki, jo vieglāk tos turēt kontrolē un pelnīt uz viņu rēķina:):):)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits