Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Alēns Delons, Šarls Aznavūrs un citi Francijas slavenākie ekonomiskie trimdinieki

Konflikts starp pasaulslaveno aktieri Žerāru Depardjē un Francijas sociālistu valdību ir piesaistījis preses uzmanību arī citiem plaši zināmiem Francijas „ekonomiskajiem bēgļiem”, vēsta BBC News, norādot – dažu pēdējo gadu laikā daudzi slaveni sportisti, aktieri, muzikanti un uzņēmēji, kuri tiek uzskatīti par Francijas simboliem, ir pametuši šo valsti, visbiežāk tieši nodokļu dēļ.

Lielākā daļa bagāto franču ir devusies uz Šveici, kas kļuvusi par daudzu visas pasaules slavenību otro dzimteni. Tā Šveicē jau gandrīz četrdesmit gadus dzīvo slavenais franču šansonjē un aktieris Šarls Aznavūrs, kurš par neapmierinātību ar Francijas valdības nodokļu politiku paziņoja vēl 70. gados. Uz Šveici ir pārcēlies arī cits pasaulslavens franču aktieris Alēns Delons, kurš 1978. gadā Ženēvā nodibināja kompāniju, kas tirgojas ar greznumlietām, bet 1999. gadā pieņēma arī Šveices pilsonību.

2006. gadā uz Šveici pārcēlās dziedātājs Džonijs Halidejs, kurš atklāti atzina, ka pārcelšanās iemesls ir augstie nodokļi Francijā. Savukārt franču autosportists, pasaules rallija čempions Sebastjens Lēbs uzturēšanās atļauju Šveicē saņēma 2003. gadā. Trīs gadus atpakaļ viņš savas pārcelšanās iemeslus izskaidroja sekojoši: „Francijā ir milzīgi nodokļi, bet sportista karjera ir ļoti īsa.”

Kopš 2008. gada Šveicē dzīvo arī franču tenisists Žo Vilfrīds Tsonga, kurš gan apgalvo, ka pārcelšanās iemesls neesot zemāki nodokļi, bet kādi privāti motīvi. Šveicē mitinās arī citas franču tenisa zvaigznes, tajā skaitā Gī Foržē, Amēlija Moresmo, Rišārs Gaskē, Žils Simons, Fabriss Santoro, Gels Monfils, Sedriks Piolins un Anrī Lekonts.

Tikmēr citi slaveni franči dod priekšroku dzīvei Beļģijas dienvidos, kur iedzīvotāju vairākums runā franciski. Arī Žerārs Depardjē joprojām neslēpj vēlmi iegūt arī Beļģijas pilsonību un vēl decembrī paziņoja, ka viņš pērk māju šajā valstī. Pagājušā gada septembrī lūgumu piešķirt viņam Beļģijas pilsonību iesniedza pats bagātākais francūzis, kompānijas LVMH akciju kontrolpaketes īpašnieks Bernārs Arno, kurš gan noliedz, ka tā rīkojies nodokļu dēļ, un apgalvo, kas turpinās maksāt nodokļus Francijā. Kopumā Beļģijā dzīvo ap 2800 bagātu franču, tajā skaitā arī Monjēru ģimene, kas ir lielveikalu tīklu Carrefour īpašniece.

Savukārt aktieris Kristians Klavjē, kurš kopā ar Ž. Depardjē bija pirmo divu filmu par Asteriksu un Obeliksu galvenie varoņi, ir pārcelies uz Londonu. Pats aktieris savu lēmumu nekomentē, taču viņa aģents ir nosaucis pārcelšanos par pagaidu, piebilstot, ka tās pamatā nav nodokļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits