Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Bulgārija - krievu Trojas zirgs

Krīze Ukrainā nostādījusi neērtā situācijā Bulgāriju, ko ar Krieviju saista ciešākās saites no visām 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. Aizdomīgākie vērotāji Bulgāriju nievājoši dēvē par "Eiropas anomāliju" un Austrum-eiropas valsti sauc par Krievijas Trojas zirgu ES. Notikumi Krimā nākuši kā nopietnākais pārbaudījums Bulgārijai, kas līdz šim pieturējusies pie ES noteiktā kursa, tomēr atsevišķi politiskie spēki jau draudējuši gāzt valdību, ja tā atbalstītu jaunas sankcijas pret Krieviju, daļa bulgāru izgājuši ielās, protestējot pret krievu nosodīšanu, pirmdien raksta laikraksts Diena.

"Bulgārijai būtu jāsaka veto jebkādām sankcijām pret Krieviju," ziņu aģentūrai Reuters sacīja Sofijas ielās sastaptais pensionētais skolotājs Emīls Vangelovs. "Gluži pretēji - mums būtu jāpaplašina ekonomiskā, politiskā un kultūras sadarbība ar Maskavu. Vai neredzat, ka Bulgārija izzūd šajā ASV un ES melu jūklī?"

Satraukums sabiedrībā par to, kādu kaitējumu sankcijas nodarītu Bulgārijas ekonomikai, augošā neapmierinātība ar ES politiku, kā arī vecākās paaudzes nostaļģija pēc "vecajiem, labajiem" padomju laikiem daļai bulgāru liek ilgoties pēc ciešākas sadarbības ar Krieviju.

Vairākums bijušo padomju valstu, kas tagad ietilpst ES, nav pārtraukušas sadarbību ar Maskavu, taču Bulgārija atšķirībā no tām neuzlūko Krieviju kā bijušo okupantu un draudu, bet gan skatās uz to kā draugu.

Bulgārija jau kopš 19. gadsimta Krieviju uzlūko kā glābēju, kas palīdzējis atbrīvoties no 500 gadus ilgā Osmaņu impērijas jūga. Par to vēsta arī viens no slavenākajiem Bulgārijas galvaspilsētas Sofijas simboliem - Aleksandra Ņevska katedrāle, kas celta par godu tiem krievu kareivju tūkstošiem, kas krita kaujās pret turkiem.

Kopš Aukstā kara laikiem Bulgāriju ar Krieviju saista arī cieša ekonomiskā sadarbība, un krievu tūristi aizvien iecienījuši bulgāru kūrortus. Pērn 700 000 no 2,6 miljoniem ceļotāju, kas apmeklēja Bulgāriju, nāca no Krievijas. Tūrisms nodrošina ap 13% Bulgārijas iekšzemes kopprodukta, un nozare ciestu pamatīgus zaudējumus, ja ES ierobežotu krievu tūristu ieceļošanas iespējas.

Bulgārija pat gatavojas atvērt Krievijā papildu konsulātus, kā arī atvieglot vīzu piešķiršanas sistēmu Krievijas pilsoņiem. "Vīzu režīms netiks atcelts, taču tas varētu tikt atvieglots," ziņu aģentūrai Novinite sacīja Bulgārijas vēstnieks Maskavā Boiko Kočevs, piebilstot, ka vīza būšot jāgaida vien divas trīs dienas.

Krievija ir otrs lielākais Bulgārijas tirdzniecības partneris. Ja Maskavai piemērotu bargas ekonomiskās sankcijas, zaudējumus ciestu ap 2000 bulgāru kompāniju, kurās nodarbināti ap 80 000 cilvēku.

Īpaši liela nozīme Krievijai Bulgārijas importa tirgū. Pērn 18,5% Bulgārijā ievesto preču nāca no Krievijas, un to kopējā vērtība bija ap 6,6 miljardiem dolāru (4,7 miljardiem eiro), Krievija bija Bulgārijas lielākā importētājvalsts.

Tāpat Bulgārija ir atkarīga no Krievijas gāzes piegādēm. Ap 90% gāzes nāk no Krievijas enerģētikas giganta Gazprom. Valsts vienīgo naftas pārstrādes kompāniju pārvalda krievu Lukoil, bet vienīgo atomelektrostaciju, kas saražo vairāk nekā 40% elektrības, darbina krievu kodoldegviela.

Plašāk lasiet Signes Apsītes rakstā Bulgārija - krievu Trojas zirgs pirmdienas, 14.aprīļa, laikraksta Diena 10.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits