Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija
Ungārija uz dienvidu robežas ar Serbiju un Horvātiju ir izbūvējusi augstus žogus, lai apturētu migrantus, kuru mērķis ir nonākt Rietumeiropā

Eiropā pieaug pretestība migrantu uzņemšanai

Vairākas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis kategoriski iestājas pret Briseles īstenoto migrantu un patvēruma meklētāju pārvietošanu no 2015. gada migrācijas krīzes vissmagāk skartajām valstīm Grieķijas un Itālijas uz pārējām bloka dalībvalstīm. Četras Višegradas grupas valstis šonedēļ paziņojušas, ka tās nepakļaušoties Briseles "šantāžai". Savukārt Austrija vēlas, lai tai atļauj nepiedalīties patvēruma meklētāju pārvietošanas plānā, jo Alpu zeme esot izpildījusi savas saistības.

Varšavā otrdien tikās Polijas, Ungārijas, Slovākijas un Čehijas valdības vadītāji, lai spriestu par ES migrācijas politiku un pirms diviem gadiem apstiprināto plānu, kas paredzēja 160 tūkstošu patvēruma meklētāju pārvietošanu no Grieķijas un Itālijas uz citām ES dalībvalstīm. 

Višegradas grupas valstis jau kopš plāna pieņemšanas 2015. gada septembrī ir bijušas kritiskas pret to, uzsverot, ka Brisele nevienai ES dalībvalstij pret pašas gribu nevar likt uzņemt migrantus no Ziemeļāfrikas un Tuvajiem Austrumiem. Šī retorika nemainījās arī šonedēļ – četru valstu premjerministri paziņoja, ka viņiem ir suverēnas tiesības izlemt, kā tikt galā ar migrantiem, kuri ierodas Eiropā, bēgot no karadarbības, represijām un nabadzības. 

Viņi arī kritizēja Briseles nesenos brīdinājumus, ka dalībvalstīm, kuras neiesaistīsies patvēruma meklētāju pārvietošanā, var samazināt maksājumus no ES fondiem. "Višegradas grupa nekad nepiekritīs šādai šantāžai un nepakļausies [ES] diktētajiem nosacījumiem," sacīja Polijas premjere Beāta Šidlo. Arī Slovākijas valdības vadītājs Roberts Fico par šantāžu nodēvēja ES finansējuma dalībvalstīm sasaistīšanu ar migrācijas politiku. 

Polija un Ungārija līdz šim no Grieķijas un Itālijas nav pārvietojušas nevienu patvēruma meklētāju, bet Čehija un Slovākija tikai dažus.

Ungārija uz robežas ar Serbiju un Horvātiju ir uzcēlusi augstus žogus, bet no šīs nedēļas migranti, kuri lūgs patvērumu Ungārijā, tiks izmitināti divās tranzīta zonās, kas ir izveidotas uz robežas ar Serbiju. Personas izguldīs kādā no 324 konteineriem, kas atrodas tranzīta zonās. Ungārijas Iekšlietu ministrija skaidro, ka šādas kārtības mērķis esot nepieļaut migrantu brīvu pārvietošanos pa valsts un ES teritoriju, jo tas varot radīt riskus drošībai. 

ANO Bēgļu aģentūra satraucas, ka nometnēs uz robežas izvietos arī nepilngadīgos, kas ir vecāki par 14 gadiem. Savukārt cilvēktiesību organizācija Human Rights Watch uzskata, ka jaunā kārtība piespiedīs visus migrantus "iziet netaisnīgu un sasteigtu patvēruma lūguma izvērtēšanas procedūru". 

Visu rakstu lasiet 31.marta laikrakstā Diena!

Top komentāri

bobs
b
luk pareiza valsts nostaja!nevis ka musu rikojas musu partijas,valdiba akli izpilda to prasibas!ja butu runa par paris gimenu izvietosanu nevis simtiem!
aha
a
nu re - beidzot arī Eiropa mostas!
reptilis
r
Kāpēc Latvija nav šo valstu vidū???....nu, ja mūsu valdošie jau nav populisti...- viņi savu pilsoņu domas vērā neņem:)))...pirms vēlēšanām ,tad ir nedaudz jāiespringst..jāpasola....un ,tad -vai mēs kādi populisti ? ..pildīt savus solijumus?- tas jau populisms!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits